Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V susedných Čechách pribúdajú vírusové zápaly pľúc, často ich fonendoskopom nie je počuť
Zdielať na

V susedných Čechách pribúdajú vírusové zápaly pľúc, často ich fonendoskopom nie je počuť

Chrípková epidémia začína ustupovať, robí ale priestor iným respiračným vírusom. Časť chorých zostáva ďalej v nemocnici so zápalom pľúc, ktorý sa lekárom nemusí podariť včas odhaliť. Nie je totiž u väčšiny vírusových chorôb počuť a ​​ukáže ho až röntgen. Spozornieť by preto mali pacienti aj lekári. Na Slovensku zatiaľ vzostup prípadov neevidujeme.

Aktuálne sa začínajú viac šíriť takzvané RS vírusy, uviedol český Štátny zdravotný ústav (SZÚ). Práve pre tieto typy vírusových infekcií je bežné, že sa väčšinou nedajú obyčajným uchom odhaliť.

„Vo všeobecnosti majú vírusové pneumónie chudobnejší nález. Najviac sú počuť klasické bakteriálne zápaly pľúc,“ povedal pneumológ Vladimír Koblížek. Dobre rozoznateľný je počúvaním pneumokokový zápal a niektoré typy nemocničných infekcií, teda takých, ktoré vznikajú pri pobyte v nemocnici.

„Vírusový zápal pľúc býva niekedy až prekvapením na röntgene a naozaj tam nebývajú na diaľku počuteľné zvuky alebo známky zápalu, ktorý lekár zistí pri počúvaní fonendoskopom,“ potvrdil primár a predseda českej Spoločnosti infekčného lekárstva Pavel Dlouhý.

"Pri bakteriálnych infekciách, ktoré môžu neskôr vírusové infekcie komplikovať, býva nález nálezom častejšie," dodal.

"Je zaujímavé, že sa v Čechách v tomto čase viac vyskytujú RS vírusy, u nás tento nárast zatiaľ neevidujeme. Ustupuje tiež už chrípka i kovid," hovorí pneumologička MUDr.  Katarína Dostálová. "Česi pri tom majú už od mája dostupnú vakcínu proti RS vírusom, u nás zatiaľ to tak zatiaľ nie je. Očkovanie bz mohlo ochrániť najmä oslabených seniorov, pre ktorých je vírusový zápal pľúc veľmi záťažovým ochorením."   

Súvisiace články