Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčšia kardiovaskulárna štúdia na svete: 5 faktorov, ktoré zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice, sa dajú zistiť už v detstve!
Zdielať na

Najväčšia kardiovaskulárna štúdia na svete: 5 faktorov, ktoré zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice, sa dajú zistiť už v detstve!

Archívna reportáž

Obezita u detí zvyšuje krvný tlak a riziko ochorení srdca a ciev v dospelosti.

Vedci uskutočnili najväčšiu kardiovaskulárnu štúdiu na svete. Identifikovali päť rizikových faktorov v detstve, ktoré predpovedajú mŕtvicu a srdcový infarkt v dospelosti.

Výskum, ktorý sa zaoberal údajmi za polstoročie, zistil že index telesnej hmotnosti, krvný tlak, cholesterol, triglyceridy – typ tuku nachádzajúceho sa v krvi – a fajčenie u mladých ľudí sú klinicky spojené s ochoreniami srdca.

Štúdia, ktorú uskutočnilo International Childhood Cardiovascular Consortium a Murdoch Children Research Institute (MCRI), v Austrálii študovala 38 000 ľudí z Austrálie, Fínska a USA vo veku od 3 do 19 rokov a pokračovala u tých istých ľudí počas ďalších 35-50 rokov.  Zistili, že rizikové faktory sú klinicky spojené s kardiovaskulárnymi príhodami už od 40. roku života.

Hlavný autor štúdie profesor Terence Dwyer povedal: „Napriek tomu, aká účinná je lekárska a chirurgická starostlivosť na liečbu srdcových chorôb, zdá sa, že najdôležitejšia je účinná prevencia už od skorého veku. Kedysi takéto dlhottvajúce štúdie detí neboli možné, nemali sme dostatok komplexných údajov z detstva o telesných meraniach, krvnom tlaku a krvných lipidoch a nedokázali sme tých istých ľudí sledovať ešte vo veku, keď sa kardiovaskulárne ochorenia stávajú bežnými. Zdalo sa, že študovať údaje malých detí v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami nie vhodné. Vedci sa však napoakon tejto výzvy chopili, pretože sme vedeli, že potenciálne prínosy pre ľudské zdravie môžu byť v konečnom dôsledku veľmi podstatné."

Štúdia publikovaná v New England Journal of Medicine potvrdzuje, že prevencia by mala začať už v detstve s piatimi rizikovými faktormi, ktoré predpovedajú kardiovaskulárne príhody. Profesor Dwyer dodal: „Päť rizík, jednotlivo alebo v kombinácii, prítomných v detstve, boli faktoromi, ktoré predchádzali kadiovaskulárnym príhodám. Už päťročné deti vykazovali prvé známky tukových usadenín v tepnách. Tento nový dôkaz odôvodňuje, prečo treba klásť väčší dôraz na prevenciu, ktorá by zabránila rozvoju týchto rizikových faktorov, už u detí." Podľa profesora Dwyera  zlepšenie stravy, skoncovanie s fajčením, aktívnejší životný štýl a užívanie vhodných liekov na zníženie rizikových faktorov v dospelosti sú síce užitočné, je však pravdepodobné, že v detstve a dospievaní sa dá urobiť oveľa viac, aby sa znížilo celoživotné riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Súvisiace články

Najčítanejšie