Vedci: Dávno známy liek na astmu znižuje riziko smrteľných alergických reakcií
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Alergikov stále pribúda
Prelomová štúdia zistila, že 20-ročný liek na astmu znižuje riziko potenciálne smrteľných potravinových alergií. Výskum napríklad zistil, že 67 percent ľudí s ťažkou alergiou na arašidy užívajúcich tento liek by mohlo skonzumovať ekvivalent 2,5 arašidov bez stredne závažnej alebo závažnej alergickej reakcie.
Xolair – liek používaný po desaťročia na liečbu astmy – výrazne znížil nebezpečné reakcie u ľudí s alergiou na potraviny, ako sú arašidy, kešu oriešky, mlieko a vajcia. To znamená, že ľudia užívajúci tento liek sa budú môcť menej obávať náhodného zjedenia malých množstiev rýchto potravín, napríklad v reštauráciách, aj keď sa budú samozrejme ďalej musieť vyhýbať alergénom.
Jeanne Marrazzo, riaditeľka Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), povedala: „Ľudia s potravinovými alergiami a ich opatrovatelia musia byť neustále v strehu, aby sa vyhli potravinám, ktoré by mohli spôsobiť potenciálne život ohrozujúcu alergickú reakciu. To je mimoriadne stresujúce najmä pre rodičov malých detí. Aj keď vyhýbanie sa nebezpečnému jedlu zostáva nutnosťou, dnes hlásené zistenia ukazujú, že liek môže pomôcť znížiť riziko alergických reakcií na bežné potraviny a môže poskytnúť ochranu pred náhodným vystavením sa alergénom."
Štúdia, ktorú viedol Dr Robert Wood z Johns Hopkins Children's Center v Baltimore, zahŕňala 177 detí vo veku od jedného do 18 rokov, ako aj troch dospelých, z ktorých všetci mali vážne potravinové alergie na arašidy a najmenej dve ďalšie potraviny. Dve tretiny účastníkov dostávali dávky lieku každé dva až štyri týždne počas 16 až 20 týždňov, potom dostali dávku arašidového proteínu.
Štúdia publikovaná v New England Journal of Medicine naznačila, že takmer 67 percent ľudí užívajúcich tento liek mohlo skonzumovať ekvivalent 2,5 arašidov bez stredne závažnej alebo závažnej alergickej reakcie.V neskoršom štádiu klinickej štúdie s Xolairom mohli už malé deti konzumovať alergény bez toho, aby vznikla reakcia. To bolo v kontraste s menej ako siedmimi percentami, ktoré dostávali placebo.
Xolair je človekom vyrobená protilátka zameraná na imunoglobulín E (IgE), ktorý je produkovaný imunitným systémom tela a vyvoláva alergické reakcie. Liek sa viaže na IgE a pôsobí „ako špongia, ktorá alergén nasiakne“, tvrdí vedúca autorka článku Dr Sharon Chinthrajah.