Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Varovanie pred rakovinou: Odborníci zverejnili zoznam potravín, ktoré zvyšujú riziko!
Zdielať na

Varovanie pred rakovinou: Odborníci zverejnili zoznam potravín, ktoré zvyšujú riziko!

Zdroj: Thinkstockphotos

Konzumácia bežných ultraspracovaných potravín môže zvýšiť riziko rakoviny , zistili odborníci. Raňajkové cereálie, balený chlieb s dlhou trvanlivosťou, hotové jedlá, zmrzlina, šunka a lupienky patria medzi potraviny, o ktorých štúdia financovaná Cancer Research UK a World Cancer Research Fund naznačuje, že môžu mať určitú súvislosť s vyšším rizikom rôznych druhov rakoviny.

Tím vedcov z Imperial College London, ktorý viedol štúdiu, uviedol, že Briti jedia príliš veľa ultraspracovaných potravín a vedci žiadajú, aby výrobcovia týchto potravín museli umiestňovať varovné štítky na prednej strane balenia.

Doktorka Kiara Changová, ktorá pracovala na výskume, povedala, že ultraspracované potraviny  tvoria viac  ako polovicu denného energetického príjmu bežných Britov, pričom chudobnejší ľudia sú náchylnejší na to, aby si vybrali lacnú a nezdravú možnosť. Povedala: „Ultra spracované potraviny sú všade a vysoko predávané s lacnou cenou a atraktívnym balením na podporu spotreby. To ukazuje, že naše potravinové prostredie potrebuje okamžitú reformu, aby ochránilo obyvateľstvo pred ultraspracovanými potravinami." Navrhla tiež dotovať cenu čerstvých potravín pre domácnosti s nižšími príjmami.

Ultraspracované potravny zvyčajne obsahujú zložky, ktoré by ľudia nepridávali pri varení domáceho jedla, ako sú chemikálie, farbivá, sladidlá a konzervačné látky na predĺženie trvanlivosti. Nie všetky spracované potraviny sú zlé. Niektoré potraviny je potrebné spracovať, aby boli bezpečné, ako napríklad mlieko, ktoré je potrebné pasterizovať, aby sa odstránili baktérie. Predchádzajúce štúdie naznačili súvislosť medzi UPF a srdcovými chorobami, demenciou, obezitou a cukrovkou 2.

  • Balený chlieb s dlhoutrvanlivosťou
  • Hotové jedlá v supermarkete
  • Šunka a iné údeniny
  • Rôzne raňajkové cereálie
  • Sladkosti
  • Sušienky, buchty a koláče

V štúdii publikovanej v eClinicalMedicine tím použil údaje britskej Biobanky na preskúmanie stravy 197 426 ľudí vo veku 40 až 69 rokov. Ich zdravotný stav sa sledoval počas desaťročia a analyzovalo sa aj ich riziko vzniku rakoviny alebo úmrtia na ňu.

Štúdia zistila, že vyššia konzumácia ultraspracovaných potravín bola spojená s väčším rizikom vzniku rakoviny celkovo, a to konkrétne rakoviny vaječníkov a mozgu. Súviselo to aj so zvýšeným rizikom úmrtia na rakovinu.

Vedci zistili, že s každým 10-percentným zvýšením ultraspracovaného jedla v strave človeka sa celkovo zvýšilo riziko rakoviny o 2 percentá a konkrétne o 19 percent sa zvýšilo riziko rakoviny vaječníkov.

Tieto súvislosti platili aj po úprave o faktory, ktoré môžu zmeniť výsledky, ako je cvičenie, index telesnej hmotnosti (BMI) a duševný stav.

Panagiota Mitrou, riaditeľka výskumu a inovácií vo Svetovom fonde pre výskum rakoviny, uviedla, že zistenia „prispievajú k rastúcemu počtu dôkazov spájajúcich tieto potraviny s rakovinou a inými zdravotnými problémami“. Dodala, že ľudia by mali obmedziť konzumáciu „fast foodov“ a iných spracovaných potravín s vysokým obsahom tuku, škrobov alebo cukrov: „ Hlavnou súčasťou stravy by mali byť celozrnné výrobky, zelenina, ovocie a strukoviny."

Súvisiace články