Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Viete, čo je postnazálne kvapkanie? Ak vám zateká hlien do hrdla, trpíte ním aj vy
Zdielať na

Viete, čo je postnazálne kvapkanie? Ak vám zateká hlien do hrdla, trpíte ním aj vy

Upchatý nos a voľnopredajnými lieki dlhodobo riešiť nemá

Postnazálne kvapkanie je nahromadenie hlienu v zadnej časti hrdla, čo môže spôsobiť pocit upchatia, bolesť hrdla alebo kašeľ. Je to bežný príznak stavov, ako je nádcha, zápal dutín a alergie. Nadbytok hlienu môže byť spôsobený zápalom alebo opuchom nosových priechodov. Upchatie môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako sú vírusové alebo bakteriálne infekcie, alergie alebo dráždivé látky vo vzduchu.

Každý deň produkujú žľazy vo výstelke nosa, hrdla, dýchacích ciest, žalúdka a črevného traktu hlien . Len náš nos tvorí y neho asi štvrtinu za deň. Hlien je hustá, mokrá látka, ktorá zvlhčuje tieto oblasti a pomáha zachytávať a ničiť cudzích útočníkov, ako sú baktérie a vírusy, skôr ako spôsobia infekciu. Normálne si hlien z nosa nevšimnete, pretože sa zmieša so slinami, neškodne vám kvapká do zadnej časti hrdla a vy ho prehltnete.

Keď telo produkuje viac hlienu ako zvyčajne alebo je hustejší ako normálne, už to vnímame.  Prebytok môže vytekať z nosných dierok – to je nádcha . Keď hlien steká po zadnej časti nosa do hrdla, nazýva sa to postnazálne kvapkanie.

Význam farieb hlienu

Žltý hlien

Žltý hlien môže naznačovať bakteriálnu infekciu v nosových dutinách. Tento typ infekcie často vyžaduje antibiotiká. Ak je žltá farba sprevádzaná hustým a sfarbeným výtokom z nosa, môže to byť príznakom infekcie prínosových dutín.

Zelený hlien

Zelený hlien môže byť príznakom závažnejšej vírusovej alebo bakteriálnej infekcie. Zelená farba je spôsobená prítomnosťou bielych krviniek, ktoré bojujú s infekciou. Ak je zelený hlien sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako je horúčka, je dôležité navštíviť lekára.

Ćíry hlien

Čistý hlien je normálny a naznačuje, že nosové priechody sú zdravé. Pomocou neho telo zachytáva prach, nečistoty a iné častice, kba zsa nedostali do pľúc. Čistý hlien je tiež viditeľný v počiatočných štádiách prechladnutia alebo alergie a je často znakom toho, že telo bojuje s infekciou alebo podráždením.

Biely hlien

Biely hlien je tiež normálny a môže byť znakom toho, že telo produkuje hustejší hlien ako odpoveď na podráždenie alebo infekciu. Môže to byť spôsobené aj suchým vzduchom alebo vystavením dráždivým látkam, ako je dym alebo znečistenie.

Hnedý hlien

Hnedý hlien môže byť znakom vystavenia sa znečisteniu alebo fajčeniu. Príčinou môže byť aj prítomnosť zaschnutej krvi, ktorá sa doň môže dostať pri príliš silnom smrkaní. Ak je hnedá farba sprevádzaná ďalšími príznakmi, je dôležité navštíviť lekára, aby sa vylúčili vážne stavy.

Čierny hlien

Čierny hlien nie je bežnou farbou a môže byť znakom vystavenia veľmi vysokej úrovni znečistenia alebo dymu. Môže tiež naznačovať plesňovú infekciu. Ak je čierna farba sprevádzaná ďalšími príznakmi, rozhodne navštívte lekára..

Červený hlien

Červený hlien môže byť znakom krvácania v nosových priechodoch. Môže k tomu dôjsť pri príliš silnom smrkaní alebo pri závažnejšom stave, akým je rakovina. Ak je červená farba sprevádzaná ďalšími príznakmi, je dôležité navštíviť lekára na liečbu.

Čo spôsobuje postnazálne kvapkanie?

Nadbytok hlienu, ktorý ho spúšťa, má mnoho možných príčin, vrátane:

  • Chrípka
  • Alergie, tiež nazývané alergické postnazálne kvapkanie
  • Infekcia dutín alebo sinusitída, čo je zápal prínosových dutín
  • Predmet uviaznutý v nose (najčastejšie u detí)
  • Niektoré lieky, vrátane niektorých na antikoncepciu a krvný tlak
  • Vychýlená nosová priehradka, alebo nejaký iný problém so štruktúrou nosa, ktorý ovplyvňuje dutiny
  • Meniace sa počasie, nízke teploty alebo skutočne suchý vzduch
  • Niektoré potraviny (napríklad korenené jedlá môžu vyvolať tok hlienu)
  • Výpary z chemikálií, parfumov, čistiacich prostriedkov, dymu alebo iných dráždivých látok
    Niekedy problém nie je v tom, že produkujete príliš veľa hlienu, ale v tom, že sa ho neviete zbaviť. Problémy s prehĺtaním môžu spôsobiť nahromadenie tekutín v hrdle, ktoré môžete vnímať ako postnazálne kvapkanie. Tieto problémy sa niekedy môžu vyskytnúť v dôsledku blokády v hrdle alebo stavov, ako je gastroezofageálny reflux, tiež známy ako GERD .

Príznaky postnazálneho kvapkania

  • Postnazálne kvapkanie spôsobuje, že máte pocit, že si neustále chcete vyčistiť hrdlo.
  • Môže tiež vyvolať kašeľ , ktorý sa často zhoršuje v noci. V skutočnosti je postnazálne kvapkanie jednou z najčastejších príčin kašľa, ktorý len tak nezmizne.
  • Príliš veľa hlienu môže tiež spôsobiť, že budete zachrípnutý a bude vás bolieť a škriabať hrdlo.
  • Ak hlien upchá Eustachovu trubicu , ktorá spája hrdlo so stredným uchom, môžete dostať bolestivú infekciu ucha .
  • Môžete tiež dostať infekciu dutín, ak sú tieto priechody upchaté.

Postnazálne kvapkanie a nevoľnosť

Nevoľnosť nie je typickým príznakom postnazálneho kvapkania, ale v niektorých prípadoch môže byť s ním spojená. Keď sa hlien hromadí v hrdle, môže spôsobiť pocit upchatia a nepohodlia, čo môže viesť k nevoľnosti.

Okrem toho môžu niektorí ľudia pociťovať nevoľnosť pri užívaní určitých liekov používaných na liečbu symptómov postnazálneho odkvapkávania, ako sú dekongestanty. Tieto lieky môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Ak počas užívania týchto liekov pociťujete nevoľnosť, porozprávajte sa so svojím lekárom o iných možnostiach liečby.

 Ako liečiť postnazálne kvapkanie?

Liečba postnazálneho kvapkania závisí od toho, čo to spôsobuje. Antibiotiká dokážu odstrániť bakteriálnu infekciu.  Zelený alebo žltý hlien však nie je dôkazom bakteriálnej infekcie. Prechladnutie môže tiež zmeniť farbu hlienu na túto farbu a je spôsobené vírusmi, ktoré nereagujú na antibiotiká.

Antihistaminiká a dekongestanty môžu pomôcť s postnazálnym kvapkaním spôsobeným sinusitídou a vírusovými infekciami. Môžu byť tiež účinné spolu so steroidnými nosovými sprejmi na postnazálne kvapkanie spôsobené alergiami.

Ďalšou možnosťou je riedenie hlienu. Hustý hlien je lepkavý a s väčšou pravdepodobnosťou vás bude obťažovať. Riedenie hlienu pomáha predchádzať upchávaniu uší a dutín. Jednoduchý spôsob, ako riediť hlien, je piť viac vody .

Medzi ďalšie metódy, ktoré môžete vyskúšať, patria:

  • Na vyplavenie hlienu, baktérií, alergénov a iných dráždivých látok z dutín používajte fyziologické nosové spreje alebo výplachy
  • Zapnite výparník alebo zvlhčovač  aby ste zvýšili vlhkosť vo vzduchu.
  • Po stáročia ľudia liečili postnazálne kvapkanie všetkými druhmi domácich liekov. Asi najznámejšia a najobľúbenejšia je horúca slepačia polievka a čaj. Aj keď vás to nevylieči, horúca polievka alebo akákoľvek horúca tekutina vám môže poskytnúť dočasnú úľavu.  Funguje to, pretože para z horúcej tekutiny otvára váš upchatý nos a hrdlo. Tiež riedi hlieny. A keďže ide o tekutinu, horúca polievka pomôže predchádzať dehydratácii , vďaka čomu sa budete cítiť lepšie. Z rovnakého dôvodu môže pomôcť horúca parná sprcha.
  • Môžete sa tiež pokúsiť podoprieť si hlavu na noc vankúšom, aby sa vám hlien nehromadil v zadnej časti hrdla.
  • Zavolajte lekárovi, ak hlien zapácha, máte horúčku, sipíte alebo sú vaše príznaky závažné alebo trvajú 10 dní alebo dlhšie. Môžete mať bakteriálnu infekciu.
  • Okamžite oznámte svojmu lekárovi, ak spozorujete krv v hliene. Ak lieky nezmierňujú vaše príznaky, budete zrejme musieť navštíviť špecialistu na uši, nos a hrdlo (otolaryngológa) a absolvovať ďalšie všetrenia.

Ak máte alergie, tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako zmierniť spúšťače:

  • Zakryte  matrace a obliečky na vankúše poťahmi odolnými proti roztočom .
  • Všetky plachty, obliečky na vankúše a poťahy matracov často perte v horúcej vode.
  • V domácnosti používajte špeciálne vzduchové filtre HEPA. Tie dokážu zo vzduchu odstrániť veľmi jemné častice.
  • Pravidelne utierajte prach a vysávajte.

Súvisiace články

Najčítanejšie