Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keď srdce "tancuje" mimo rytmu. Tento problém so srdcom je najčastejšou príčinou cievnej mozgovej príhody!
Zdielať na

Keď srdce "tancuje" mimo rytmu. Tento problém so srdcom je najčastejšou príčinou cievnej mozgovej príhody!

Fibrilácia predsiení vedie k chronickému srdcovému zlyhávaniu

Na Slovensku trpí fibriláciou predsiení až 60 000 ľudí od mladých až po dôchodcov. Je to jedna z najčastejších srdcových arytmií a len málokto vie, že je aj najčastejšou príčinou cievnej mozgovej príhody.

Predsiene srdca pracujú nepravidelne, príliš rýchlo a neúčinne. Krv v tejto časti srdca preto prúdi pomalšie, hromadí sa, a pretože sa predsiene nesťahujú ako treba, zvyšok krvi zostáva v srdci a zráža sa.

Ak sa krvná zrazenina – trombus – z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu a odtiaľ sa môže dostať do rôznych orgánov. Ak sa dostane do mozgu, vzniká mozgová porážka. Hoci fibrilácia predsiení súvisí so životným štýlom, môže postihnúť aj mladého človeka, ktorý je štíhly, dostatočne sa hýbe a nefajčí.  A ako sa dá táto choroba rozpoznať? Žiaľ, často nijako a prvý príznak môže byť aj náhla smrť. 

Kontrolujte si srdce

Najčastejším príznakom fibrilácie predsiení je práve nepravidelný rýchly tep. Mnohí však chaotické chvenie srdca cítiť nemusia. Sťažujú sa len na únavu a zníženie výkonnosti. Zrazu nedokážu podať taký výkon ako pred mesiacom. Príznaky fibrilácie má asi len 30 percent pacientov. Až 70 percent ľudí s touto diagnózou nemá žiadne ťažkosti a vôbec netušia, že trpia fibriláciou predsiení. Rizikový stav srdca sa často zistí iba počas pravidelnej lekárskej prehliadky.

Intenzita príznakov zvyčajne súvisí s rýchlosťou pulzu – čím je vyššia, tým sú prejavy výraznejšie. Pulzová frekvencia môže byť naozaj závratná – srdcové predsiene pri fibrilácii môžu biť až rýchlosťou 300 úderov za minútu! Okrem vzniku rizika zrazenín sa pri tejto srdcovej arytmii srdce nadmerne opotrebováva a postupne môže dôjsť až k jeho chronickému zlyhávaniu. Najhorším prípadom je, keď lekárov dovedie k diagnóze až to, že pacient „z ničoho nič“ dostane cievnu mozgovú príhodu. To by sa však nemalo stávať.

Jedným z riešení tohto stavu sú antiarytmiká, do úvahy tiež prichádza katetrizačná ablácia. Pri tomto zákroku lekár cez žily na slabinách zavedie do dolnej dutej žily katéter, ktorým sa dostane do pravej predsiene a neskôr po prepichnutí priehradky aj do ľavej predsiene. S katétrom prenikne na miesta, kde dochádza k elektrickej poruche, a tie sa spália pomocou rádiofrekvenčnej energie. Sú to zvyčajne ústia pľúcnych žíl, ktoré sa takto elektricky izolujú od srdcovej predsiene, aby sa tam viac neprenášali výboje spôsobujúce chaotické chvenie.

Obezita aj spánkové apnoe

Veľký podiel na vzniku tohto ochorenia majú totiž podľa výskumov nadváha a obezita. Pacienti, ktorí dokážu zredukovať svoju hmotnosť, môžu významne zlepšiť svoje príznaky. Dôležité je tiež liečiť prípadný vysoký krvný tlak a ďalšie ochorenia, ktoré nie sú chorobami srdca, ale majú vplyv na fibriláciu predsiení. Je to napríklad zvýšená funkcia štítnej žľazy, ktorá dokáže priamo vyvolať fibriláciu predsiení. Na vzniku ochorenia sa tiež môžu podieľať pľúcne ochorenia či syndróm spánkového apnoe.

Súvisiace články