Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Liečbu hemoroidov nepodceňujte. Čo ich zhorší a čo vám pomôže?
Zdielať na

Liečbu hemoroidov nepodceňujte. Čo ich zhorší a čo vám pomôže?

Zdroj: Flickr

Štatistika hovorí jasne: väčšina dospelých sa aspoň raz v živote s týmto nepríjemným spoločníkom stretne. Dobrou správou pre nás všetkých je, že toto ochorenie je liečiteľné. Najdôležitejšiu úlohu pritom vo väčšine prípadov zohráva zlý životný štýl. Hoci hemoroidom sa hovorí ľudová choroba a liečiť sa ich pokúšali už starí Egypťania, rozprávať o nich je stále tabu. Ak ani vy ich vinou neobsedíte, navštívte lekára.

Hemoroidy sú naozaj rozšíreným ochorením. Trápia až 8 z 10 ľudí a postihujú každého druhého človeka nad 50 rokov. K ich vzniku okrem vyššieho veku prispieva chronická zápcha, obezita, tehotenstvo či sedavý spôsob života. K zhoršeniu stavu môžu viesť aj zápaly konečníka a nedostatočná hygiena po stolici. Príznakov hemoroidov je mnoho a závisia aj od štádia ochorenia.

Okrem krvácania medzi ne patrí svrbenie, pálenie, vysúvanie hemoroidov smerom von, mokvanie, hlieny v stolici. Pri komplikáciách nastupuje už aj opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti. Hovorí sa tomu akútny hemoroidálny atak, ktorý je príznakom štvrtého, veľmi nepríjemného štádia hemoroidov. Niektorí pacienti, ktorí chronicky krvácajú, prichádzajú za odborníkom už doslova so závažnou málokrvnosťou.

Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy sú uzlovite rozšírené zväzky žíl v oblasti ritného otvoru. Rovnako ako môžu byť kŕčové žily na nohách, podobné útvary na žilách sa vyskytujú aj v oblasti konečníka. Hemoroidy však nemusia byť vždy poznateľné ani bolestivé. Ak sa vytvoria vnútri konečníka, do troch centimetrov od ritného otvoru, zvyčajne o nich pacient ani nevie, kým nezačnú krvácať.

Bolestivé sú iba vtedy, ak sa vytláčajú von z konečníka. Vonkajšie hemoroidy sa tvoria pod kožou okolo konečníka. Sú silne prekrvené a vyzerajú ako tmavočervené až fialové uzlíky. Ak sa zväčšia, zapália či roztrhnú, je to veľmi bolestivé. Bolesti bránia v sedení, chôdzi i v normálnom vyprázdňovaní.

Pozor na zrazeninu

Ako sa dá zistiť, v akom štádiu sa ochorenie nachádza? Prvé štádium hemoroidov sprevádza len jednoduché rozšírenie žíl, ktoré zväčša badať len pri lekárskom vyšetrení. Pri druhom sa už pridružujú nepríjemné pocity ako svrbenie, pálenie, občasné krvácanie.

V treťom štádiu sa už žily počas stolice vysúvajú von, hoci spočiatku sa zvyčajne spontánne vtiahnu späť. Neskôr však tuhnú a stávajú sa bolestivými. Spôsobuje to zrazená krv, ktorá sa v nich hromadí. Časom sa takýto cievny zhluk zapáli a v stolici možno pozorovať aj výlučky hlienu.

Pokročilé posledné štádium znamená, že žily sa po použití toalety nestiahnu a vznikajú už spomínané komplikácie – opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti. Pacient má vyslovene strach z vyprázdňovania, pretože je veľmi bolestivé a traumatizujúce. Tlak na konečník však spôsobuje aj silné bolesti a vyprázdňovanie je potom ešte horšie – človek sa dostáva do bludného kruhu.

Ktoré cvičenie je nevhodné?

  • Dvíhanie činiek vám môže pri hemoroidoch viac ublížiť, ako pomôcť. Vnútrobrušný tlak spôsobuje vytláčanie hemoroidov. Celkovo vám neprospievajú cviky, pri ktorých sedíte na lavičke. Radšej si choďte zabehať, plávajte, korčuľujte, hrajte tenis alebo futbal. Okrem činiek nedvíhajte ani iné ťažké bremená ako nákupy, väčšie deti či veci v domácnosti.
  • Vyvarujte sa príliš tesného oblečenia. Aby ste si nevysedeli hemoroidy v práci, oceníte rektálny vankúšik. Používa sa na odľahčenie sedacej časti tela a sedí sa na ňom naozaj príjemne.

S riešením neváhajte

Prvé dve štádiá hemoroidov sa liečia bez chirurgického zákroku. Vo voľnom predaji je množstvo prípravkov i liekov na lekársky predpis, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie i zloženie stolice. Iné spevňujú žily, chránia cievne steny, pôsobia proti svrbeniu, mokvaniu, zmierňujú bolesť. Zvyčajne sú vo forme mastí, gélov a čapíkov. Podávajú sa však aj ako celková tabletková liečba. Doplnkom sú rôzne čaje a sedacie kúpele. Neodstránia však príčinu zdravotných problémov, len oddialia prípadné zhoršenie stavu.

Chirurgicky sa rieši tretie a štvrté štádium hemoroidov. Existuje viacero metód šetrného ošetrenia hemoroidov. Výber treba nechať na odborníka, ktorý zvolí tú správnu. Hemoroidy sa ošetrujú napríklad pôsobením infračerveného svetla, tekutého dusíka, sklerotizáciou postihnutých ciev či laserom. Známe je aj podviazanie hemoroidov gumeným prstencom či takzvaná Longova metóda, pri ktorej sa odstráni prebytočná časť sliznice okolo hemoroidov.

Súvisiace články