Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Myslíte si, že máte migrénu? Ako ju odlíšite od iných bolestí hlavy?
Zdielať na

Myslíte si, že máte migrénu? Ako ju odlíšite od iných bolestí hlavy?

Migréna je choroba, ktorú si mnohí zamieňajú s bolesťou hlavy.

Celosvetovo sa toto ochorenie vyskytuje u približne 12 % populácie a trikrát viac postihuje ženy ako mužov. Nevyhýba sa však ani deťom.

​Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho. Medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo a zvuky.

Ako rozpoznáte migrénu?

Migréna je chronické záchvatové ochorenie, ktoré sa prejavuje strednou až ťažkou bolesťou hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy. Na správne rozpoznanie migrény si stačí urobiť krátky test,“ hovorí neurologička prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, CSc., FESO, prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti a dodáva: Ak pociťujete jednostrannú bolesť hlavy, ktorá je pulzujúca a zhoršuje sa pri pohybe, jej intenzita je stredná až silná a k tomu zvraciate, alebo ste citliví na svetlo a zvuky, je vysoko pravdepodobné, že môžete trpieť migrénou. Nemusíte vykazovať všetky tieto príznaky, v každom prípade by ste však mali navštíviť neurológa.“

Ktoré príznaky si všímajte?

• pulzujúca bolesť hlavy, prevažne na jednej strane hlavy
• stredná až ťažká intenzita
• bolesť trvá 4 – 72 hodín, bolesť sa pohybom zhoršuje, opakuje sa aj niekoľkokrát do mesiaca
• precitlivenosť na svetlo a zvuk, nevoľnosť a zvracanie

S aurou či bez?

Až 80 % ľudí, ktorí trpia migrénou, ju majú bez takzvanej aury. Približne 20 % pacientov udáva migrénu s aurou. Tá sa vyskytuje pred samotným spustením intenzívnej bolesti hlavy vo forme zábleskov svetla alebo tzv. cikcakovitým videním. Trvá maximálne 60 minút a po nej nastupuje intenzívna bolesť hlavy.

Súvisiace články