Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Trpíte po covide poruchami spánku či mozgovou hmlou?
Zdielať na

Trpíte po covide poruchami spánku či mozgovou hmlou?

Pacienti s longcovidom sú často bezradní.

Národný ústav duševného zdravia (NUDZ) v Prahe ponúka ľuďom, ktorí prekonali ťažký covid a majú ťažkosti so spánkom, depresiami či mozgovou hmlou, stimuláciu mozgovej činnosti metódou transkraniálnej stimulácie tDCS pomocou jednosmerného elektrického prúdu

Transkraniálna stimulácia mozgu tDCS je podľa vedcov neinvazívnou, bezpečnou a dobre tolerovanou neuromodulačnou metódou. Spočíva v aplikácii jednosmerného prúdu s veľmi nízkou intenzitou do mozgu pomocou dvoch elektród umiestnených na hlave. 

Stimulácia v oblasti čelových mozgových lalokov môže viesť podľa doterajších vedeckých poznatkov k ovplyvneniu funkcie mozgu a zlepšeniu jeho kognitívnych, teda poznávacích funkcií -pamäte, rečových schopností, pozornosti a podobne. Metóda sa tiež úspešne využíva pri neurorehabilitácii či liečbe chronickej únavy a depresie. 

Po podpísaní informovaného súhlasu so vstupom do štúdie pacienti absolvujú vstupné vyšetrenie, ďalšie vyšetrenie po mesiaci aplikácie tDCS a ešte jedno kontrolné vyšetrenie po ďalšom mesiaci. Počas prvých dvoch týždňov pacient dochádza na oddelenie neurostimulácie do NUDZN v Prahe. Ďalšie dva týždne pokračuje v aplikácii tDCS doma pomocou špeciálnej čiapky s elektródami pod dohľadom lekára, ktorý sa s ním spája online cez internet.

Lekári z NUDZ hľadajú pacientov vo veku 18-75 rokov, ktorí prekonali stredne ťažký až ťažký covid s následnými neuropsychatrickými ťažkosťami ako sú úzkosť, poruchy nálady a spánku, ktoré trvajú mesiac  až rok. 

Viac informácií nájdete na www.nudz.cz/lecebnapece/neurostimulace/lecebne-a-vyzkumne-programy 

Súvisiace články

Najčítanejšie