Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Mužov môže pred biopsiou prostaty uchrániť jednoduchý test moču
Zdielať na

Mužov môže pred biopsiou prostaty uchrániť jednoduchý test moču

Test MPS2 je schopný rozlíšiť medzi pomaly a rýchlo rastúcimi rakovinami prostaty. Test moču, ktorý skúmprostataa 18 génov spojených s agresívnou rakovinou prostaty, by podľa vedcov mohol mužom s pomaly rastúcou formou ochorenia pomôcť vyhnúť sa zbytočným invazívnym biopsiám. Ak má muž tento test moču negatívny, je takmer isté, že nemá agresívnu rakovinu prostaty

Výskumníci z University of Michigan v USA vyvinuli test s názvom MyProstateScore2.0 (MPS2) s cieľom rozlíšiť medzi pomaly a rýchlo rastúcou rakovinou prostaty. Väčšina lokalizovanej rakoviny prostaty rastie pomaly – alebo nerastie vôbec – a nemusí potrebovať liečbu. Pri tomto type rakoviny stačia pravidelné prehliadky. Viac ako jedna tretina diagnóz rakoviny prostaty je neagresívna, uviedli vedci. Povedali, že ich test MPS2 by mohol pomôcť mužom vyhnúť sa až 41 % zbytočných biopsií, ktoré sa často robia v celkovej anestézii na operačnej sále.

V súčasnosti testy na kontrolu rakoviny prostaty zahŕňajú digitálne rektálne vyšetrenie, krvný test PSA , skeny MRI(magnetická rezonancia) a vzorku alebo biopsiu prostaty. Ale samotné krvné testy alebo MRI nedokážu s istotou povedať, či má niekto rakovinu prostaty.

Biopsia je spoľahlivejšia, ale je to pomerne náročný zákrok, ak má odhaliť len nízkorizikové druhy rakoviny, ktoré nevyžadujú liečbu. Profesor Arul M Chinnaiyan, riaditeľ Michiganského centra pre translačnú patológiu na University of Michigan, povedal, že súčasné komerčné krvnéé testy dostupné na rakovinu prostaty dokážu odhaliť túto chorobu, ale „neodhaľujú dostatočne prípady rakoviny prostaty vysokého stupňa alebo klinicky významnej“. “
Povedal, že test MPS2 „rieši túto nesplnenú potrebu“.

Jeden z ôsmich mužov

Rakovina prostaty je jednou z najčastejších rakovín mužov, pričom počas života je diagnostikovaná približne u jedného z ôsmich mužov. V rámci štúdie publikovanej v časopise Jama Oncology sa výskumníci zamerali na údaje z viac ako 58 000 génov a zúžili ich na 18, o ktorých sa predpokladá, že súvisia s agresívnou formou rakoviny prostaty. Na základe týchto 18 génov tím vyvinul test MPS2, ktorý sa potom vykonal na viac ako 800 vzorkách moču. MPS2 dokázala vylúčiť rakovinu nízkeho stupňa s takmer 100% presnosťou, uviedli vedci. Profesor Chinnaiyan povedal: "Ak ste v tomto teste negatívny, je takmer isté, že nemáte agresívnu rakovinu prostaty."

Zistenia tiež ukázali, že testovaním pomocou testu MPS2 by sa vyhlo až 41 % zbytočných biopsií, v porovnaní s 11 % zbytočných biopsií, ktorým by sa dalo vyhnúť iba krvným testom PSA.

John T Wei, profesor urológie na Michigan Medicine – akademickom medicínskom centre Michiganskej univerzity, povedal: „Štyria z 10 mužov, ktorí by mali negatívnu biopsiu, budú mať výsledok MPS2 s nízkym rizikom a môžu s istotou vynechať biopsiu. Ak už muž podstúpil biopsiu, test funguje ešte lepšie.

„U tých mužov, ktorí už predtým podstúpili biopsiu a zvažujú ďalšiu biopsiu (po dlhšom sledovaní v priebehu času), MPS2 identifikuje polovicu tých, u ktorých by opakovaná biopsia by bola negatívna. Vždy hľadáme alternatívy šetrnejšie pre pacientov a tento test ich ponúka."

Súvisiace články

Najčítanejšie