Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Aký je rozdiel medzi morskou a stolovou soľou? Budete prekvapení
Zdielať na

Aký je rozdiel medzi morskou a stolovou soľou? Budete prekvapení

Archívna reportáž

Soľ je nevyhnutná pre život, treba s ňou však narábať opatrne.

Ľudia predpokladajú, že morská soľ je zdravšia ako kuchynská soľ, no v skutočnosti majú rovnakú základnú nutričnú hodnotu. Kľúčové rozdiely medzi morskou soľou a stolovou soľou sú zdroj soli a metódy získavania a spracovania.

Jesť príliš veľa oboch môže viesť k vysokému krvnému tlaku a srdcovým chorobám.

Ako sa vyrába morská soľ a stolová soľ?

Ako už názov napovedá, morská soľ sa vyrába odparovaním morskej vody. Soľ, ktorá zostane po odparovaní, sa nespracuje alebo sa spracuje veľmi málo, takže si zachováva stopy minerálov, ako je vápnik, draslík a horčík. Kryštály sú väčšie ako v kuchynskej soli a pri posypaní jedla mu dodajú trochu chrumkavosti.

Naproti tomu kuchynská soľ sa ťaží zo soľných ložísk. Kuchynská soľ je spracovaná tak, aby bola čistejšia a jemnejšia, čím sa odstránia všetky prírodné minerály, ktoré môže obsahovať. Kuchynská soľ je potom obohatená o prísady, aby sa zabránilo jej zhlukovaniu. Jednou z dôležitých prísad v kuchynskej soli je minerál jód, ktorý pomáha pri tvorbe hormónov štítnej žľazy a tým prispieva k zdraviu štítnej žľazy.

Ktorú použiť, ak máte vyšší tlak?

Sodík je minerál, ktorý vaše telo potrebuje na udržanie normálnej funkcie svalov a nervov a na rovnováhu telesných tekutín. Sodík sa nachádza v mnohých potravinách, vrátane soli, ktorá sa skladá z chloridu sodného. 

Stolová aj morská soľ obsahujú približne 40 % hmotnosti sodíka. Niektoré druhy morskej soli majú väčšie kryštály ako stolová soľ, takže v lyžičke morskej soli je zvyčajne menej sodíka v porovnaní s lyžicou kuchynskej soli kvôli ich rozdielnym kryštálom. Napríklad čajová lyžička kuchynskej soli obsahuje okolo 2 360 mg sodíka v porovnaní s 2 000 mg v čajovej lyžičke morskej soli.

Hoci dospelým stačí 1 500 mg sodíka denne, väčšina ľudí konzumuje až 2,5 krát viac ako toto množstvo Strava s vysokým obsahom sodíka môže zvýšiť váš krvný tlak, čo vedie k vyššiemu riziku srdcových ochorení a mŕtvice.

Trápi vás štítna žľaza či suchá koža?

Kuchynská soľ je obohatená o jód, prvok potrebný na tvorbu hormónu štítnej žľazy. Telo si jód nedokáže samo vyrobiť, preto musí pochádzať zo stravy. Ak nemáte dostatok jódu, telo nebude produkovať dostatok hormónov štítnej žľazy a štítna žľaza sa môže v dôsledku toho chorobne zväčšiť, čo vedie k stavu nazývanému struma. Kuchynská soľ teda pomáha predchádzať strume.

Medzi výhody morskej soli patrí pomoc pri upokojení podráždenia pokožky u ľudí s ekzémom, keď sa používa ako súčasť teplého kúpeľa. Morská soľ s vysokým obsahom horčíka môže tiež pomôcť zvýšiť hydratáciu a znížiť drsnosť pokožky u ľudí so suchou pokožkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie