Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ako rozoznať suchý a vlhký kašeľ? Ak kašlete viac ako mesiac, samoliečba nestačí
Zdielať na

Ako rozoznať suchý a vlhký kašeľ? Ak kašlete viac ako mesiac, samoliečba nestačí

Archívna reportáž

Prevenciou dýchacích infekcií je aj pobyt v chlade a otužovanie

Kašeľ je častým a nepríjemným príznakom infekcií dýchacích ciest. Je to obranný reflex, ktorý udržuje priechodnosť dýchacích ciest – umožňuje odstrániť (vykašľať) z priedušiek hlien, prípadne prach, alergén alebo vdýchnuté cudzie teleso. Niekedy môže byť kašeľ veľmi vyčerpávajúci, prechádzať do záchvatov či vyvolať dýchavičnosť. Často potom sťažuje priebeh a liečbu súbežne prebiehajúcich ochorení.

Akútny alebo chonický kašeľ

Dôležité je rozoznať, či ide o akútny kašeľ (trvajúci priemerne 3 týždne; neprestáva obvykle skôr ako po 2 týždňoch liečby) alebo o chronický stav. Kašeľ trvajúci dlhšie ako 4 týždne môže signalizovať mnohé závažné ochorenia a mal by ho vždy liečiť lekár.

Môže byť vyvolaný množstvom príčin – najčastejšie bronchiálnou astmou, dlhotrvajúcou infekciou dutín či nosohltana, gastroezofagálnym refluxom (tj. pálením záhy - nedostatočne fungujúci pažerákový zvierač prepúšťa kyslé žalúdočné šťavy naspäť zo žalúdka a žalúdka a žalúdka). Niekedy sa chronický kašeľ objavuje ako prvý príznak nádorového ochorenia pľúc. Samoliečbou je možné riešiť iba akútny kašeľ. Pri jeho liečbe je potrebné rozoznávať tazvaný suchý a vlhký kašeľ.

Suchý kašeľ

Suchý kašeľ dráždi a vyčerpáva. Nedochádza pri ňom k hromadeniu hlienu v dýchacích cestách, často tiež hovoríme o neproduktívnom kašli. Človek sa budí so suchým kašľom v priebehu noci, niekedy kašeľ prechádza do záchvatov a sipotu. Obvykle trvá len niekoľko dní a potom sa mení na vlhký (produktívny) kašeľ. Najčastejšie tento kašeľ signalizuje začiatok vírusovej infekcie horných dýchacích ciest.Medzi ďalšie príčiny suchého kašľa ale môže patriť aj napríklad vdýchnutie cudzieho telesa, pôsobenie alergénu, a podobne). Suchý kašeľ je potrebné čo najskôr odstrániť – utlmiť, a pokiaľ je to možné, tak ho postupne premeniť na vlhký kašeľ. Preto treba sliznicu zvlhčovať- sliznicu nosa pomocou morskej vody a sliznicu krku dodržiavaním pitného režimu. Je dôležité dostatočne vetrať miestnosti, prípadne používať elektrické zvlhčovače vzduchu

Na liečbu sa používajú antitusiká (lieky na tlmenie kašľa). U detí sa najčastejšie podávajú sirupy alebo kvapky, u dospelého človeka aj tablety alebo kapsule .  Predovšetkým u malých detí sa niekedy na tlmenie suchého dráždivého kašľa používajú aj antihistaminiká. U väčšiny novších antihistaminík je tlmivý efekt potlačený, takže ich využitie je skôr spochybňované.

Pokiaľ kašeľ prechádza do záchvatov, nereaguje na tlmenie pomocou voľnopredajných antitusík a spôsobuje až dýchavičnosť, je vždy lepšie navštíviť lekára. Najčastejšie predpisovaným liekom na tlmenie suchého kašľa býva kodeín. Pokiaľ je pacient dýchavičný, môže súčasne lekár predpísať lieky na rozšírenie a uvoľnenie dýchacích ciest takzvané bronchodilatanciá. 

Vlhký kašeľ

Vlhký kašeľ spravidla nadväzuje na suchý kašeľ a sprevádza zápal dolných dýchacích ciest (bronchitídu). V dýchacích cestách sa hromadí hlien, ktorého vykašľanie treba podporiť. Na liečbu vlhkého kašľa sa používajú mukolytiká a expektoranciá. Mukolytiká pôsobia na rozvoľnenie hlienu v dýchacích cestách, umožnia jeho skvapalnenie a tým uľahčia vykašľanie. Expektoranciá umožňujú potom hlien vykašľať.

Väčšinou nie je vhodné kombinovať lieky na liečbu vlhkého kašľa s antitusikmi na suchý kašeľ. Pokiaľ kašeľ chorého dráždi v noci a znemožňuje mu zaspať, je možné pri dennej liečbe mukolytikami a expektoranciami použiť na tlmenie kašľa iba na noc antitusiká. Lieky sa užívajú väčšinou niekoľkokrát denne a to najneskôr v popoludňajších hodinách tak, aby v noci neprovokovali nežiaduce vykašliavanie a umožnili mu zaspať. Pri liečbe hlienovitého vlhkého kašľa sa odporúča okrem užívania liekov dodržiavať aj režimové opatrenia - piť dostatočné množstvo tekutín (vhodné sú prieduškové čajové zmesi alebo ovocné šťavy, minerálne vody), vynechať alebo aspoň obmedziť mliečne výrobky, ktoré zahlieňujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie