Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Aj po infekcii stále kašlete? Toto môže byť dôvod!
Zdielať na

Aj po infekcii stále kašlete? Toto môže byť dôvod!

Príčina dlhotrvajúceho kašľa môže byť aj vážna.

Boli ste pár týždňov dozadu chorí a stále kašlete? Odborníci sa zhodujú, že túto zimu infekcie dýchacích ciest trvajú dlhšie a môže za to aj naša znížená imunita spôsobená dlhou izoláciou v covidových časoch. Ak však kašeľ trvá dlhšie ako 3 týždne a zároveň máte najmä večer mierne zvýšenú teplotu a cítite slabosť, choďte k lekárovi!

Keďže už nie je povinné testovanie, je možné, že mnoho pacientov ochorie na covid-19 a potom vzápätí nasadne na organizmus iná infekcia. Dlhotrvajúci kašeľ pretrváva napríklad po zápale horných a stredných dýchacích ciest, ktorý poškodzuje a zjazvuje sliznice. A takto poškodené zjazvené sliznice dráždia ku kašľu a potrebujú čas, než sa zahoja.

Aby sa kašeľ upokojil a jeho čas sa skrátil, je potrebné šetriť dýchacie cesty. Dobré sú inhalácie a kloktanie vincentkou alebo šalviou. Doma treba udržiavať skôr nižšiu teplotu a zvlhčovať vzduch. Suchý vzduch totiž dráždi ku kašľu.

Ďalším dôvodom pretrvávajúcich ťažkostí, predovšetkým obťažujúceho kašľa, je tzv. sinobronchiálny (slizničný) syndróm. Znamená to, že prebieha súčasne zápal v prieduškách a vo vedľajších nosových dutinách. Môže k nemu dôjsť napríklad tak, že hlien z nosa stečie do dýchacích ciest. Okrem častého odkašliavania a kašľa trápia chorého ešte bolesti hlavy, upchatý nos a bolesť na prsiach. Túto diagnózu určuje lekár. Zrejme predpíše antibiotické kvapky do nosa a pomáhajú aj preplachy nosa.

Súvisiace články

Najčítanejšie