Poznáte 16 najzaujímavejších mýtov o trávení? Skutočnosť vás možno zaskočí- 1.časť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Trávenie je zložitý proces
Trávenie sprevádza mnoho mýtov. Čo viete o ňom vy?
1/16 Trávenie žuvačky trvá veľmi dlho
Mohlo by sa zdať, že žuvačka sa môže držať v črevách na dlhú dobu. Tá sa totiž v ústach nerozpustí ako iné potraviny a váš žalúdok ju nedokáže rozložiť, ak ju prehltnete. Ale toto tvrdenie nie je pravdivé. Žuvačka nezlepí vaše vnútro. Váš tráviaci systém ju rozloží rovnako ako všetko ostatné a o pár dní sa vylúči stolicou.
2/16 Korenené jedlá spôsobujú vredy
Milovníci štipľavej omáčky, radujte sa! Ľudia si mysleli, že príliš korenené jedlo vám spôsobí žalúdočný vred. Teraz však vieme, že väčšina týchto vredov vo výstelke žalúdka sa vyskytuje v dôsledku infekcie baktériou nazývanou Helicobacter pylori (H. pylori) alebo kvôli liekom proti bolesti, ako je aspirín, ibuprofén alebo naproxén. Potraviny s veľkým množstvom kapasaicínu, ktorý spôsbuje štipľavosť jedla, môžu u niektorých ľudí spôsobiť bolesť žalúdka, ale nespôsobujú vredy.
3/16 Zdvíhanie ťažkých bremien spôsobuje pruh
Je to jedna, ale nie jediná príčina tohto zranenia. Pruh môžete dostať aj z dlhotrvajúcej zápchy alebo kašľa.Vzniká vtedy, keď sa oslabia svaly lemujúce vnútornú stranu vášho brucha. Najčastejšie sa vyskytujú v slabinách, na pupku alebo v hornej časti žalúdka.
4/16 Cirhózu dostávajú iba alkoholici
Je pravda, že alkoholizmus je najčastejšou príčinou cirhózy- stavu, pri ktorom sú zdravé pečeňové bunky poškodené a nahradené zjazveným tkanivom. Existujú však aj iné príčiny, napríklad hepatitída B a C. A hoci nadmerné pitie takmer vždy spôsobí určité poškodenie pečene, nie vždy vedie k cirhóze.
5/16 Orechy vedú k divertikulitíde
V minulosti lekári prikazovali ľuďom s divertikulmi výduťami v stene hrubého čreva, aby sa vyhýbali orechom, kukurici, pukancom a jedlu s malými semienkami, ako sú jahody. Obávali sa, že kúsky týchto potravín sa zachytia vo výdutiach a spôsobia zápal-divertikulitídu. Nové štúdie však naznačujú opak – že ľudia, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom vlákniny, majú nižšie riziko ochorenia.
6/16 Fazuľa spôsobuje plynatosť
Fazuľa nemusí byť tým najväčším problémom. Mliečne výrobky spôsobujú viac plynatosti ako iné potraviny, najmä keď starneme a naše telo je menej schopné absorbovať cukor z mlieka (laktózu). Na zmiernenie problému hľadajte bezlaktózové výrobky alebo užívajte voľnopredajný liek laktáza predtým, ako budete jesť mliečne jedlá.
7/16 Ak máte intoleranciu laktózy, nesmiete žiadne mlieko_
Ľudia s intoleranciou laktózy sa líšia v tom, koľko mlieka znesú. Zatiaľ čo jedna osoba môže dostať príznaky z jedného pohára mlieka, iní môžu byť schopní vypiť až dva. Niektorí si môžu pochutnať na jogurte alebo zmrzline, ale nikdy nie priamo na mlieku. Odležané syry, ako napríklad švajčiarsky a čedar, sú často lepšou voľbou. Zvyčajne je otázkou pokusov a omylov zistiť, ktoré mliečne potraviny – a v akom množstve – sú pre vás „bezpečné“.
8/16 Fajčenie zmierňuje pálenie záhy
Ďalší dôvod, prečo sa zbaviť tohto zlozvyku. Fajčenie môže skutočne prispieť k páleniu záhy. Nikotín môže uvoľniť sval v hornej časti žalúdka, ktorý zabraňuje striekaniu kyseliny späť (reflux) do pažeráka. Viac kyslého refluxu znamená pálenie záhy.