Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Máte radi zavináče, treščiu pečeň či suši? Pozor na sleďového červa!
Zdielať na

Máte radi zavináče, treščiu pečeň či suši? Pozor na sleďového červa!

Nové parazitárne infekcie dorazili na Slovensko v posledných dvadsiatich rokoch.

Sleďovým červom môžu byť nakazené aj ryby a rybacie výrobky v obchodných sieťach na Slovensku. Ak ho prehltnete živého, môže vám spôsobiť ukrutné bolesti brucha, silnú alergickú reakciu a dokonca aj smrť. Liečba, okrem vybratia parazita, neexistuje.

"Je to vlastne larva škrkavky parazitujúcej vo veľrybách, plutvonožcoch, sépiách a iných morských živočíchov, ktoré do morskej vody vylučujú vajíčka s larvami. Ďalší vývin prebieha v drobných vodných kôrovcoch, ktoré vajíčka prehltnú a vyvinú sa v nich larvy.Tie po ďalšom prehltnutí rybami, ktoré často konzumujeme, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy človeka, najmä ak ich prehltneme živé v potrave ako suši a podobne," hovorí parazitológ profesor RNDr. František Ondriska.

Aj nedávno ho oslovil mladý pár, ktorý mu sleďového červa priniesol do laboratória. "Máme ich tam už slušnú zbierku. Títo ľudia si kúpili tresku na ľade v supermarkete a chceli si urobiť rybací tatarák, keď červ z ryby vyliezol. Našťastie ho neprehltli. Keď sa červ dostane dovnútra tela živý, preniká intenzívne vnútornosťami a spôsobuje silné bolesti napodobňujúce zápal slepého čreva- apedicitídu. Okrem toho obsahuje nebezpečnú látku tropomyozín, ktorá spôsobuje silnú alergickú  reakciu, až anafylaxiu. Vtedy môže naozaj ohroziť život," konštatuje vedec. Jedinou možnosťou je podľa neho parazita nájsť a endoskopicky ho z tela vybrať. Iná liečba neexistuje.  

Zvládne mráz aj ocot

Bohužiaľ, alergizujúca látka z červa sa nestratí ani pri zmrazení na -20 stupňov Celzia a červ dokonca vydrží živý až 50 dní v dvojpercentnom octovom náleve. "Jedinou možnosťou je dôkladne kontrolovať svalovinu ryby a  ak objavíte parazita, v žiadnom prípade mäso nekonzumovať. Sleďový červ sa viackrát objavil v supermarketoch na Slovensku v zavináčoch, chladených rybách a dokonca aj v konzervách s treščou pečeňou," uzatvára parazitológ.

Vypočujte si podcast s RNDr. Františkom Ondriskom  o parazitárnych nákazách na Slovensku. 

Súvisiace články