Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Počuli ste o Lynchovom syndróme? Pre ľudí "s rakovinou v génoch" je nádejou vakcína
Zdielať na

Počuli ste o Lynchovom syndróme? Pre ľudí "s rakovinou v génoch" je nádejou vakcína

Lekári začínajú s vývojom vakcíny pre ľudí s Lynchovým syndrómom, ktorý u nich zvyšuje riziko mnohých druhov rakoviny.Ľudia s týmto ochorením majú vysoké riziko vzniku rakoviny, najmä čreva, maternice a vaječníkov.

Lynchov syndróm je spôsobený mutáciou v géne , ktorý opravuje chyby v DNA pri jej kopírovaní, čo môže viesť k nekontrolovanému rastu buniek.
Predpokladá sa, že tento stav zvyšuje celoživotné riziko rakoviny hrubého čreva o 80 %. Výskumníci z Oxfordskej univerzity by mohli potenciálne navrhnúť vakcínu, ktorá naučí imunitný systém človeka s poruchou rozpoznať a zničiť abnormálne bunky skôr, ako sa stanú rakovinou.

V rámci projektu – známeho ako LynchVax – budú vedci analyzovať bunky pacientov s Lynchovým syndrómom, ktorí vykazujú známky rakoviny. Svoje zistenia použijú na určenie, ktoré časti predrakovinovej bunky môžu byť napadnuté imunitným systémom a či je pravdepodobné, že očkovanie bude fungovať.

Simon Leedham, profesor molekulárnej genetiky na Oxfordskej univerzite a čestný konzultant gastroenterológ, povedal: „Ľudia s Lynchovým syndrómom sú vystavení veľmi vysokému riziku vzniku rakoviny čriev, rakoviny maternice a iných druhov rakoviny – natoľko, že musia začať so skríningom v oveľa mladšom veku ako zvyšok populácie. LynchVax má potenciál znížiť toto riziko. “

Helen Whiteová, ktorá je členkou skupiny pre verejné zapojenie pacientov LynchVax, dodala: „Ako vášniví zástancovia zapojenia ľudí s prežitými skúsenosťami do výskumu plne podporujeme plány osloviť širšiu komunitu Lynchovho syndrómu, aby sme získali ich názory na vakcína proti rakovine. Toto je zásadný krok v príprave na budúce klinické skúšky.“ Cancer Research Vo Veľkej Británii udelila tímu LynchVax podporu 550 000 libier.

Súvisiace články

Najčítanejšie