Skoro jasno
22°
Bratislava
Čierny kašeľ sa začal šíriť v Bratislavskom kraji, evidujú už 50 prípadov
Zdielať na

Čierny kašeľ sa začal šíriť v Bratislavskom kraji, evidujú už 50 prípadov

TASR / Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji sa vyskytol sa v 50 prípadoch.Ochorenie sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov.

V Bratislavskom kraji je od začiatku tohto roka do 10. apríla evidovaných 50 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informoval s tým, že počet prípadov sa v porovnaní s poslednými rokmi zvýšil.


"Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja s najvyššou chorobnosťou v okrese Bratislava V. Výskyt ochorení bol sporadický, zaevidovaný však bol aj rodinný výskyt," priblížil úrad na sociálnej sieti. Upozornil, že v roku 2023 bol hlásený zvýšený výskyt ochorenia na čierny kašeľ vo viacerých krajinách EÚ. Išlo najmä o menšie deti a adolescentov, pričom veľa prípadov si vyžiadalo aj hospitalizáciu.

Ochorenie sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov. Doplnil, že v SR je po troch rokoch pandémie COVID-19 rovnako zaznamenaný nárast ochorenia. V roku 2023 bolo podľa neho hlásených viac ako 200 prípadov ochorenia na čierny kašeľ, pričom najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zaznamenaná u detí do jedného roka. "Napriek tomu, že ochorenie sa môže vyskytnúť aj u očkovaných osôb, očkovanie chráni v prípade nákazy pred závažným priebehom ochorenia," dodal úrad.

V Česku sa tento rok nakazilo čiernym kašľom už 4 500 ľudía  a denný prírastok chorých je v niektorých dňoch až 150. Epidemiológovia tam hovoria o epidémii tohto infekčného ochorenia.  tento počet prekonal počet prípadov za posledných 62 rokov. Traja ľudia zomreli, z toho 2 deti.  "Dôležité je ochrániť hlavne neočkované dojčatá a preočkovať tehotné ženy. Ale to, ako sa u nás choroba šíri, nemožno nazvať inak ako epidémiou,“ myslí si profesor Petr Šebo, vedúci Laboratória molekulárnej biológie bakteriálnych patogénov, kde skúmajú baktériu Bordetella pertussis, ktorá spôsobuje ochorenie čiernym alebo dávivým kašľom.

 Podľa neho sa infekcia šíri Českom ako požiar a ľudia s potvrdenou diagnózou môžu byť len špičkou ľadovca skutočne nakazených. „Tých môže byť mnohonásobne viac. Naša spoločnosť je vysoko zaočkovaná, preto sa u mnohých ľudí nemusí choroba prejaviť. Väčšinou sa dozvieme o tých, ktorých trápi dávivý kašeľ a lekári ich vyšetria. Od ich nákazy ale mohlo uplynúť päť až šesť týždňov, za ten čas mohli infikovať ďalších ľudí,“ vysvetľuje Šebo.

Čo je čierny kašeľ?

Čierny kašeľ je vysoko infekčná bakteriálna choroba, ktorá postihuje pľúca a dýchacie cesty. Je známa aj ako divý kašeľ. Zapríčiňuje ho baktéria v ústach, nose a hrdle infikovanej osoby.

Aké sú príznaky čierneho kašľa?

Príznaky sa zvyčajne objavujú 7 až 10 dní po infekcii, môžu sa však objaviť až 21 dní po nej:

Príznaky na začiatku pripomínajú bežnú nádchu (kýchanie, výtok z nosa, miernu horúčku a mierny kašeľ).
Do dvoch týždňov je kašeľ závažnejší a charakterizujú ho epizódy početných rýchlych zakašľaní, po ktorých nasleduje hlasný a hlboký namáhavý vdych, pri ktorom sa vydá zvuk podobný kikiríkaniu kohúta alebo vysoký piskľavý zvuk. Tieto epizódy zvyčajne končia vykašľaním hustého priehľadného hlienu, po ktorom často nasleduje vracanie. Najprv sa vyskytujú v noci a neskôr čoraz častejšie počas dňa a môžu sa opakovať jeden až dva mesiace.
V prípade malých detí sa typický hlboký namáhavý vdych nemusí vôbec objaviť a po záchvatoch kašľa môžu nasledovať krátke obdobia, kedy sa zastaví dýchanie. Po tejto fáze je kašeľ menej častý a závažný a dieťa sa postupne zotavuje (to môže trvať až tri mesiace).
Príznaky u dospievajúcich, dospelých alebo detí s čiastočnou imunizáciou sú vo všeobecnosti miernejšie alebo iného charakteru. V týchto skupinách a u veľmi malých detí sa čierny kašeľ určuje ťažšie.

Aké komplikácie spôsobuje čierny kašeľ?

Najzávažnejšie formy čierneho kašľa sa vyskytujú u detí. Mimoriadne závažný môže byť čierny kašeľ v prípade nezaočkovaných detí alebo detí, ktorých matka nebola zaočkovaná. Medzi komplikácie patria zápal pľúc, encefalopatia (ochorenie mozgu), záchvaty a dokonca aj smrť.

V prípade dospelých a starších detí patrí medzi komplikácie krátkodobá neschopnosť dýchať, zlomené rebrá, výhrez konečníka a pruh.

Ako sa čierny kašeľ šíri?

Čierny kašeľ sa prenáša kvapôčkovou infekciou, keď infikovaná osoba kašle. Čierny kašeľ môže šíriť aj osoba, ktorá má len miernu formu choroby, alebo nakazená osoba, ktorá je bez akýchkoľvek príznakov. Často sa stáva, že starší súrodenci a rodičia, ktorí môžu byť nosičmi baktérií, prinesú chorobu domov a nakazia dieťa v domácnosti.

Kto je vystavený riziku nakazenia čiernym kašľom?

Každý, kto nie je zaočkovaný očkovacou látkou proti čiernemu kašľu, alebo koho stav očkovania nie je aktuálny, je vystavený riziku nakazenia sa touto chorobou.

Ako sa dá predchádzať čiernemu kašľu?

Najdôležitejším spôsobom predchádzania čiernemu kašľu je úplná imunizácia očkovaním. Očkovacia látka proti čiernemu kašľu sa zvyčajne podáva v rámci kombinovaného očkovania proti záškrtu a tetanu (často v kombinácii aj s očkovacou látkou proti poliomyelitíde, haemophilus influenzae a hepatitíde B). Prvý cyklus 2 – 3 dávok sa zvyčajne podáva v období od dvoch do 12 mesiacov podľa národného očkovacieho kalendára. Tretia a štvrtá dávka sa odporúča vo veku od 11 do 24 mesiacov a ďalšia dávka v období medzi tretím a siedmym rokom života.

Niektoré krajiny EÚ/EHP odporúčajú v prípade dospievajúcich, dospelých a/alebo žien počas tehotenstva preočkovanie, ktorým aj deti po narodení získavajú dočasnú ochranu. V niektorých krajinách sa takisto odporúča preočkovanie nechránených žien krátko po pôrode, aby sa znížilo riziko prenosu tejto choroby na deti.

Aj na Slovensku je v súčasnosti možné dať sa preočkovať vakcínou v kombinácii s očkovacou látkou proti tetanu. 

Ako sa čierny kašeľ lieči?

Na liečbu čierneho kašľa a predchádzanie ďalšiemu šíreniu tejto choroby sa môžu použiť antibiotiká. Aby však liečba bola čo najúčinnejšia, je nevyhnutné, aby sa začala v rannom štádiu choroby, počas prvého jedného až dvoch týždňov pred objavením epizód početných rýchlych zakašľaní.

Viac informácií nájdete na webovej stránke ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/pertussis/facts(link is external) (EN)

Súvisiace články

Najčítanejšie