Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako čeliť detskému vzdoru? Čo sa za ním skrýva?
Zdielať na

Ako čeliť detskému vzdoru? Čo sa za ním skrýva?

Archívna reportáž

"Nie!" Mohlo by to byť roztomilé ako prvé slovo vášho dieťaťa, ale ak dieťa odpovedá "nie" takmer na každú požiadavku rodiča, môže to byť naozaj únavné. Zažívate odpor voči malým alebo veľkým požiadavkám? Uviazli ste v hádkach s dieťaťom a máte pocit, že sa točíte v kruhu?

Dobrou správou je, že vzorec- "vy o niečo požiadate a dieťa vzdoruje"  môžete zmeniť. Najprv však musíte zistiť príčiny, pre ktoré dieťa môže vzdorovať.  Psychologička Jacqueline Sperling, PhD, z Harvardovej univerzity uvádza niekoľko dôvodov, pre ktoré deti vzdorujú požiadavkám rodičom a čo sa vtedy dá robiť: 

Dieťa nedokáže náhle prejsť na inú činnosť

Ak dieťa o niečo požiadate v čase, keď práve robí niečo iné, je možné, že vašu žiadosť odmietne, alebo ju dokonca ani nezaregistruje. Typické je, že rodič dieťa o niečo žiada, keď sa hrá, alebo robí niečo, čo ho zaujíma. Jedným zo spôsobov, ako to zvládnuť, je dať svojmu dieťaťu päť až desaťminútový čas a potom ho znovu požiadať, aby s hrou prestalo a išlo urobiť,o čo ho žiadate. To mu dáva čas, aby si mohlo uvedomiť, že prechádza z jednej činnosti do druhej.

"Je dobré porozprávať sa s dieťaťom ešte predtým, ako sa začne hrať. Dohodnite sa, čo sa bude hrať a kedy bude musieť s hrou prestať - platí to najmä pri počítačových hrách, ktoré sú veľmi stimulujúce. Dieťa tak bude mať pocit, že ste sa vopred dohodli,urobili ste to spoločne a že vy rešpektujete, že nemusí prestať s hrou okamžite, keď ho o to požiadate, ak s tým predtým nepočítalo," .vysvetľuje  Dr.Sperlingová

Potrebuje mať kontrolu

Deti nemajú takmer nič v svojom živote pod kontrolou a odpor sa môže prejaviť vtedy, keď ich úplný nedostatok kontroly obťažuje. Pokúste sa dať dieťaťu počas dňa možnosť výberu aspoň v niektorých veciach, ktoré vy určíte, aby ste preň vytvorili rovnováhu s vašimi požiadavkami. "Napríklad môžete malému dieťaťu povedať, že kvôli počasiu si dnes bude musieť obliecť tričko s dlhým rukávom a  dlhé nohavice, ale môže si vybrať, ktoré tričko a nohavice si v ten deň oblečie. Alebo vy rozhodnete, čo bude na večeru, ale dieťa si môže napríklad vybrať prílohu z niekoľkých možností,ktoré určíte", hovorí psychologička.

Podľa Dr.Sperlingovej tiež pomáha, ak budete dieťaťu vytvárať príležitosti, pri ktorých si môže poradiť samo a bez vášho vedenia. "To mu pomôže zažívať pocit, že má nad situáciou kontrolu ono samo. "Vaše dieťa si môže napríklad pripraviť jedlo v takej miere, aká je  primeraná jeho veku. Napríklad trojročné dieťa môže nasypať cereálie do misky; päťročné dieťa môže odmerať prísady na pečenie. Majte trpezlivosť, hoci bude neobratné, časom bude určite zručnejšie a spokojné s tým, čo samo dokáže."

Je hladné a unavené

Všetci potrebujeme jedlo aj spánok, aby sme si dobili baterky. Keď máme málo jedného či druhého, je náročné vyhovieť požiadavkam, ktoré sa na nás kladú. U detí je to rovnaké. "Ak zistíte, že je vaše dieťa mrzutejšie ako zvyčajne, zamyslite sa nad tým, kedy naposledy jedlo a ako spalo predošlú noc alebo či vôbec spalo v ten deň, ak je ešte malé. Ak už uplynul nejaký čas, odvtedy čo vaše dieťa jedlo alebo ak nespalo toľko, ako zvyčajne, môže sa stať, že si najprv bude musieť oddýchnuť,aby vaše požiadavky mohlo vnímať. Ak je hladné, najprv ho nechajte niečo malé zjesť. Ak je problémom spánok, asi uznáte, že unavené dieťa vás počúvať nebude, kým si neoddýchne" pokračuje psychologička. Upozorňuje tiež, že deti môžu byť odmietavé aj vtedy, keď sú choré,takže si treba všímať anpríklad príznaky virózy, ktoré sa môžu objaviť.  

Môže byť úzkostné či depresívne 

Každý má ťažšie dni, ale pretrvávajúci odpor voči požiadavkám a úzkosť, keď niečo od dieťaťa chcete,  môže naznačovať, že dieťa má vážnejší problém. "Napríklad, ak dieťa každé ráno pred vyučovaním odmieta ísť do školy, môže to byť preto,že pociťuje úzkosť z toho, že čo ho tam čaká  +a snaží sa vyhnúť trápeniu, ktoré tam zažíva. V tomto prípade je dôležité ignorovať slovo „nie“ a zamerať sa na emóciu, ktorá stojí za odmietnutím. Overte alebo potvrďte, ako sa vaše dieťa cíti, aby ste ste sa dozvedeli viac. Môžete napríklad povedať: "Zdá sa, že sa naozaj bojíš chodiť do školy. Čo je tam v pre teba poslednej dobe ťažké?," hovorí Dr.Sterlingová.

Podobne by podľa nej rodič mal postupovať, ak dieťa javí príznaky depresie ako sú stiahnutie sa z jeho bežných aktivít a odmietnutie zapojiť sa do nich."Ak zistíte, čo dieťaťu ubližuje a čo spôsbouje jeho odmietanie, môžete zistiť, ako mu pomôžete,ak to potrebuje. Ak sa vám dieťa zdí depresívne alebo úzkostné ,mali by ste zájsť s ním k psychológovi," mieni odborníčka.

Detský vzdor môže podľa ne zahŕňať časté zmeny nálady, podráždenosť, ťažkosti s dodržiavaním pravidiel, či vzdor voči autoritám, zlomyseľnosť a ďalšie. "Ak sa takéto správanie vyskytuje doma a prejavuje sa aj v iných prostrediach ako napríklad v škole, dieťa môže prejavovať symptómy poruchy opozičného vzdoru,"hovorí. "Vždy je však dôležité zistiť, prečo dieťa hovorí nie."

Čo je porucha opozičného vzdoru?

Zjednodušene povedané, táto porucha je viac než len „zlé správanie“. Porucha opozičného vzdoru je typ poruchy správania. Väčšinou sa diagnostikuje v detstve. Deti s touto poruchou sú nespolupracujúce, vzdorovité a nepriateľské voči rovesníkom, rodičom, učiteľom aj iným autoritám. Opozičné správanie detí v tomto prípade nie je úmyselné. Bez ohľadu na to, čo od nich rodičia žiadajú, tieto deti považujú žiadosť za nerozumnú a odmietnu vyhovieť, mnohé sa rozhnevajú alebo budú agresívne. Majú výbuchy hnevu a majú problém ovládať svoj temperament a prejavujú opozičné vzdorovité správanie vo viacerých prostrediach. Bežné občasné odmietanie nie je prejavom tejto poruchy, s ktorou dieťaťu pomôže odborník.

Súvisiace články

Najčítanejšie