Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aká bola tohtoročná chrípková sezóna? Zrejme vás to prekvapí!
Zdielať na

Aká bola tohtoročná chrípková sezóna? Zrejme vás to prekvapí!

Archívna reportáž

Chrípka sa v tejto sezóne šírila podobne ako pred pandémiou.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou sa v chrípkovej sezóne 2021/2022 zaznamenala vyššia aktivita chrípky. Chrípková sezóna tak bola "typická" a podobala sa na tie pred pandémiou.

V porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou 2020/2021, keď sa vplyv prísnych protiepidemických opatrení výrazne odzrkadľoval aj na krivkách chorobností, ktoré boli podstatne nižšie, prakticky nulové,  v tejto sezóne počet prípadov raketovo vystrelil. Z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení tvorili prípady chrípky 6,8 %.

V porovnaní s predchádzajúcou sezónou počet prípadov narástol  o 49 385, teda. až o 260 percent. Spolu s omikronom sa teda veselo šírila aj chrípka. Najnižšia chorobnosť bola u 60 ročných a starších, tí sa zrejme chránili a tým, že sa vzhýbali verejným miestam s vysokým prenosom respiračných vírusov. 

Ako sa určuje zloženie vakcíny proti chrípke?

Zloženie vakcín sa každoročne určuje vo februári až v marci na základe analýzy situácie – ktoré kmene vírusov cirkulovali v populácii v práve končiacej chrípkovej sezóne. Vychádza to z hlásení viac ako 140 centier zo 111 krajín sveta.

Väčšina ľudí s chrípkou hneď nejde k praktickému lekárovi, čo je z epidemiologického hľadiska správne, aby nenakazili ďalších ľudí. Keď však aj k lekárovi zájdu, nerobí sa im automaticky vyšetrenie, aký typ chrípky či chrípke podobnej infekcie majú.

Existuje však sieť takzvaných sentinelových lekárov. Sú to tí, ktorí pacientom s príznakmi zodpovedajúcimi chrípkovej infekcii robia stery z nosohltana. Tie potom pošlú do laboratória a na základe výsledkov následne zistíme, aké chrípkové či iné respiračné vírusy aktuálne kolujú v populácii.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) teda na konci chrípkovej sezóny určí univerzálne zloženie vakcíny na nasledujúcu sezónu začínajúcu sa zase na jeseň daného roku. Zloženie všetkých vakcín je pre severnú pologuľu rovnaké a povinné pre všetkých výrobcov. V inom čase sa určuje zloženie vakcíny pre južnú pologuľu, ktoré je obvykle rozdielne od severnej, no takisto povinné pre všetkých výrobcov.

Príprava dostatočného objemu vakcín trvá až šesť mesiacov, preto sa to musí urobiť včas vopred. WHO vyberá dva kmene A a dva kmene B a zvyčajne je jej odhad správny.

Súvisiace články

Najčítanejšie