Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vaša krvná skupina a sklon k chorobám: 12 zdravotných problémov, s ktorými súvisí
Zdielať na

Vaša krvná skupina a sklon k chorobám: 12 zdravotných problémov, s ktorými súvisí

Hlboká žilová trombóza ohrozuje aj mladých ľudí.

Krvná skupina súvisí s vyšším výskytom niektorých chôrob a pred inými naopak ochraňuje. Ktoré to sú?

1/12 Ochorenie srdca : Skupina 0

Dobrá správa pre krvnú skupinu 0. Výskum ukazuje, že riziko koronárnej choroby srdca má tendenciu byť nižšie u ľudí s touto krvnou skupinou. Odborníci si nie sú istí prečo. Niektorí si myslia, že to môže byť preto, že iné typy majú väčšiu pravdepodobnosť vyššieho cholesterolu a vyššieho množstva bielkovín, ktoré sú spojené so zrážanlivosťou.

2/12 Rakovina žalúdka: Skupiny A,AB,B 

Zlá správa spre krvné skupiny A, AB a B. Sú viac ohrozené ako typ 0. Konkrétne ľudia s krvnou skupinou A majú väčšiu pravdepodobnosť rakoviny žalúdka. Výskumníci si myslia, že to môže byť spôsobené tým, že infekcia Helicobakter pylori je bežnejšia u ľudí s krvnou skupinou A.  Je to baktéria, ktorá sa zvyčajne nachádza v žalúdku a môže spôsobiť zápaly a vredy.

3/12 Pamäť: Skupina AB

Zlá správa pre krvnú skupinu AB. Malá štúdia ukázala, že ľudia s problémami s pamäťou mali oveľa častejšie krv typu AB než ktoúkoľvek inú krvnú skupinu. Dôvod zatiaľ nie je známy.

4/12 Rakovina pankreasu: Skupiny A, AB a B

Zlá správa pre krvné skupiny A, AB alebo B. Ich riziko vzniku tejto rakoviny je vyššie. Molekuly v červených krvinkách typu A a B pomáhajú určitým baktériám nazývaným H. pylori rásť v čreve. Môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu.

5/12 Stres: Skupina A

Zlá správa pre krvnú skupinu A.  Stres zvyšuje v tele hladinu kortizolu, stresového hormónu. Ľudia s krvnou skupinou A majú tendenciu mať viac kortizolu. Takže ťažšie zvládajú stresové situácie.

6/12 Malária: Skupina 0

Dobrá správa pre krvnú skupinu 0. Krv typu 0 môže pomôcť odvrátiť túto chorobu. Maláriu človek môže dostať, keď ho uštipne infikovaný komár. Parazit, ktorý to spôsobuje, sa ťažšie pripája k krvinkám typu 0.

7/12 Vredy: Skupina 0

Zlá správa pre krvnú skupinu 0. Zdá sa, že peptické vredy - bolestivé otvorené vredy, ktoré sa objavujú vo výstelke žalúdka alebo hornej časti čreva - sa vyskytujú častejšie u ľudís krvnou skupinou O.

8/12 Krvné zrazeniny: Skupiny A,B alebo AB

Zlá správa pre krvné skupiny A, AB alebo B. Venózna tromboembólia (VTE) je stav, keď sa krv zrazí v hlbokej žile, napríklad v nohách. Tieto zrazeniny sa niekedy presunú do pľúc. Výskum ukazuje, že ľudia s krvou typu A, B alebo AB majú vyššie riziko VTE.

9/12 Dĺžka života: Skupina 0

Dobrá správa pre krvnú skupinu 0.  Je vyššia pravdepodobnosť, že ľudia s kvnou skupinou 0 budú  žiť dlhšie. Odborníci sa domnievajú, že jedným z dôvodov môže byť znížené riziko ochorenia srdca a krvných ciev (kardiovaskulárne ochorenie).

10/12 Plodnosť: Skupina 0

Zlá správa pre krvnú skupinu 0. Krvná skupina nemá vplyv na schopnosť otehotnieť, no môže zohrávať úlohu. V jednej štúdii mali ženy s nízkym počtom zdravých vajíčok väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať krvnú skupinu 0 ako ktorýkoľvek iný typ krvi. Je potrebný ďalší výskum na zistenie,  prečo je to tak.

11/12 Diabetes: Skupiny A a B 

Zlá správa pre krvné skupiny A a B. Zdá sa, že diabetes 2. typu sa vyskytuje častejšie u ľudí s krvnými skupinami A a B. Odborníci si nie sú istí prečo. Je potrebný ďalší výskum.

12/12 Mŕtvica: Skupina AB 

Zlá správa pre kvnú skupinu AB. Riziko mŕtvice sa zvyšuje s krvnou skupinou AB. Lekári si myslia, že je to kvôli vyššej zrážanlivosti kvi u tejto krvnej skupiny.

Súvisiace články