Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Angína je nástraha leta. Nepodceňujte ju, môžete prísť o zdravie
Zdielať na

Angína je nástraha leta. Nepodceňujte ju, môžete prísť o zdravie

Archívna reportáž

Letné nachladnutie či zápal hrdla hrozí aj vtedy, keď sa napijete studeného nápoja, alebo si pustíte klimatizáciu v aute príliš silno.

Je leto, vonku horúčava a vy máte teploty, bolí vás hrdlo a kašlete? Zrejme vás skolila letná viróza.


V lete chrípka nemá svoju sezónu a ani covid sa nešíri tak rýchlo ako v zime. Čo nás to teda trápi v lete? Sú to nechrípkové vírusy, ktoré napádajú dýchacie cesty podobne ako vírus chrípky. Ide najmä o takzvané Coxsackie A vírusy a niektoré echovírusy.

Priebeh ochorení spôsobených týmito mikroorganizmami sa od chrípky trochu líši. Častejšie sa objavuje vodnatá alebo hlienovitá nádcha a zápal spojiviek. Bolesť svalov a celková únava nebývajú také výrazné ako pri bežnej sezónnej chrípke. Naopak, pri „letnej chrípke“ sa komplikácie vyskytujú len zriedkavo a nevznikajú pandémie.

Je veľmi nebezpečné ignorovať jej príznaky a chrípku prechodiť. Ak organizmu nedoprajeme dostatok síl na boj s infekciou, môže prejsť do chronickej infekcie a poškodiť kĺby či srdce. Príznakmi sú potom dlhodobá únava a pretrvávajúce bolesti svalov a kĺbov.

Druhý dôvod, prečo nepodceniť nevinne vyzerajúcu letnú virózu, je podobnosť jej prvých príznakov s príznakmi veľmi vážnych ochorení. Za symptómami miernej chrípky môže byť začiatok kliešťovej encefalitídy alebo bakteriálnej meningitídy.

Pri najmenšej pochybnosti, najmä ak je priebeh ochorenia prudký a príznaky sú intenzívne, rozhodne vyhľadajte lekára. Vážny priebeh je často spojený s jedným z nasledujúcich príznakov: s vysokými horúčkami nad 39,0 °C, nezvyčajne silnými bolesťami hlavy občas sprevádzanými vracaním, poruchami vedomia či kŕčmi.

Angína- nástraha leta

Obyčajné nachladnutie spôsobené prudkou zmenou teplôt sa v lete môže zmeniť na zápal hltana, hrtana, zápal dutín či zápal stredného ucha. Bežný vírusový zápal hltana so škriabaním krku a zvýšenými teplotami sa často samoliečbou upraví sám počas niekoľkých dní.

Niekedy však sliznicu poškodenú prvotnou vírusovou infekciou postihne ďalší, tentoraz bakteriálny zápal, z ktorého sa vyvinie typická angína. Chorý má vysoké teploty, bolesti v krku sa postupne zhoršujú, cíti sa vyčerpaný a slabý. Vtedy už treba vyhľadať lekára a nasadiť antibiotiká.

Aj preto sa o angíne hovorí, že je jednou z nástrah leta. Prejavuje sa najčastejšie náhlym začiatkom, horúčkou a ťažkosťami pri prehĺtaní. Mandle sú červené, zväčšené, niekedy s viditeľnými bielymi bodkami hnisu alebo povlakmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie