Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 rád ako si nepo...kaziť leto hnačkou
Zdielať na

10 rád ako si nepo...kaziť leto hnačkou

Archívna reportáž

Hnačka môže pokaziť dovolenku doma i vzahraničí

Viete, že s hnačkou má skúsenosť 60 percent dovolenkárov, ktorí vycestovali do zahraničia aspoň na 2 týždne? A tiež, že na Slovensku sa zo zle tepelne upraveného jedla ročne nakazí viac ako 2000 ľudí a naša republika je všeobecne hodnotená ako krajina so stredným rizikom črevných ochorení? Dostatočná príprava na leto pritom môže nepríjemnému ochoreniu zabrániť.

„Nie je výnimkou, že sa mi v ordinácii objavujú pacienti bezprostredne po návrate z dovolenky. Prevládajú tí, ktorí prišli z niektorých exotických krajín alebo rozvojových zemí. Častou príčinou letných hnačiek je zhoršená hygiena, napríklad konzumácia nedostatočne umytého alebo neolúpaného ovocia či zeleniny, pitie vody z kohútika alebo nápojov s ľadom. Pokiaľ sú pacienti citlivejší na zažívacie ústrojenstvo, objavuje sa u nich hnačka aj v prípade konzumácie morských kôrovcov alebo ustríc.

V týchto prípadoch, na ktoré je možné sa pripraviť napr. preventívnym užívaním probiotických doplnkov stravy, sa často zvládnu vyriešiť komplikácie sami a ja sa o nich dozviem len ´medzi rečou´ pri inom dôvode návštevy v ordinácii. Horšie sú prípady salmonelózy, shigelózy, brušného týfusu a ďalších bakteriálnych a parazitálnych ochorení, ktoré sa môžu objaviť po návrate z Afriky (vrátane Slovákmi obľúbeného Egypta alebo Tuniska), Južnej Ameriky, Indie a ďalších ázijských krajín. Pravdou ale je, že medzi rizikové krajiny, kde je možné ochorieť na salmonelózu, patrí aj Slovensko,“ hovorí všeobecná lekárka MUDr. Adriana Šimková, PhD.

 Čo vám môže zachrániť leto na dovolenke?

Dodržiavanie zásadných hygienických pravidiel a ostražitosť pri výbere jedla a pitia – Pri cestovaní do krajín s nižším hygienickým štandardom platí zásada: zabudnite na všetko, čo sa nelúpe a nevarí. Pite iba vodu balenú v originálnych obaloch alebo aspoň prevarenú či upravenú dezinfekciou.

Častým zdrojom ťažkostí je ľad pridávaný do nápojov, nedostatočne tepelne upravená zelenina, morské plody a nedodržiavanie osobnej hygieny. Choroboplodné zárodky sa do jedla môžu dostať práve zo znečistených rúk.

Lieky proti akútnej hnačke – súčasťou lekárničky na cestu by mali byť lieky proti akútnej hnačke, ako sú adsorbenciá (napr. čierne uhlie), ktoré na seba naviažu škodlivé patogény v tráviacej sústave a vylúčia ich, alebo črevné dezinficienciá, ktorá ale účinkujú iba na infekčnú bakteriálnu hnačku. S opatrnosťou možno užívať tiež antimotilitiká spomaľujúce črevnú peristaltiku, a tak znižujúce frekvenciu stolice. Vhodné môžu byť i probiotické prípravky s kvasinkou S. Boulardii, ktorá na sebe viaže patogény. Probiotiká navyše pomáhajú navrátiť poškodenú črevnú mikroflóru späť do rovnováhy.

Probiotiká – na trhu už existujú špeciálne probiotiká určené pre prípady ciest do zahraničia a zvýšeného rizika. Oproti bežným prípravkom obsahujú väčší počet probiotických kmeňov a živých mikroorganizmov.  Probiotiká je vhodné dopĺňať preventívne aspoň týždeň pred plánovanou cestou.

Fľaša – fľaša s vodou sa hodí nielen preto, aby ste sa nenakazili pri konzumácii závadnej vody. Pitný režim je veľmi dôležitý i v prípade, že sa u vás hnačka objaví. Dehydratácia totiž môže hnačku pekne skomplikovať. Dostatočný pitný režim (ideálne vo forme rehydratačného roztoku, iontových nápojov či ochutenej minerálnej vody) vás v tomto prípade môže uchrániť pred pobytom v nemocnici.

10 rád ako sa nenakaziť jedlom doma

• Vyberajte len zdravotne bezchybné potraviny. Pri nákupe uprednostňujte tepelne spracované. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyte.

• Dôkladne prevárajte potraviny. Polosurové mäso ani vajíčka nejedzte.

• Konzumujte jedlo hneď po uvarení. Ak uvarené pokrmy necháte na izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť.

• Skladujte potraviny správne. Ak máte stravu pripraviť v časovom predstihu, treba ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60 °C), alebo v chlade (pod 10 °C). Väčšie množstvo potravín, ktoré je ešte teplé, nikdy neodkladajte do chladničky. V strede sa môže zachovať teplota nad 10 °C a mikroorganizmy sa rozmnožia.

• Potraviny dôkladne zohrievajte. Uvarené jedlo je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70 °C.

• Zabráňte skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu druhotne kontaminovať surovými, a to priamo – dotykom – alebo nepriamo – použitím toho istého noža, dosky na krájanie a podobne.

• Umývajte si ruky. Je to nutné pred prípravou jedla, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín, použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa.

• Udržujte kuchynské zariadenie čisté. Potraviny sa môžu kontaminovať mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok.

• Chráňte potraviny pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami. Môžu prenášať patogénne mikroorganizmy.

• Na prípravu jedla používajte výhradne pitnú vodu. Ak máte o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, treba ju prevariť.

Súvisiace články