Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Západonílska horúčka na Slovensku. Zatiaľ nie je známe, či ide o domáci prípad
Zdielať na

Západonílska horúčka na Slovensku. Zatiaľ nie je známe, či ide o domáci prípad

BRATISLAVA / Ochorenie na západonílsku horúčku sa zistilo u muža z Bratislavského kraja. Nie je jasné, či sa nakazil na Slovensku alebo v zahraničí. Epidemiologické vyšetrovanie v súvislosti s potvrdeným prípadom pokračuje.

Západonílska horúčka je akútne horúčkovité ochorenie. " Pôvodcom ochorenia je západonílsky vírus z čeľade Flaviviridae. Ochorenie je prenášané komármi najčastejšie z rodu Culex," informuje Marek Eliáš, hovorca úradu verejného zdravotníctva. Ochorenie sa zistilo u muža vo vekovej kategórii nad 60 rokov. 

"Keďže sa osoba pohybovala medzi Bratislavou a maďarskou obcou Rajka, nie je možné stanoviť, či ide o autochtónny (domáci) prípad, alebo bola poštípaná mimo Slovenskej republiky," dodáva Marek Eliáš. Ide o druhý zdokumentovaný prípad na území Slovenska. Prvý prípad bol potvrdený v roku 2019. "Výskyt prípadu na Slovensku ako taký nie je dôvodom na vyvolávanie paniky. Namieste je však primeraná obozretnosť, čo sa týka výskytu príznakov a prevencie, ktorá spočíva v individuálnej ochrane pred poštípaním," apeluje Marek Eliáš. 

Ochorenie je rozšírené primárne v severoafrických pobrežných oblastiach, vo východnej a južnej Afrike, južnej Európe, na Blízko a Strednom Východe a v Indii. "Počas sezóny v roku 2021 bolo krajinami Európskej únie hlásených 139 prípadov infekcie u ľudí, vrátane desiatich úmrtí," informuje Marek Eliáš. V roku 2022 sú, k dátumu 13. júl, potvrdené dva prípady - jeden v Taliansku a jeden v Grécku. 

Základné informácie o západonílskej horúčke 

Pôvodcom je West Nile Virus, ktorý bol prvýkrát izolovaný v roku 1937 u ženy v oblasti západného Nílu v Ugande. Ľudia a kone sú hostitelia. Prenášačom je druh komára Culex, ktorý saje infikovanú krv vtákov. Prípady ochorenia sa vyskytujú počas sezóny komárov, ktorá začína v lete a pokračuje až do jesene. Okrem prenosu komármi boli identifikované aj iné spôsoby prenosu ochorenia, a to pri transplantácii orgánov, po transfúzii krvi alebo transplacentárne. Iný prenos z človeka na človeka než prenos krvou a tkanivom nie je považovaný za reálny. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 15 dní, najčastejšie 2 až 6 dní.

Medzi príznaky ochorenia patrí náhly vzostup teploty, bolesť hlavy, hrdla, pohybového aparátu, zvýšená únava, nechutenstvo, prítomnosť kožnej vyrážky.

U chorých sa západonílska horúčka v prevažnej väčšine prejaví ako mierne chrípkové ochorenie. Približne 80 % infekcií u človeka prebieha bez príznakov. Závažné formy ochorenia ako zápal mozgu a mozgových blán sa vyskytujú predovšetkým u starších osôb, imunokompromitovaných alebo u osôb s pridruženými ochoreniami. U menej ako 1 % infikovaných osôb sa môžu rozvinúť poškodenia nervového systému.

V súčasnosti neexistuje žiadna špecifická liečba alebo účinná vakcína západonílskej horúčky.

Súvisiace články

Najčítanejšie