Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
15 jednoduchých vecí, ktoré udržia váš mozog mladý
Zdielať na

15 jednoduchých vecí, ktoré udržia váš mozog mladý

Archívna reportáž

Mozog treba trénovať celý život.

Mozog každého človeka starne, s vekom sa zhoršuje pamäť aj myslenie. Ako udržať svoj mozog mladý čo najdlhšie? Toto je 15 jednoduchých vecí, ktoré môžete každý deň urobiť pre jasnosť svojho rozumu a spomienok.

1/15 Počúvajte nové piesne

Nielenže vám počúvanie hudby môže zlepší náladu, ale môže tiež zlepšiť vašu pamäť. Jedným z dôvodov je, že v hudbe existuje matematika - jedna nota totiž súvisí s druhou. Váš mozog musí pracovať, aby dal zmysel tejto štruktúre. To platí najmä pre hudbu, ktorú počujete prvýkrát.

2/15 Nájdite si čas na priateľov

Spoznávanie nových ľudí posilňuje výkon vášho mozgu rovnako ako lúštenie krížovky. Súbor mentálnych zručností,ktoré potrebujete pri stretnutí s priateľmi, zahŕňa krátkodobú pamäť, schopnosť vyladiť rozptýľujúce ruchy a schopnosť zostať sústredený. Ako pomáha priateľský 10-minútový rozhovor? Počúvanie niekoho iného a snaha vžiť sa do jeho kože tlačí mozog, aby premýšľal novými spôsobmi.

3/15 Smejte sa

Stres môže spôsobiť, že mozog uvoľní hormón nazývaný kortizol, čo sťažuje jasné myslenie. Dlhodobá vysoká úroveň stresu spôsobiť problémy s učením a pamäťou. Zábavný spôsob, ako chrániť svoj mozog, je dobre sa zasmiať. Smiech znižuje hladinu kortizolu a pomôže udržať mozog zdravý.

4/15 Choďte von

Príroda má upokojujúci účinok a dokáže zmierniť stres – aj keď sa práve pozeráte z okna. Keď trávite čas vonku, necháte svoj mozog dpočinúť od neustáleho toku údajov a podnetov, ktoré dostáva počas dňa. To mu umožňuje reštartovať jeho schopnosť sústrediť sa, takže sa môžete cítiť kreatívnejšie a lepšie riešiť problémy.

5/15  Zmeňte zaužívané zvyky

Nie je nič zlé na tom, keď jete každý deň rovnaké raňajky alebo jazdíte rovnakou trasou do práce. Ale je dobré, ak sa mozog pokúsi registrovať a vyhodnotiť náhlu zmenu vecí. Aj raz týždenne zmeniť svoju rutinu môže pomôcť. Zmena rutiny totiž zvyšuje schopnosť vášho mozgu učiť sa nové informácie a držať sa ich. Vyskúšajte nový recept alebo preskúmajte inú časť svojho mesta.

6/15 Staňte sa opäť študentom

Keď sa učíte novú zručnosť alebo predmet, váš mozog vytvára nové spojenia medzi neurónmi. Môžete skúsiť kreatívne písanie alebo nový koníček, ktorý vás zaujíma- napríklad hra na gitare či na klarinete.  Ak sa vám to na prvý pohľad zdá ťažké, nevzdávajte sa. Čím ťažšie je pre vás to pochopiť, tým lepšie pre váš mozog.

7/15 Sústreďte sa len na jednu vec

To, že môžete súčasne posielať textové správy, sledovať televíziu a kontrolovať sociálne siete, neznamená, že je to pre vás dobré. Keď váš mozog zasiahne niekoľko prúdov informácií naraz, musí ich všetky roztriediť a spracovať.  To sťažuje mozgu sústredenie, spravovanie pamäte a prepínanie z jednej veci na druhú. Upokojte sa a venujte sa len jednej veci.

8/15 Meditujte

Či už poviete mantru, modlitbu alebo sa zameriate len na dýchanie, meditácia môže pomôcť pri vysokom krvnom tlaku alebo vysokej hladine cholesterolu. (Oboje môže zvýšiť vaše riziko vzniku Alzheimerovej choroby.) Štúdie ukazujú, že meditácia tiež môže zvýšiť vaše sústredenie, pamäť a schopnosť vyberať slová a môže vám to uľahčiť prechod z jednej myšlienky na druhú. Dôvody nie sú jasné, ale jedna teória hovorí, že meditácia dáva vášmu mozgu prestávku od konkrétnych slov a myšlienok.

9/15  Zapoťte sa

Cvičenie je rovnako dobré pre váš mozog, ako aj pre vaše telo. Cvičenie udržiava vaše schopnosti uvažovania a myslenia ostré, pretože zvyšuje prietok krvi do vášho mozgu spolu s určitými chemikáliami, ktoré ho pomáhajú chrániť. Snažte sa hýbať každý druhý deň aspoň 30 minút.

10/15  Vyspite sa

Ak nemáte dostatok spánku, aj jednoduchá úloha môže vyžadovať viac duševného úsilia.. Tiež sa vám bude oveľa ťažšie sústrediť a môžete mať horšiu krátkodobú pamäť. Ak chcete zostať svieži, mali by ste spať 7 až 9 hodín každú noc

11/15 Sledujte, čo jete

Čím viac kalórií prijmete, tým vyššia je pravdepodobnosť straty pamäte. Dôvod nie je jasný, ale vyšší BMI (index telesnej hmotnosti) v strednom veku súvisí so zlým zdravím mozgu v neskoršom veku. Malé zmeny, ako je prechod z plnotučného mlieka na odstredené, vám pomôžu znížiť príjem kalórií. Váš lekár alebo dietológ vám môže pomôcť s plánom, ktorý je pre vás vhodný.

12/15 Nakŕmte mozog

Niektoré potraviny chránia mozog. Patria sem ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a „dobré“ tuky, ako sú tie v repkovom a olivovom oleji. Denná šálka čaju alebo kávy môže tiež pomôcť mozgu prebudiť sa. Nejedzte však spracované potraviny -  môžu vám rozhodiť  hladinu cukru v krvi.

13/15 Prestaňte fajčiť

Mnohé chemikálie v cigaretách sú toxické pre mozog,  fajčenie je jednoznačne spojené s mentálnym úpadkom a demenciou. A to isté platí pre pasívne fajčenie. Porozprávajte sa o odvykaní aj s ostatnými členmi rodiny. Všetci budete zdravší, ak nebudete fajčiť ddoma ani v aute.

14/15 Postarajte sa o svoje srdce

Ak je vaše srdce v zlom zdravotnom stave, je pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s učením a pamäťou. Nadváha a nedostatok pohybu môže spôsobiť zúženie krvných ciev. To obmedzuje množstvo krvi, ktoré prúdi do vášho mozgu, a vaše tepny môžu začať tvrdnúť. Vysoký krvný tlak je najväčším znakom ohrozenia zdravia vášho mozgu. Ak je váš tlak vysoký, musíte ho kontrolovať pomocou leikov a zmeny životného štýlu.

15/15 Udržiavajte si duševné zdravie

Ak máte depresiu, je pravdepodobnejšie, že budete mať mentálne upadať.  Okrem pocitov bezmocnosti a straty záujmu o veci, ktoré milujete, vás depresia môže dostať do „mozgovej hmly“. Myslieť, sústrediť sa a robiť rozhodnutia môže byť oveľa ťažšie. Ak máte niektoré z príznakov depresie, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie