Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Každá bolesť ruky nie je syndróm karpálneho tunela! Takto ju odlíšite
Zdielať na

Každá bolesť ruky nie je syndróm karpálneho tunela! Takto ju odlíšite

Po skončení tehotenstva sa zlepší aj syndróm kapálneho tunela.

O karpálnom tuneli ste už určite počuli. Je to úzky kanálik v oblasti zápästia, ktorým prechádzajú šľachy ohýbačov prstov spolu s cievami a nervami. Práve tie sú pri tomto synrudróme utláčané. Vzniká bolesť a nepríjemné pocity.

Syndróm karpálneho tunela je v súčasnosti veľmi časté ochorenie, určite je to najčastejšie ochorenie ruky. Spôsobené býva preťažením končatiny a hoci postihuje obidve pohlavia, oveľa častejšie ním trpia ženy.

Môže to byť spôsobené tým, že ženské svaly a šľachy sú predsa len slabšie ako mužské, prípadne tým, že ich ruky sú sústavne namáhané – fungujú v práci a potom aj v domácnosti. Isté je však, že syndróm karpálneho tunela je jednou z najčastejších chorôb z povolania a vzniká ako dôsledok preťaženia rúk manuálnou prácou, ako bývalo napríklad pri dojení kráv, pri nosení a dvíhaní ťažkých bremien. Jednou z príčin je v súčasnosti dlhodobá práca na počítači a používanie klávesnice a myši.

Nie každá bolesť ruky automaticky znamená, že máte syndróm karpálneho tunela.Táto diagnóza sa prejavuje ako:

  • „mravčenie“, brnenie a pálenie v jednej alebo oboch rukách,
  • znížením citlivosti prstov,
  • a/alebo nešpecifickými bolesťami ruky.

Tento problém nikdy neprejde sám, takže treba vyhľadať odborníka, aby posúdil, či ide skutočne o útlak nervu v karpálnom tuneli, a navrhol vhodný spôsob liečby. Karpálny tunel je možné liečiť pomocouinjekcií s vitamínmi B1 a B12, ktoré sa aplikujú do svalu. Ak kúra nezaberie, je nutný operačný zákrok, keď sa mechanicky uvoľní utlačený nerv.

Asi jediný prípad, keď je nerv v karpálnom tuneli utláčaný iba dočasne a problém po čase môže zmiznúť sám, je tehotenstvo. Niektoré ženy v dôsledku hormonálnych zmien v gravidite môžu cítiť tŕpnutie alebo brnenie prstov a strácať v nich citlivosť, čo však zvykne po pôrode odznieť. Pomáhajú aj doplnkové prostriedky ako vitamínové kúry na dosiahnutie hormonálnej rovnováhy

Súvisiace články

Najčítanejšie