Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vedci: Lieky na reflux kyseliny môžu spôsobovať migrénu
Zdielať na

Vedci: Lieky na reflux kyseliny môžu spôsobovať migrénu

Liečba refluxu kyseliny môže zvýšiť riziko migrény alebo silných bolestí hlavy, ukazuje nová štúdia. Reflux žalúdočnej kyseliny postihuje až 1 z 3 dospelých a vyskytuje sa, keď sa žalúdočná kyselina vracia zo žalúdka do pažeráka, ktorý sa nachádza tesne pod hrdlom. Môžu ho sprevádzať symptómy, ako je pocit pálenia alebo bolesť v hornej časti brucha alebo hrudníka.

V novej štúdii výskumníci porovnávali pravdepodobnosť výskytu migrény alebo bolesti hlavy medzi ľuďmi, ktorí užívali lieky na zníženie kyseliny, a ľuďmi, ktorí tak neurobili. Liečby zahrnuté v analýze boli inhibítory protónovej pumpy, ako je omeprazol, antagonisty histamínových H2-receptorov (H2 blokátory) a antacidové doplnky. Lieky sa bežne používajú na symptómy pálenia záhy a ľudia s vredmi a gastroezofageálnym refluxom (GERD).

Výskumníci analyzovali odpovede z prieskumu od roku 1999 do roku 2004, ktoré zozbieralo Centrum pre prevenciu a liečbu chorôb, ktoré sa pýtalo ľudí, či užívali liečbu na potlačenie kyseliny a či za posledné 3 mesiace pociťovali migrény alebo silné bolesti hlavy. Výskumníci vysvetlili, že použili údaje z týchto rokov prieskumu, pretože ako jediné obsahovali špecifické otázky týkajúce sa bolesti hlavy a migrény.

Použitie ktoréhokoľvek zo študovaných typov liečby refluxu kyseliny bolo spojené so zvýšenou pravdepodobnosťou hlásenia migrény alebo silných bolestí hlavy v porovnaní s ľuďmi, ktorí uviedli, že tieto liečky neužívali. Riziko sa líšilo v závislosti od použitého typu:

Užívanie inhibítorov protónovej pumpy zodpovedalo 70 % zvýšenému riziku.
Užívanie H2 blokátorov zodpovedalo 40 % zvýšenému riziku.
Generické antacidá zodpovedali 30 % zvýšenému riziku.
Ľudia nemali výrazne väčšiu alebo menšiu pravdepodobnosť výskytu migrény alebo silných bolestí hlavy na základe druhov liekov, ale typu terapie, ktorú používali.

Zistenia boli zverejnené v časopise Neurology Clinical Practice.

"Vzhľadom na široké používanie liekov na zníženie kyseliny a tieto potenciálne dôsledky s migrénou si tieto výsledky vyžadujú ďalšie skúmanie," uviedla vo vyhlásení autorka štúdie a potravinárska vedkyňa Margaret Slavin, PhD z Marylandskej univerzity v College Parku  . "Tieto lieky sa často považujú za nadmerne predpisované a nový výskum ukázal ďalšie riziká spojené s dlhodobým užívaním inhibítorov protónovej pumpy, ako je zvýšené riziko demencie."

Medzi ľuďmi v štúdii boli silné bolesti hlavy alebo migrény hlásené 25%, ktorí užívali inhibítory protónovej pumpy alebo H2 blokátory, a 22%, ktorí uviedli, že užívali antacidové doplnky. Asi 20 % ľudí, ktorí neužívali liek na reflux kyseliny, hlásilo migrény alebo silné bolesti hlavy.

Slavin poznamenal, že lieky zahrnuté v štúdii boli v čase vykonania prieskumu dostupné iba na predpis a voľnopredajné lieky s nižšou silou neboli súčasťou analýzy. Vyzvala tiež ľudí, aby sa porozprávali so svojím lekárom skôr, ako urobia zmeny v akýchkoľvek súčasných režimoch na liečbu kyseliny.

Súvisiace články

Najčítanejšie