Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Toto je 6 chýb, kvôli ktorým si ničíte kolená
Zdielať na

Toto je 6 chýb, kvôli ktorým si ničíte kolená

Archívna reportáž

Zranenia tiež vedú k opotrebovaniu kolena

Koleno je viazané zložitým systémom väzov, šliach, chrupaviek a svalov, je veľmi náchylné na zranenie. Je to komplexný kĺb, ktorý spája stehennú kosť ,holennú kosť), lýtkovú kosť a koleno. Ak si ho poškodíme, ovplyvní to nielen našu chôdzu, ale celý náš životný štýl

Toto je 6 najčastejších chýb, kvôli ktorým si ľudia poškodzujú kolenné kĺby:

1. Ignorovanie bolesti kolena

Občasná bolesť sem-tam je bežná. Keď však bolesť obmedzuje vašu schopnosť robiť to, čo bežne robíte, musíte si nechať koleno skontrolovať. Môžete mať zanedbané zranenie, ktoré koleno ďalej poškodzuje.

2. Nadváha

Každé kilo telesnej hmotnosti je záťažou pre kolená, takže aj 10 kíl navyše môže tieto kĺby značne zaťažiť. Nadváha tiež zvyšuje pravdepodobnosť osteoartrózy v kolene, ktorá opotrebováva pružnú chrupavku kolena . Nadmerné kilogramy tiež spôsobujú rýchlejšie zhoršenie existujúcej artritídy . Dvaja z troch obéznych dospelých trpia v určitom období svojho života osteoartrózou kolena. Aj keď sú diéta a cvičenie rozhodujúce pre chudnutie, je to dvojsečná zbraň.

Ak vás bolia kolená, mali by ste pri chudnutí voliť také športové aktivity, ktoré ich príliš nezaťažujú. Rozhodnite sa napríklad pre stacionárny bicykel namiesto behu na bežiacom páse a namiesto chôdze do kopca choďte po rovnom povrchu. Ak ste zarytým fanúšikom bežeckého pásu, striedajte chôdzu s krátkymi intervalmi rýchlej chôdze alebo behu každé tri až päť minút.

3. Nedodržiavanie rehabilitácie a odpočinku

Obdobie odpočinku a rehabilitácie po zranení kolena je rozhodujúce, aby sa zabránilo budúcej bolesti alebo opätovnému zraneniu. V závislosti od typu poškodenia a liečby môže zotavenie trvať od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov.

Mnohí mladí športovci sa chcú rýchlo vrátiť k aktívnemu športu a začínajú trénovať, len čo prestanú krívať. Lekári však odporúčajú, aby spolupracovali s ortopédom, lekárom športového lekárstva, fyzioterapeutom,  aby vyliečené koleno posilňovali postupne a aby pri tom postupovali správne.

4. Zanedbanie zranenia predného krížového väzu

Jeden z najčastejšie zranených väzov v kolene- rýchle zmeny polohy, kľučkovanie a skákanie, vystavujú tento väz vyššiemu riziku prasknutia. Medzi tradičnejšie vysokorizikové športy patrí futbal, basketbal a volejbal. Ženy majú dvoj- až osemkrát vyššie riziko natrhnutia predného krížového väzu v porovnaní s mužmi, najmä preto, že spôsob, akým ženy prirodzene skáču, pristávajú a otáčajú sa, spôsobuje väčšiu záťaž na tento väz. Riziko zraneria tohto väzu znižuje neuromuskulárny tréning, ktorý zlešuje pohyblivosť, silu nôh a techniku doskoku pre lepšiu stabilitu kolenného kĺbu. Tieto špecializované techniky sú účinné pri znižovaní rizika zranenia kolena takmer o polovicu.

5. Tréningové preťažovanie

Cvičenie treba striedať s dňami oddychu. Nemôžete cvičiť každý deň. Náhle zvýšenie intenzity alebo trvania cvičenia môže spôsobiť zranenia z nadmerného zaťaženia z opakovaného namáhania. Zápal šliach a bolesť kolien sú bežné príznaky preťaženia a často vedie k zraneniu.

6. Prehliadanie ostatných svalov okolo kolien.

Slabé svaly a nedostatok flexibility sú hlavnými príčinami zranení kolena. Keď sú svaly okolo jabĺčka, bedra a panvy silné, udržuje koleno stabilné a vyvážené a poskytujú mu podporu tým, že absorbujú časť stresu vyvíjaného na kĺb.

Súvisiace články

Najčítanejšie