Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
14 „liekov“ na rakovinu, ktoré NEFUNGUJÚ
Zdielať na

14 „liekov“ na rakovinu, ktoré NEFUNGUJÚ

Archívna reportáž

Ak vám ponúkajú vedecky neoverenú liečbu, vždy sa poraďte s lekárom.

Výskumy ukazujú, že až 30 % ľudí s rakovinou vyskúšalo „liek“, ktorý nepomôže. Takéto terapie sú, bohužiaľ, stratou peňazí, no najmä drahocenného času. Ešte horšie je, že niektoré z týchto „liekov“ sú nebezpečné pre zdravie a môžu ovplyvniť účinnosť iných spôsobov rakoviny.

1/14 Alkalické diéty

Tento spôsob "liečby" je založený na laboratórnych štúdiách, ktoré ukazujú, že rakovinové bunky nemôžu prežiť v nízkokyslom alebo alkalickom prostredí. Teória hovorí, že konzumácia určitých potravín a vyhýbanie sa ostatným zníži hladinu kyseliny v tele a zabráni rastu rakovinových buniek. To, čo jete, však neovplyvňuje kyslosť vašej krvi. Vaše telo riadi túto rovnováhu.

2/14 Konopný olej

Vyrába sa z rastlín marihuany, nazýva sa aj marihuanový olej. Predajcovia o ňom tvrdia, že dokáže zabiť alebo zmenšiť rakovinové nádory, ale neexistuje o tom žiadny vedecký dôkaz. Naopak, mnohí ľudia, ktorí sa ním pokúšali liečiť, stratili vzácny čas, keď ich rakovina nebola ešte v pokročilom štádiu. Na druhej strane, kanabis môže zmierniť vedľajšie účinky niektorých druhov liečby rakoviny, ako sú nevoľnosť, bolesť a strata chuti do jedla. Niektoré zlúčeniny v kanabise však môžu nepriaznivo ovplyvniť fungovanie niektorých liekov proti rakovine. Spôsobujú tiež vedľajšie účinky, ako je strata pamäti a pozornosti.

3/14 Chlorid cézny

Ide o typ soli predávaný ako alternatívna liečba rakoviny. Teória hovorí, že zabraňuje šíreniu rakovinových buniek. Vedci o tom nenašli žiadny dôkaz – malá štúdia naopak ukázala, že chlorid cézny nepomáhal ľuďom s rakovinou. Naopak, vedľajšie účinky môžu zahŕňať hnačku, nevoľnosť a nepravidelný srdcový tep. V niektorých prípadoch môže viesť jeho užívanie k vážnym, život ohrozujúcim, srdcovým problémom.

4/14 Prírodné liečivá

Nepreukázalo sa, že by akékoľvek rastlinné produkty liečili alebo predchádzali rakovine, ale môžu, žiaľ, zabrániť tomu, aby chemoterapia a rádioterapia fungovali tak, ako by mali. Výskum naznačuje, že niektoré bylinky môžu pomôcť zmierniť vedľajšie účinky liečby – napríklad zázvor môže zmierniť zvracanie a nevoľnosť.

5/14 Čierna masť

Je to pasta, krém alebo masť vyrobená z chloridu zinočnatého a bylín, ako je rastlina nazývaná krvavček kanadský. Masť podľa predávajúcich ničí rakovinové tkanivo na koži, ale to nie je pravda. Čierna masť však vždy poškodí pokožku, ktorej sa dotkne. Môže zničiť vrchnú vrstvu kože, ale nádor pod ňou zostáva. A môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako je infekcia a zjazvenie.

6/14 Megadávky vitamínu C

Myšlienka, že veľmi vysoké dávky vitamínu C môžu liečiť rakovinu, vznikla v 70. rokoch minulého storočia. Bolo to založené na výskume, ktorý naznačil, že táto živina je toxická pre rakovinové bunky. Štúdie však ukazujú, že užívanie megadávok vitamínu C ľuďom s rakovinou nič nerobí. Naopak, môže to ovplyvniť, ako fungujú niektoré chemoterapeutické lieky. Vedci teraz skúmajú, či môžu dávky vitamínu C pri ich fungovaní pomôcť.

7/14 Amygdalín (laetril)

Ide o extrakt z marhuľových kôstok a iných rastlín. Je tiež známy ako laetril a vitamín B-17. Telo rozkladá amygdalín na toxickú chemikáliu nazývanú kyanid. Tento jed sa podľa propagátorov tejto metódy zameriava na rakovinové bunky a zabíja ich, ale štúdie ukazujú, že s rakovinou nebojuje a môže dokonca viesť k otrave kyanidom. Vedľajšie účinky zahŕňajú bolesti hlavy, závraty a aj život ohrozujúci nízky krvný tlak.

8/14 Esenciálne oleje

Ide o výťažky z rastlín, ako sú levanduľa a čajovník. Zvyčajne sa dávajú na pokožku alebo sa vdychuje ich vôňa. Fanúšikovia týchto olejov tvrdia, že majú vlastnosti, ktoré dokážu bojovať proti rakovine, no veda tvrdí, že to tak nie je. Môžu však pomôcť zmierniť niektoré vedľajšie účinky liečby rakoviny, vrátane úzkosti, nevoľnosti a depresie.

9/14 Pozitívne myslenie

Výskum ukazuje, že neexistuje žiadna súvislosť medzi osobnostnými črtami a vašimi šancami na získanie alebo prežitie rakoviny. Pozitívny prístup dokáže zlepšiť kvalitu vášho života počas diagnostiky a liečby. Môže vám tiež pomôcť lepšie žiť a zvládať chorobu.

10/14 Aplikovaná kineziológia

Je založená na myšlienke, že svaly sú spojené s určitými orgánmi a svalová slabosť je znakom zdravotného problému v týchto oblastiach. Nazýva sa aj testovanie svalovej sily a niektorí "liečitelia" ho používajú na diagnostiku chorôb, vrátane rakoviny, a na rozhodovaní o liečbe. Žiadny vedecký dôkaz o tom však neexistuje a výskumy ukazujú, že to nefunguje.

11/14 Klystíry

Priaznivci si myslia, že výplach čriev ich zbaví toxínov a telo bude lepšie bojovať proti rakovinovým bunkám. Neexistuje však žiadny dôkaz, že klystír môže liečiť rakovinu alebo posilniť zdravie. Naopak, ak sa robí často, môže to viesť k infekcii, dehydratácii alebo prasknutiu konečníka. Môže tiež ovplyvniť rovnováhu elektrolytov v krvi.

12/14 Gersonova terapia

Tento liečebný program vytvoril lekár v štyridsiatych rokoch minulého storočia ako liečbu migrény. Zahŕňa prísny režim pitia 13 pohárov bio šťavy každý deň a jedenie vegetariánskych jedál pripravených bez soli, korenín alebo olejov. Užíva sa aj množstvo doplnkov a pravidelne treba podstupovať klystíry. Nielenže tento program nepomôže pri rakovine, ale odborníci varujú, že môže byť škodlivý, pretože telo prichádza o dôležité živiny.

13/14 Ozónová terapia

Ozón je toxická forma kyslíka. Základom ozónovej terapie je myšlienka, že extra kyslík sťažuje rast nádorov. Ale ozón nemá žiadne lekárske využitie, vrátane liečby rakoviny. A môže to viesť k vážnym vedľajším účinkom, ako je zápal žíl, bolesť na hrudníku a srdcové problémy.

14/14 Breussova kúra

Kombináciu pitia štiav, obličkových čajov a vody s vylúčením akéhokoľvek jedla priaznivci nazývajú "totálnou protirakovinovou kúrou", ktorá má "vyhladovať nádor." V skutočnosti vedie k vysileniu organizmu, ktorý nedokáže vzdorovať ochoreniu a k zhoršeniu stavu.


Porozprávajte sa so svojím lekárom

Ak máte záujem vyskúšať netradičný liek, porozprávajte sa najskôr so svojím lekárom. Vysvetlí vám, či vám môže pomôcť a informuje vás, či to nepovedie k nebezpečným vedľajším účinkom. Je dôležité, aby ste so svojím lekárom komunikovali otvorene. Jedna štúdia zistila, že ľudia s rakovinou, ktorí používali alternatívne lieky, s väčšou pravdepodobnosťou odmietli liečbu, ktorú im odporučil lekár.

Súvisiace články