Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
15 vecí, ktoré zvyšujú riziko infarktu: Ak máte problémy s cievami, pozor na ne
Zdielať na

15 vecí, ktoré zvyšujú riziko infarktu: Ak máte problémy s cievami, pozor na ne

Ak máte zistený problém cievami, niektoré činnosti, potraviny či zdravotné stavy dokázateľne zvyšujú riziko infarktu. Dajte si na ne pozor, aj v prípade, že sa doteraz cítite dobre a myslíte si, že srdce a cievy máte v poriadku. Čo môže byť spúšťačom infarktu?

1/15 Nedostatok spánku

Ak budete mať nedostatok spánku pravidelne, budete sa cítiť nevrlí a unavení, no môže to zvýšiť aj riziko infarktu. V jednej štúdii vedci zistili, že ľudia, ktorí zvyčajne spali menej ako 6 hodín v noci, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť infarktu ako tí, ktorí spali 6 až 8. Lekári si nie sú istí, prečo to tak je, ale vedia, že nedostatok spánku môže zvýšiť váš krvný tlak a viesť k zápalu. Ani jedno z toho nie je dobré pre vaše srdce.

2/15 Migrénové bolesti hlavy

Ľudia, ktorí nimi trpia, majú väčšiu pravdepodobnosť srdcového infarktu neskôr v živote ako tí, ktorí nie. Zdá sa, že záchvaty migrény, ktorým predchádza aura,  - zvláštne zrakové vnemy, zvuky alebo pocity, ktoré sa začnú predtým, ako vznikne bolesť hlavy - majú silnejšie spojenie so srdcovými problémami.

3/15 Chladné počasie

Najviac infarktov je v januári. Pobyt v mraze je šokujúci pre cievny systém. Pobyt vonku v zimných mesiacoch môže spôsobiť zúženie tepien, čo sťaží prístup krvi do vášho srdca. Navyše,  srdce musí viac pracovať, aby vaše telo zostalo v teple.Pri nízkych teplotách by ste mali obmedziť ťažkú ​​fyzickú aktivitu, ako je odhŕňanie snehu. a aj namáhavý šport,ako je bežkovanie.

4/15 Znečistenie ovzdušia a výfukové plyny áut

Srdcové infarkty sú bežnejšie, keď je úroveň znečistenia ovzdušia vysoká. Ľudia, ktorí pravidelne dýchajú špinavý vzduch, majú väčšiu pravdepodobnosť upchatia ciev a srdcových chorôb. Sedenie v aute v premávke môže byť obzvlášť nebezpečné, pretože môže kombinovať výpary z áut s hnevom alebo frustráciou zo zápchy.

5/15 Veľké, ťažké jedlo

Dvakrát si rozmyslite, než sa prejete – môže sa prihodiť aj niečo horšie, ako len to, že priberiete. Keď zjete veľké množstvo jedla na jedno posedenie, vedie to k vyšším hladinám stresového hormónu norepinefrínu vo vašom tele. To môže zvýšiť váš krvný tlak a srdcovú frekvenciu a u niektorých ľudí môže vyvolať infarkt. Veľmi mastné jedlá môžu tiež spôsobiť náhly nárast lipidov v krvi, čo môže dočasne poškodiť aj niektoré krvné cievy.

6/15 Silné emócie, negatívne alebo pozitívne

Hnev, smútok a stres sú známe spúšťače srdcových problémov, ale radostné udalosti môžu tiež niekedy viesť aj k infarktu. Môže to byť vyvolané silnými emóciíami, ktoré sprevádzajú prekvapenia - narodeninová oslava, svadba alebo narodenie vnúčaťa.

7/15 Náhla alebo intenzívna námaha

Ak ste vo forme, z dlhodobého hľadiska to ochráni vaše srdce.Cvičiť však priveľa môže byť nebezpečné. Asi 6 % infarktov je vyvolaných extrémnou fyzickou námahou. A hoci cvičenie je dobrý spôsob, ako sa zbaviť stresu, je obzvlášť dôležité, aby ste to nepreháňali, keď ste nahnevaní alebo rozrušení.

8/15 Prechladnutie alebo chrípka

Keď váš imunitný systém bojuje proti chrípke, môže to spôsobiť zápal, ktorý môže poškodiť vaše srdce a tepny. V jednej štúdii mali ľudia s infekciami dýchacích ciest dvakrát vyššiu pravdepodobnosť infarktu. Ale úroveň ich rizika sa vrátila do normálu niekoľko týždňov potom, čo sa zbavili infekcie. Miera infarktu je tiež vyššia počas prepuknutia chrípky - ďalší dobrý dôvod na očkovanie proti chrípke.

9/15 Astma

Vaše riziko infarktu sa zvýši o 70 %, ak máte toto ochorenie pľúc. Aj keď používate inhalátor, aby ste ho udržali pod kontrolou, vaše riziko je stále vyššie ako normálne. Kvôli astme môžete mať tendenciu ignorovať tlak na hrudníku, čo môže byť skorým príznakom srdcového infarktu. Lekári nevedia, či problémy s dýchaním spúšťajú infarkty, alebo či majú jednoducho spoločnú príčinu: zápal.

10/15 Ranné vstávanie z postele

Srdcové záchvaty sú častejšie ráno. Váš mozog zaplavuje telo hormónmi, ktoré vám pomôžu prebudiť sa, a to kladie na vaše srdce vyššie nároky. Môžete byť tiež dehydrovaní po dlhom spánku, čo môže spôsobiť, že vaše srdce bude pracovať ťažšie.

11/15 Katastrofy

Štúdie ukázali, že počet infarktov stúpa po veľkých katastrofách, ako sú zemetrasenia alebo teroristické útoky. A to nielen bezprostredne po nich, ale dokonca aj o niekoľko rokov neskôr. Možno sa takýmto situáciám nevyhnete, ale môžete urobiť veci na to, aby ste svoj stres zvládli, napríklad zabezpečiť dostatok odpočinku a cvičenia.

12/15 Sex

Ako mnohé formy cvičenia, aj sexuálna aktivita je spojená so zvýšeným rizikom srdcového infarktu. Ale je veľmi malé, najmä ak ste fyzicky zdatní a v dobrom zdravotnom stave. Pre väčšinu ľudí môže a mal by byť sex dôležitou – a zdravou – súčasťou života. Ale porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte obavy.

13/15 Divácky šport

Športovanie môže spôsobiť infarkt – a jeho sledovanie tiež. V roku 2006 došlo v Nemecku k prudkému nárastu infarktov počas majstrovstiev sveta vo futbale národného tímu. A po Super Bowle v roku 1980 došlo v Los Angeles k smrteľným infarktom po tom, čo ich tím prehral. Ale po Super Bowle v roku 1984, keď vyhrali, infarkty poklesli.

14/15 Alkohol

Popíjanie alkoholu z dlhodobého hľadiska môže zvýšiť váš krvný tlak, zvýšiť niektoré druhy zlého cholesterolu a viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti - to všetko môže poškodiť srdce. Môžu to mať aj krátkodobé následky: Podľa jednej štúdie môže jedna noc nadmerného pitia zvýšiť riziko srdcového infarktu v priebehu budúceho týždňa. Známy je aj syndróm dovolenkového srdca- keď nadmerné pitie v krátkom čase na dovolenke či festivale spôsbí srdcovú arytmiu, ktorá môže viesť k infarktu.

15/15 Káva

Rovnako ako alkohol, aj káva má svoje plusy a mínusy. Kofeín vám krátkodobo zvýši krvný tlak a to môže vyvolať srdcový záchvat, najmä ak káavu bežne nepijete, ste ohrození z iných dôvodov. Celkovo sa však zdá, že pitie jednej až dvoch šálok kávy denne nie je pre srdce škodlivé.  

Súvisiace články

Najčítanejšie