Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Znepokojené WHO: Z týchto 8 vírusov môžu byť pandémie. Akú majú úmrtnosť?
Zdielať na

Znepokojené WHO: Z týchto 8 vírusov môžu byť pandémie. Akú majú úmrtnosť?

Archívna reportáž

Vírus MERS poznáme roky, stále je veľku hrozbou.

Organizácia WHO vedie od roku 2017 zoznam „prioritných patogénov“, v ktorom sú zhrnuté choroby, ktoré predstavujú najväčšiu potenciálnu hrozbu pre ľudstvo a ktoré v súčasnosti najviac potrebujú ďalší výskum, aby sme ich mohli riešiť, ak by sa začali rozširovať. Na vrchole záujmu a skúmania vedcov je aktuálne koronavírus, tu je však ďalších osem vírusov, ktoré expertov WHO v súčasnosti najviac znepokojujú.

Krymsko-konžská hemoragická horúčka

Endemická choroba, ktorá sa často vyskytuje v Afrike, na Balkáne, na Strednom východe a v Ázii. Krymsko-konžská hemoragická horúčka sa najčastejšie šíri, keď sú ľudia uhryznutí infikovanými kliešťami alebo keď sa stretnú s chorým dobytkom. Výsledný stav môže poškodiť vnútorné orgány tela a kardiovaskulárny systém a spôsobiť vážne krvácanie. Choroba má úmrtnosť 10 až 40 percent a vakcína proti nej je licencovaná v Bulharsku, ale zatiaľ nebola schválená nikde inde.

Ebola a marburg

Nositeľmi oboch týchto chorôb sú netopiere a primáty. Sú to vírusy patriace do rodiny filovírusov, ktoré tiež spôsobujú hemoragické horúčky. Keď je človek infikovaný, bežne šíri vírusy na iných prostredníctvom svojich telesných tekutín alebo priameho kontaktu alebo prostredníctvom kontaktu s kontaminovanými povrchmi v nesterilizovaných prostrediach. Zvyčajne majú úmrtnosť 50 percent, hoci v predchádzajúcich prepuknutiach sa pohybovala od 25 do 90 percent. Vakcíny sa proti ebole používajú v Guinei a Konžskej demokratickej republike, ale nie sú všeobecne schválené.

Lassa horúčka

Toto ochorenie sa zatiaľ vyskytuje iba v západnej Afrike, šíri sa močom z výkalov potkanov a hlodavcov. Ľudia, ktorí sa ním nakazia, ho potom môžu preniesť ďalej prostredníctvom vlastných výlučkov, krvi alebo prostredníctvom sexuálneho kontaktu. Predpokladá sa, že horúčka lassa predstavuje osobitné nebezpečenstvo pre tehotné ženy v treťom trimestri tehotenstva a môže tiež spôsobiť hluchotu u pacientov. Miera úmrtnosti je nízka na úrovni 1 percenta, aj keď sa zvyšuje na 15 percent v prípadoch, keď sú stavy postihnutých natoľko vážne, že vedú k hospitalizácii. Na liečbu sa používa ribavirín, ale neexistuje žiadna vakcína.

MERS

Toto ochorenie, správne známe ako blízkovýchodný respiračný syndróm, predstavuje vážnu infekciu dýchacieho traktu a pochádza z oblasti, kde ho prenášajú ťavy. Akonáhle sa človek nakazí, môže ho preniesť na iných blízkym kontaktom. Podľa WHO je úmrtnosť vysoká (35 percent) a od roku 2012 bola diagnostikovaná v 27 krajinách, stále však neexistuje vakcína.

Vírus nipah

Toto ochorenie sa v Ázii opakuje, prenášajú ho kalone – miniatúrne netopiere – ako aj domáce zvieratá, ako sú ošípané, kone, mačky a psy. Môžu byť z nich prenášané na ľudí, ako aj z človeka na človeka. Ochorenie môže spôsobiť opuch mozgu (encefalitídu), má 40- až 70-percentnú úmrtnosť a v súčasnosti je bez vakcíny.

Horúčka Rift Valley

Choroba krvi prenášaná komármi, ktoré ju rozširujú uhryznutím ľudí alebo hospodárskych zvierat, ako sú kravy, ovce, kozy, byvoly a ťavy. Horúčka Rift Valley sa rozšírila z Afriky do Saudskej Arábie a Jemenu. Hoci miera úmrtnosti je nižšia ako 1 percento a ochorenie je pre väčšinu ľudí mierne, u približne 8 až 10 percent pacientov sa vyvinú závažné príznaky vrátane očných lézií, encefalitídy a hemoragickej horúčky. Vakcína bola vyvinutá, ale zatiaľ nie je nikde licencovaná.

Vírus zika

Ďalšou chorobou šírenou uštipnutím komárom, ktorá môže infikovať krv a prenášať sa pohlavným stykom, je zika. Len zriedkavo je smrteľná, ale môže spôsobiť vážne defekty mozgu u plodov a je známe, že spôsobuje potraty a úmrtia plodov. V súčasnosti neexistuje žiadna vakcína.

'Choroba X´

Na zozname je vyhradené miesto pre zatiaľ neznámy vírus, ktorý by sa mohol v budúcnosti objaviť a spôsobiť nám vážne problémy ako covid na jar 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie