Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zbierate medvedí cesnak? Pozor,nepomýľte si ho s touto smrteľne jedovatou rastlinou!
Zdielať na

Zbierate medvedí cesnak? Pozor,nepomýľte si ho s touto smrteľne jedovatou rastlinou!

Väčšinou sa otrávia deti, no i dospelí

Na Slovensku sa ročne otrávi takmer 7000 ľudí, takmer 60 percent z toho sú deti, väčšinou od 1 do troch rokov. A hoci väčšina otráv sa stane v domácnosti, práve teraz začína "sezóna intoxikácií" aj v prírode. Ľudia totiž zbierajú medvedí cesnak, ktorý je ľahké si zameniť s jedovatou jesienkou. Tát otrava môže byť smrteľná, v minulosti takto zomreli na Slovensku dvaja ľudia!

Jesienka obyčajná rastie často popri medveďom cesnaku na tých istých ľúkach. "Nepomôže ani to, že medvedí cesnak má typickú vôňu. Na cesnakových poliach sa vznáša tá vôňa všade a navyše ju máte aj na rukách. Každý rok máme v nemocnici ľudí s touto zákernou otravou, v minulosti sme zaznamenali dva smrteľné prípady.  Vo Švajčiarsku, kde hojne používajú maslo s medvedím censkom, zomrie každý rok na otravu jesienkou niekoľko ľudí," hovorí vedúca Národného toxikologického informačného centra  PharmDr. Silvia Plačková PhD. 

Obsahuje jeden z najprudších jedov – kolchicín. Jedovatá je celá rastlina, najviac podzemné hľuzy. Ale nielen samotná rastlina! Toxická býva i voda vo váze, v ktorej bola uložená kytička jesienok. Jesienkový jed patrí medzi najnebezpečnejšie a zákerné, pretože sa vstrebáva pomaly a otrava sa prejaví, až keď už môže byť neskoro.

Stáva sa, že jeho listy si ľudia pomýlia s hojne na jar zbieraným cesnakom medvedím. V ústach  spôsobuje pálenie a škrabanie, ťažkosti s prehĺtaním, nevoľnosť, vracanie, črevné kŕče a hnačky. Dochádza k hojnému močeniu s prímesou krvi. Príznaky otravy sa objavia o dve až päť hodín. Prejavujú sa tráviacimi ťažkosťami a poruchami obehovej sústavy-poruchami srdcového rytmu. Otrava môže končiť i smrťou.

Alkaloid kolchicín, ktorý sa z tejto rastliny izoluje, má význam v medicíne. Ľudia si medvedí cesnak zamieňajú aj s kovalinkou, otrava sa prejavuje najmä tráviacimi problémami.

Viac o otravách sa odzviete s podcaste s PhramDr. Silviou Plačkovou

Súvisiace články

Najčítanejšie