Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
U Slovákov s cukrovkou rastie počet amputácií. Dalo by sa im predísť- preventívnou prehliadkou.
Zdielať na

U Slovákov s cukrovkou rastie počet amputácií. Dalo by sa im predísť- preventívnou prehliadkou.

Komplikáciám cukrovky sa dá predísť preventívnou prehliadkou.

Štatistiky ukazujú, že počet pacientov s cukrovkou stále narastá. Rastie aj počet ľudí, ktorí cukrovku majú, ale nie je ešte diagnostikovaná. Aj kvôli tomu patrí Slovensko medzi krajiny s najvyšším počtom amputácií končatín alebo ich častí, ktoré súvisia práve s týmto ochorením.

"Nielenže sa počet amputácií neznižuje, stále narastá,“ upozorňuje na tento závažný problém MUDr. Petr Vařejka z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. „Častokrát to v ambulancii vidíme, že pacienti prídu k lekárovi až v momente, kedy je priam nemožné končatinu zachrániť, chýbajú viaceré vyšetrenia, ktoré musíme doplniť. Preventívne prehliadky pritom môžu mnoho ochorení zachytiť v skorom štádiu a pacientovi môžeme pomôcť,“ zdôrazňuje.

"Žiaľ, len 25% dospelej populácie sa v priebehu roka zúčastňuje týchto prehliadok v predpísanom rozsahu" dopĺňa ho MUDr. Katarína Dostálová z Fakulty verejného zdravotníctva, SZU Bratislava.

Ako vám môžu zistiť na preventívnej prehliadke cukrovku, vysvetľuje hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo MUDr.Adriana Šimková v podcaste od 3.minúty,

Súvisiace články

Najčítanejšie