Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nová éra v liečbe rakoviny je blízko: Jednoduchý krvný test odhalí viacero druhov rakoviny bez jasných symptómov!
Zdielať na

Nová éra v liečbe rakoviny je blízko: Jednoduchý krvný test odhalí viacero druhov rakoviny bez jasných symptómov!

Rakovina pľúc patrí medzi tie, ktoré sa zisťujú neskoro

Nová vedecká štúdia zistila, že jednoduchý krvný test môže u pacientov rozpoznať viacero typov rakoviny skôr, ako sa u nich objavia jasné príznaky. Diagnostikovanie rakoviny sa tak môže úplne zmeniť!

Štúdia Pathfinder ponúkla krvný test viac ako 6 600 dospelým vo veku 50 a viac rokov a odhalila desiatky nových prípadov ochorenia. Mnohé rakoviny boli v počiatočnom štádiu a takmer tri štvrtiny prípadov boli formy rakoviny, ktoré sa bežne nevyšetrovali!

Je to prvýkrát, čo sa výsledky Galleri testu , ktorý hľadá rakovinovú DNA v krvi, vyhodnotili a oznámili pacientom a ich lekárom, aby mohli usmerniť vyšetrovanie rakoviny a akúkoľvek potrebnú liečbu.

Čo je Galleri test?

Galleri test je krvný test, ktorý dokáže vyhľadať rakovinovú DNA a dokáže identifikovať aj rakovinu, na ktorp nie sú skríningové programy a ťažko sa zisťuje. 

Galleri test má prejsť budúci rok rozsiahlou štúdiou zahŕňajúcou 165 000 ľudí. Lekári dúfajú, že test zachráni životy tým, že odhalí rakovinu dostatočne včas na to, aby operácia a liečba boli účinnejšie, ale táto technológia je stále vo vývoji.

„Myslím si, že to, čo je na tejto novej možnosti vzrušujúce, je to, že mnohé zistené prípady boli rakoviny, na ktoré nemáme žiadny štandardný skríning,“ hovorí Dr Deb Schrag, vedúca výskumníčka v štúdii v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku.

V štúdii Pathfinder bol u 6 529 dobrovoľníkov bol test negatívny, ale u 92 hlásil potenciálnu rakovinu. Ďalšie testy potvrdili solídne nádory alebo rakovinu krvi u 35 ľudí, čiže u 1,4 % skúmanej skupiny. Test odhalil dokonca dve rakoviny u ženy, ktorá mala nádory prsníka a endometria.

Okrem zistenia prítomnosti ochorenia test predpovedá aj to, kde v tele sa rakovina nachádza, čo lekárom umožňuje rýchlo určiť dalšie testy potrebné na lokalizáciu a potvrdenie rakoviny.

"Je to veľmi užitočné zlepšenie," povedala Dr. Schrag. "Keď bol krvný test pozitívny, zvyčajne trvalo menej ako tri mesiace, kým sa urobili všetky potrebné testy."

Test identifikoval 19 solídnych nádorov v tkanivách, ako sú prsník, pečeň, pľúca a hrubé črevo, ale odhalil aj rakovinu vaječníkov a pankreasu, ktoré sa zvyčajne zistia v neskorom štádiu a majú nízku mieru prežitia. Zvyšné prípady boli rakoviny krvi. Z celkového počtu 36 zistených rakovín bolo 14 v ranom štádiu a 26 z foriem ochorenia, ktoré sa bežne nevyšetrujú.

Ďalšie analýzy zistili, že krvný test bol negatívny u 99,1 % tých, ktorí nemali rakovinu, čo znamená, že len malá časť zdravých ľudí dostala nesprávne pozitívny výsledok. Približne 38 % z tých, ktorí mali pozitívny test, mali rakovinu.

Dr. Schrag povedala, že test ešte nie je pripravený na celopopulačný skríning a že ľudia musia pokračovať v štandardnom skríningu rakoviny, kým sa technológia zdokonalí.

"Naznačuje nám to však,  čo môže priniesť budúcnosť a že skríning rakoviny môže byť v budúcnosti veľmi odlišný a oveľa lepší," povedala.

Súvisiace články

Najčítanejšie