Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcete ochrániť svoj mozog pred demenciou? Pomôže vám vláknina!
Zdielať na

Chcete ochrániť svoj mozog pred demenciou? Pomôže vám vláknina!

Archívna reportáž

Na zdravie mozgu vplýva aj to, čo zjete.

Vláknina je známa tým, že udržiava váš tráviaci systém zdravý a znižuje hladinu cholesterolu. Teraz výsledky štúdie naznačujú, že môže tiež chrániť mozog pred demenciou.

Spoločnosť Nutritional Neuroscience zverejnila výsledky štúdie, ktorej sa zúčastnilo približne 3 700 zdravých dospelých vo veku 40 až 64 rokov. Ich stravovacie návyky skúmali počas 16 rokov. Vedci potom dve desaťročia sledovali účastníkov, aby zistili, u ktorých sa vyvinula demencia. Štúdia odhalila, že ľudia, ktorí denne konzumovali najviac vlákniny, mali najnižšiu mieru demencie. Platilo to aj naopak – tí, ktorí jedli najmenej vlákniny, mali najvyššiu mieru. Konkrétne skupina s nízkym rizikom konzumovala v priemere 20 gramov denne, zatiaľ čo tí s najvyšším rizikom jedli v priemere iba 8 gramov. 

Vedci sa domnievajú, že v hre môže byť niekoľko mechanizmov. Napríklad diéty bohaté na vlákninu pomáhajú znižovať hmotnosť a krvný tlak. Chránia tak mozog pred vaskulárnou demenciou, teda pred poklesom schopností spôsobených zníženým prietokom krvi do mozgu. Vláknina tiež zvyšuje množstvo dobrých baktérií v čreve, čo môže znížiť opotrebovanie mozgu prostredníctvom spojenia nazývaného os mozog-črevo. Štúdia však  preukázala iba súvislosť a zatiaľ sa nedá dokázať, že rozdielny príjem vlákniny bol zodpovedný za zmeny rizika vzniku demencie. Zdôrazňuje však ďalší spôsob, ako môže strava podporiť zdravie mozgu. 

Súvisiace články