Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátne: Materiál vyvinutý v Silicon Valley na spevnenie aorty použili v banskobystrickej nemocnici medzi prvými v Strednej Európe
Zdielať na

Unikátne: Materiál vyvinutý v Silicon Valley na spevnenie aorty použili v banskobystrickej nemocnici medzi prvými v Strednej Európe

Rádiológovia v spolupráci s cievnymi chirurgami použili na liečbu aneuryzmy brušnej aorty najnovší polymérový materiál s tvarovou penou, ktorý vyvinul startup v americkom Silicon Valley. Na oddelení rádiológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici ho použili medzi prvými pracoviskami v strednej Európe.

Pani Zuzane z Detvy(77) lekári zistili výduť brušnej aorty. Výduťou prechádzala krv, ktorá vyvíjala na steny aorty tlak a bez včasného ošetrenia by mohla prasknúť. Keby sa tak stalo, pacientke by hrozilo vnútorné vykrvácanie. Takémuto stavu vedia odborníci pohodlne predísť aj bez potreby otvorenej operácie. Štandardne sa do aorty implantuje výstuž – stentgraft, vpichom cez stehenné tepny. Tento stentgraft odkloní tok krvi z výdute a tým zamedzuje jej prasknutiu. Približne u 20% pacientov je potrebná reoperácia (reintervencia), kde sa časť vaku môže po čase opäť plniť z netesností a hrozí je prasknutie.
A práve tomuto sa zavedením špeciálneho biokompatibilného polyméru do vaku výdute dá predísť. Po zavedení stentgraftu lekári následne samotný vak vyplnili týmto špeciálnym polymérom, ktorý nielenže podporuje tvorbu zrazeniny vo vaku ale postupne stimuluje prirodzenú imunitnú odpoveď a proces hojenia, čiže sa vstrebe do 2,5 roka od implantácie. Tým prakticky eliminuje riziko netesností a prípadných reintervencií.
Oddelenie rádiológie patrí medzi renomované pracoviská v SR, kde uskutočňujú široké spektrum rádiointervenčných výkonov - vaskulárne, neurointervenčné, onkointervenčné aj nevaskulárne zákroky.

Súvisiace články

Najčítanejšie