Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máte v rodine Lynchov syndróm? Zapojte sa do dôležitej štúdie!
Zdielať na

Máte v rodine Lynchov syndróm? Zapojte sa do dôležitej štúdie!

Lynchov syndróm je spojený s onkologickými ochoreniami

Každý tisíci Slovák môže mať Lynchov syndróm. Je to enetické ochorenie a veľmi úzko súvisí s častejším výskytom rôznych nádorových ochorení. Je to najmä rakovina hrubého čreva, rakovina maternice, rakovina žalúdka, rakovina pankreasu, rakovina pečene, rakovina žlčových ciest a mnoho ďalších. Prenáša sa s rodiča na dieťa s pravdepodobnosťou až 50 percent, môže však vzniknúť aj v maternici mutáciou dôležitých génov súvisiacich s delením buniek.

Gastroenterologické centrum Assiduo v Bratislave je zapojené do dôležitej štúdie, ktorá skúma práve Lynchov syndróm. Aby pomohli v neskoršej lepšej diagnostike, či liečbe, hľadajú ľudí, ktorých sa toto ochorenie môže týkať. Bol vám, alebo vašim príbuzným diagnostikovaný Lynchov syndróm? Viete o niekom, kto takéto ochorenie má? Dajte im o vás a vašich blízkych vedieť. Pomôžete k lepšej diagnostike, prevencii a následnej liečbe závažných onkologických ochorení.

Hľadájú ľudí, ktorým bol diagnostikovaný Lynchov syndróm a rovnako hľadáme aj najbližších rodinných príbuzných. Jedinou podmienkou je vek od 18 do 75 rokov. Viac informácií nájdete na zalezimina.sk.O Lynchovom syndróme sa dozviete aj v podcaste s primárkou Oddelenia klinickej genetiky UN v Bratislave MUDr. Ivetou Mlkvou.

Súvisiace články

Najčítanejšie