Pozor na tieto potraviny, zvyšujú riziko cukrovky
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Štúdia zistila, že konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka, cukru a nezdravých tukov u mladých ľudí zvyšuje ich riziko cukrovky. Podľa nového výskumu konzumácia ultraspracovaných potravín zvýši u mladých ľudí riziko vzniku prediabetu a zvýšenej hladiny cukru v krvi .
V nedávno publikovanej štúdii vedci zistili, že už len mierny nárast konzumácie rýchleho občerstvenia, balených pochutín a jedál a nápojov s vysokým obsahom sodíka, cukru a nezdravých tukov môže niekoho vystaviť oveľa väčšiemu riziku prediabetu.
Polovica priemerného britského jedálnička pozostáva z ultraspracovaných potravín. U dospievajúcich sú to takmer dve tretiny. Dr. Vaia Lida Chatzi, hlavná autorka štúdie, povedala: „Mladý dospelý vek je kritickým oknom pre formovanie dlhodobého zdravia. Zameraním sa na mladých dospelých máme možnosť zasiahnuť včas, skôr ako sa prediabetes a ďalšie rizikové faktory stanú celoživotnými ochoreniami.“
Len 10-percentné zvýšenie konzumácie ultraspracovaných potravín môže zvýšiť riziko prediabetu o 64 percent. Vedci z Kalifornskej univerzity štyri roky sledovali 85 mladých dospelých vo veku 17 až 22 rokov a analyzovali ich konzumáciu neutralizovaných polysacharidov (UPF).
Výskumníci klasifikovali ultraspracované potraviny, medzi ktoré patrili sladkosti, nealkoholické nápoje, sladené cereálie, balené nátierky a ochutený jogurt. Následne vypočítali, aké percento denného kalorického príjmu každého účastníka pochádzalo z ultraspracovaných potravín. Štúdia zistila, že ich zvýšený príjem bol spojený s vyšším rizikom prediabetu a vysokej hladiny cukru v krvi v ranom štádiu, čo môže viesť k cukrovke.
Účastníci, ktorí mali 10-percentný nárast konzumácie ultraspracovaných potravín mali o 64 percent vyššie riziko vzniku prediabetu. Tiež mali o 56 percent vyššie riziko vzniku problémov s reguláciou gluténu.
Dr. Chatzi povedala: „Naše zistenia ukazujú, že aj mierne zvýšenie príjmu ultraspracovaných potravín môže narušiť reguláciu glukózy u mladých dospelých s rizikom obezity. Tieto výsledky poukazujú na to, že strava je modifikovateľným faktorom skorého metabolického ochorenia a naliehavým cieľom preventívnych stratégií u mladých ľudí.“
Čo je prediabetes?
Prediabetes je stav, pri ktorom sú hladiny glukózy v krvi vyššie ako normálne, ale ešte nie na úrovni cukrovky 2. typu. Hoci ľudia s prediabetom majú vysoké riziko vzniku cukrovky 2. typu, dá sa tomu predísť zmenou životného štýlu a stravovania.