Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vedci: Manželstvo pomáha udržať hladinu cukru pod kontrolou, nemusí byť ani ideálne!
Zdielať na

Vedci: Manželstvo pomáha udržať hladinu cukru pod kontrolou, nemusí byť ani ideálne!

Cukrovka je epidémiou 21.storočia

Život s manželom alebo partnerom môže pomôcť dospelým v strednom veku a starším ľuďom udržať si hladinu cukru v krvi pod kontrolou, naznačuje nový výskum.

A nemusí to byť ani ideálny zväzok. Zdá sa, že samotný vzťah prináša výhody, či už ho partneri opísali ako podporný alebo napätý.

Psychologička Katherine J. Ford, PhD spolu s kolegami z Katedry psychológie na Carleton University v Ontáriu v Kanade viedla štúdiu, ktorá bola dnes zverejnená online v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care.

Tím použil údaje z rokov 2004 až 2013 od viac ako 3 000 ľudí v anglickej Longitudinal Study of Aging (ELSA) a vzorky dospelých v Anglicku vo veku 50 – 89 rokov a ich partnerov.

Ľuďom v štúdii nebola diagnostikovaná cukrovka a viac ako desať rokov sa ich pýtali, či majú manželku, manžela alebo partnerku a či došlo k zmene ich partnerského stavu.

Dr. Ford hovorí, že zaznamenali zlepšenie – priemerný pokles glykovaného hemoglobínu, čo je miera priemernej koncentrácie cukru v krvi počas 3 mesiacov – keď účastníci prešli do manželstva alebo domáceho partnerstva a zhoršenie, v tomto prípade zvýšenie o 0,2 %, keď z takéhoto vzťahu odišli.

Aby sme dali výsledky do nejakého kontextu, vedci tvrdia, že iná práca naznačila, že zníženie priemernej hodnoty glykovaného hemoglobínu o 0,2 % by znížilo nadmernú úmrtnosť o 25 %.

Prečo je manželstvo prínosom?

Prečo teda môže stav manželstva ovplyvniť hladinu cukru v krvi? Dr. Ford hovorí, že predchádzajúce štúdie poukazujú na niekoľko dôvodov: „Často, keď ľudia zažívajú stres vo svojom živote, sociálna podpora niekoho môže pomôcť tento stres znížiť. Môže to byť aj pohodlie zdieľania výdavkov, ako je bývanie, jedlo a poistenie, čo znižuje stres. Jeden z partnerov sa môže viac zaujímať o zdravé stravovanie, a to môže ovplyvniť aj druhého partnera z hľadiska jeho životného štýlu.“

Ďalšie zdravotné prínosy života s partnerom, najmä vo vyššom veku, boli dobre zdokumentované v iných štúdiách. A štúdie spájajú riziko cukrovky 2. typu s nedostatkom sociálnej podpory, osamelosťou a izoláciou. Ale tieto faktory sú zložité a ťažšie sledovateľné, takže tím sa zameral na ľahko zachytiteľné hladiny cukru v krvi. Výskumníci sa prispôsobili faktorom, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, ako napríklad to, či boli účastníci na dôchodku alebo v súčasnosti pracujú a či hlásili depresiu alebo mali zmeny v indexe telesnej hmotnosti – toto číslo sa môže meniť, pretože intenzívne cvičenie sa môže s vekom sťažiť.

Autori poznamenávajú, že išlo o pozorovaciu štúdiu údajov, takže štúdia nemôže dokázať, že stav manželstva spôsobuje rozdiely v hladinách cukru v krvi. Silnou stránkou štúdie je však to, že použila glykovaný hemoglobín, čo je presná miera, ako výsledok namiesto merania, ktoré sa opiera o údaje, ktoré sami nahlásili.

"Ak niekto prechádza zmenou manželského stavu – či už stratil partnera alebo prechádza rozvodom alebo rozchodom – pre lekára môže byť dôležité skontrolovať tieto biomarkery, ako je glykovaný hemoglobín," hovorí Dr.Ford. "Podobne ak starší dospelí chcú pokračovať v romantických vzťahoch a nových partnerstvách, malo by sa to tiež podporovať, prospieva to ich zdraviu." 

Súvisiace články