Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Nový prelomový laserový test by mohol odhaliť rôzne typy demencie v priebehu niekoľkých sekúnd
Zdielať na

Nový prelomový laserový test by mohol odhaliť rôzne typy demencie v priebehu niekoľkých sekúnd

Diagnostika demencie môže pomocou súčasných možností vyšetrení trvať aj viac ako dva roky.

Nový test, ktorý využíva lasery na detekciu rôznych typov demencie v priebehu niekoľkých sekúnd, by mohol byť „revolúciou“ v diagnostike choroby. Laserová technika je acnejšia ako súčasné testy a môže poskytnúť výsledky v priebehu niekoľkých sekúnd, uviedli vedci pre britský Independent.

Odborníci z University Hospital Southampton (UHS) a University of Southampton vedú štúdiu, ktorá analyzuje telesné tekutiny, ako je krv, miechový mok alebo hlien, pomocou laserov na identifikáciu ľudí s demenciou v ranom štádiu ochorenia. Prvé testy ukázali, že dokáže odhaliť Alzheimerovu chorobu s priemernou presnosťou viac ako 93 %, dodali.

Profesor Chris Kipps, konzultant neurológ z University Hospital Southampton, povedal, že nová technika predstavuje „prelom v medicínskej technológii“ a môže „zmeniť spôsob, akým pristupujeme k diagnóze demencie“. Povedal: „Táto inovácia nie je len skokom v kvalite zdravotnej starostlivosti; je to zmena paradigmy, ktorá nanovo definuje náš prístup k neurodegeneratívnym ochoreniam na klinike.“

Existuje mnoho rôznych typov demencie, ako sú Alzheimerova choroba a vaskulárna demencia, ktorá je progresívna a časom sa zhoršuje. Diagnostika demencie môže trvať viac ako dva roky pomocou súčasných diagnostických možností, ktoré zahŕňajú skenovanie mozgu a testy pamäte. Mnohí ľudia dostanú diagnózu až v oveľa neskoršom štádiu choroby, keď sú možnosti liečby menej účinné, uviedli vedci. Jednou z hlavných výziev je podľa odborníkv rozlišovanie medzi úzko súvisiacimi typmi demencie.

Nová technológia, známa ako multi-excitačná Ramanova spektroskopia (MX-Raman), vytvorí to, čo výskumníci nazývajú „biochemický odtlačok prsta“ človeka, ktorý pomôže určiť typ demencie. Profesor Sumeet Mahajan, profesor molekulárnej biofotoniky a zobrazovacích metód na University of Southampton, povedal: „Náš test môže spôsobiť revolúciu v diagnostike demencie. Chceme, aby táto technológia viedla k výrazne lepším výsledkom u pacientov."

Súvisiace články

Najčítanejšie