Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Krvný test s názvom Galleri prezývajú aj "svätý grál" v boji s rakovinou. Dokáže odhaliť až 50 druhov rakoviny
Zdielať na

Krvný test s názvom Galleri prezývajú aj "svätý grál" v boji s rakovinou. Dokáže odhaliť až 50 druhov rakoviny

Nádory pľúc sa zisťujú ťažko a najmä neskoro.

Vyvinula ho kalifornská biotechnologická firma Grail a do jeho výroby investovali aj miliardári Bill Gates a Jeff Bazos. Pre jeho možnosti ho nazývajú aj "gamechanger"- mohol by totiž plne zmeniť prevenciu rakoviny a odhaliť aj druhy, ktoré sa dnes veľmi ťako zisťujú v skorom štádiu-ako sú nádory vaječníkov či pankreasu.

Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NHS) úspešne pokračuje v testovaní  krvného testu, ktorý by mal vedieť odhaliť viac ako 50 druhov rakoviny. Test s názvom Galleri, ktorý dostal prezývku „svätý grál“ pre rakovinu, by malo dostať v budúcom roku 165 000 pacientov vo Veľkej Británii.

Ak by sa aj toto jeho testovanie ukázalo ako úspešné, v priebehu nasledujúcich piatich rokov by sa jeho používanie rozšírilo na viac ako milión ľudí, a bežne by mohol byť už v priebehu tohto desaťročia dostupný na celom svete.

Medzi 165 000 ľuďmi, ktorí budú Galleri budúci rok testovať, budú účastníci vo veku od 50 do 79 rokov, z čoho 140 000 bude bez príznakov. NHS im ponúkne účasť na testovaní na základe ich zdravotných záznamov, vybraní budú náhodne. Ľudia zapojení do testovania každý rok po dobu troch rokov absolvujú krvný test na kontrolu prítomnosti malígnych zmien.

Ďalších 25 000 ľudí budú tí, ktorých praktický lekár vytipuje na základe potenciálnych príznakov rakoviny, ako napríklad hrčka alebo výtok. Na urýchlenie diagnostiky budú musieť odovzdať vzorku krvi, a tiež absolvovať bežné testy, ako je CT alebo MRI.

Prvotný výskum spoločnosti na 1 200 pacientoch bol publikovaný začiatkom roka 2020 a zistil, že testy dokonca pomocou strojovej analýzy úspešne odhalili, v ktorej časti tela sa nachádzala rakovina, s presnosťou na 96 percent.

V tohtoročnej štúdii Pathfinder, ktorej výsledky zverejnili v týchto dňoch,  bol u 6 529 dobrovoľníkov bol test negatívny, ale u 92 hlásil potenciálnu rakovinu. Ďalšie testy potvrdili solídne nádory alebo rakovinu krvi u 35 ľudí, čiže u 1,4 % skúmanej skupiny. Test odhalil dokonca dve rakoviny u ženy, ktorá mala nádory prsníka a endometria.

Okrem zistenia prítomnosti ochorenia test predpovedá aj to, kde v tele sa rakovina nachádza, čo lekárom umožňuje rýchlo určiť dalšie testy potrebné na lokalizáciu a potvrdenie rakoviny.

"Je to veľmi užitočné zlepšenie," povedala vedúca štúdie Dr. Schrag. "Keď bol krvný test pozitívny, zvyčajne trvalo menej ako tri mesiace, kým sa urobili všetky potrebné testy."

Test identifikoval 19 solídnych nádorov v tkanivách, ako sú prsník, pečeň, pľúca a hrubé črevo, ale odhalil aj rakovinu vaječníkov a pankreasu, ktoré sa zvyčajne zistia v neskorom štádiu a majú nízku mieru prežitia. Zvyšné prípady boli rakoviny krvi. Z celkového počtu 36 zistených rakovín bolo 14 v ranom štádiu a 26 z foriem ochorenia, ktoré sa bežne nevyšetrujú.

Budúci rok príde spomínané testovanie na 165 000 dobrovoľníkoch a ak sa ukáže ako úspešné, výskum sa rozšíri na ďalších milión ľudí vo Veľkej Británii. Cieľom je, aby sa test stal súčasťou preventívnych prehliadok, čo by sa mohlo stať už v roku 2025-26 a do roku 2030 by už test mohol byť voľne dostupný v klinickej praxi.

Súvisiace články

Najčítanejšie