Skoro jasno
Bratislava
Bibiána
2.12.2025
Pozor na tieto potraviny, zvyšujú riziko cukrovky
Zdielať na

Pozor na tieto potraviny, zvyšujú riziko cukrovky

Štúdia zistila, že konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka, cukru a nezdravých tukov u mladých ľudí zvyšuje ich riziko cukrovky. Podľa nového výskumu konzumácia ultraspracovaných potravín zvýši u mladých ľudí riziko vzniku prediabetu a zvýšenej hladiny cukru v krvi .

V nedávno publikovanej štúdii vedci zistili, že už len mierny nárast konzumácie rýchleho občerstvenia, balených pochutín a jedál a nápojov s vysokým obsahom sodíka, cukru a nezdravých tukov môže niekoho vystaviť oveľa väčšiemu riziku prediabetu.

Polovica priemerného britského jedálnička pozostáva z ultraspracovaných potravín. U dospievajúcich sú to takmer dve tretiny. Dr. Vaia Lida Chatzi, hlavná autorka štúdie, povedala: „Mladý dospelý vek je kritickým oknom pre formovanie dlhodobého zdravia. Zameraním sa na mladých dospelých máme možnosť zasiahnuť včas, skôr ako sa prediabetes a ďalšie rizikové faktory stanú celoživotnými ochoreniami.“

Len 10-percentné zvýšenie konzumácie ultraspracovaných potravín môže zvýšiť riziko prediabetu o 64 percent. Vedci z Kalifornskej univerzity štyri roky sledovali 85 mladých dospelých vo veku 17 až 22 rokov a analyzovali ich konzumáciu neutralizovaných polysacharidov (UPF).

Výskumníci klasifikovali ultraspracované potraviny,  medzi ktoré patrili sladkosti, nealkoholické nápoje, sladené cereálie, balené nátierky a ochutený jogurt. Následne vypočítali, aké percento denného kalorického príjmu každého účastníka pochádzalo z ultraspracovaných potravín. Štúdia zistila, že  ich zvýšený príjem bol spojený s vyšším rizikom prediabetu a vysokej hladiny cukru v krvi v ranom štádiu, čo môže viesť k cukrovke.

Účastníci, ktorí mali 10-percentný nárast konzumácie ultraspracovaných potravín mali o 64 percent vyššie riziko vzniku prediabetu. Tiež mali o 56 percent vyššie riziko vzniku problémov s reguláciou gluténu.

Dr. Chatzi povedala: „Naše zistenia ukazujú, že aj mierne zvýšenie príjmu ultraspracovaných potravín môže narušiť reguláciu glukózy u mladých dospelých s rizikom obezity. Tieto výsledky poukazujú na to, že strava je modifikovateľným faktorom skorého metabolického ochorenia a naliehavým cieľom preventívnych stratégií u mladých ľudí.“

Čo je prediabetes? 

Prediabetes je stav, pri ktorom sú hladiny glukózy v krvi vyššie ako normálne, ale ešte nie na úrovni cukrovky 2. typu. Hoci ľudia s prediabetom majú vysoké riziko vzniku cukrovky 2. typu, dá sa tomu predísť zmenou životného štýlu a stravovania. 

Najčítanejšie