Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plánujete v zime stiahnuť kúrenie? Takto to môže ohroziť vaše zdravie
Zdielať na

Plánujete v zime stiahnuť kúrenie? Takto to môže ohroziť vaše zdravie

Archívna reportáž

Zima v bytoch, domoch a školách bude mať zdravotné dopady

Aj vy plánujete menej vykurovať svoj dom či byt, pretože ceny energie stúpajú? Ale aký to môže mať efekt? Vypnutie kúrenia je jedným zo spoľahlivých spôsobov, ako túto zimu znížiť účty za plyn a elektrinu, ale môže to byť na úkor zdravia ľudí – najmä tých, ktorí majú problémy so srdcom a pľúcami.

Aké ochorenia sa môžu zhoršiť, ak  nebudete kúriť?

Srdcovo-cievne ochorenia

"Nízke teploty spôsobujú zúženie krvných ciev, čo zaťažuje obehový systém. To môže viesť ku kardiovaskulárnym účinkom, vrátane ischemickej choroby srdca (ICHS), koronárnej choroby srdca, mŕtvice, subarachnoidálneho krvácania a smrti," uvádza sa v usmerneniach Svetovej zdravotníckej organizácie o bývaní a zdraví (UCL). Problémy s krvným obehom majú tendenciu sa prejaviť, keď teploty klesnú pod približne 12 °C. „To vedie k zvýšenému krvnému tlaku spôsobenému zúžením krvných ciev, čo môže viesť k zvýšeniu hustoty krvi, pretože z krvného obehu sa stráca tekutina,“ píše sa v správe. "Zvýšený krvný tlak a zvýšená viskozita krvi môžu zvýšiť riziko mŕtvice a infarktu."

Astma

Studený vzduch ovplyvňuje aj funkciu dýchacieho traktu, pričom problémy začínajú, keď teplota klesne pod približne 16C. Najväčšiemu riziku sú vystavení pacienti s existujúcimi respiračnými ochoreniami, ako sú astma alebo chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP).

Dýchanie studeného vzduchu dráždi dýchacie cesty a vaše pľúca reagujú stiahnutím, čo sťažuje dýchanie. Obyčajná nádcha je bežným spúšťačom u ľudí s ochoreniami ako CHOCHP a astma a vedie k život ohrozujúcim vzplanutiam a záchvatom.

Nevykúrené domy sú tiež náchylnejšie na vlhkosť a tvorbu plesní, ktoré môžu vyvolať alergie, vrátane dýchacích ťažkostí. U detí žijúcich v chladných, vlhkých a plesnivých domoch je 1,5 až 3-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku príznakov astmy ako u detí žijúcich v teplých a suchých domovoch, uvádza správa UCL.

Infekcie dýchacích ciest

Chladné domy môžu tiež zvýšiť riziko infekcií dýchacích ciest. Niektoré vírusy, ako napríklad rinovírusy spôsobujúce bežné prechladnutie, sa rýchlejšie množia pri nízkej teplote a imunitný systém je tiež menej výkonný pri nižších teplotách. To by mohlo mať vážne následky pre ľudí s respiračnými ochoreniami, ako je CHOCHP, pretože to môže zvýšiť riziko infekcií hrudníka.

Dr Andrew Whittamore, praktický praktický lekár a klinický vedúci v britskej organizácii Astma a pľúca, povedal: „Bývanie v chladnom byte či dome môže vystaviť ľudí s pľúcnymi ochoreniami väčšiemu riziku infekcie dýchacích ciest. Vírusom prechladnutia a chrípky, ktoré môžu spôsobiť infekcie dýchacích ciest, sa totiž darí v chladnejších teplotách a zle vetranom, vlhkom prostredí. Dlhodobé vystavenie sa nižším teplotám a plesniam môže tiež ovplyvniť našu imunitnú odpoveď, čo bráni našej schopnosti bojovať proti infekciám dýchacích ciest.“

Spánok

Telesná teplota musí klesnúť asi o 1 °C, aby sme zaspali, čo je dôvod, prečo mnohí ľudia majú problém zaspať počas horúceho počasia. Pokúšať sa zaspať v príliš studenej spálni však môže byť tiež ťažké. Hlavným spôsobom, ako naše telo znižuje svoju teplotu pred spaním, je zvýšenie prietoku krvi do končatín. To odvádza teplo z tela a spôsobuje jeho vyžarovanie do okolitého prostredia.

Ale prílišná zima spôsobuje, že krvné cievy v našej koži sa sťahujú, čo sťažuje odvod prebytočného tepla. Ideálna teplota v spálni je približne 16-18 °C, aj keď sa to líši od človeka k človeku. Pri teplote nižšej ako 12 °C môže mať veľa ľudí problém so zaspatím. Použitie fľaše s horúcou vodou na zahriatie nôh môže pomôcť zvýšiť prietok krvi do pokožky. Pomôcť môžu aj ponožky a ďalšie vrstvy oblečenia a posteľnej bielizne.

Depresia

Život v chladnom a vlhkom bývaní prispieva k depresii, zaraďuje sa k rôznym stresorom duševného zdravia, vrátane pretrvávajúcich obáv z dlhov a obáv z následkov chladu a vlhka na zdravie ľudí. „Zlepšenie vykúrenia obytného priestoru je často spojené s výrazným zlepšením duševnej pohody,“ uviedli vedci.  Zistilo sa, že šance ľudí vyhnúť sa depresii, sa zvyšovali so zvyšujúcou sa teplotou v spálni.

Súvisiace články

Najčítanejšie