Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Máte psoriázu? Takto by ste sa mali starať o kožu
Zdielať na

Máte psoriázu? Takto by ste sa mali starať o kožu

Pre psoriatikov sú opaľovacie krémy mimoriadne dôležité.

Ľudia s psoriázou sa musia dôkladne starať o svoju pokožku. Starostlivosť musí byť ustavičná, teda aj v čase zmiernenia či vymiznutia príznakov.

 Ak je pokožka v dobrom stave, lepšie zvládne aj prípadné vzplanutie príznakov ochorenia.

  • Po kúpeli alebo sprche si pokožku nedrhnite uterákom, iba ju jemne osušte

  • Zvlhčujte ju hydratačnými krémami. Najmä po kúpeli alebo sprche, pretože hydratačné krémy pomáhajú zadržiavať vlhkosť

  • Ak máte na tvári psoriázu, nehoľte sa každý deň. Používajte radšej elektrický holiaci strojček ako jednorazový

  • Noste voľné oblečenie z prírodných vlákien, ako je bavlna, ktoré umožňuje pokožke dýchať.

  • Používajte krém na opaľovanie. Slnko síce pomáha zmierňovať prejavy psoriázy, ale musíte byť opatrní, aby ste sa nespálili. Niektoré liečebné procedúry môžu spôsobiť, že pokožka je citlivejšia na slnečné svetlo, takže budete musieť zakrývať.

Čo je to psoriáza?

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré spôsobuje červené šupinaté škvrny na koži, najčastejšie na vonkajšej strane lakťov, kolien alebo na pokožke hlavy. Môže sa však objaviť kdekoľvek na tele. Okrem pokožky môže postihovať aj nechty a kĺby. Psoriáza je chronické ochorenie, čo znamená, že je doživotné, ale príznaky nemusia byť vždy viditeľné. Sú obdobia, kedy sa príznaky zlepšia (remisia) a obdobia, keď sa zhoršia (vzplanutie).Existujú rôzne formy psoriázy, ktoré sa odlišujú podľa miesta výskytu a vzhľadu ložiska.

Výskyt a rozloženie psoriatických ložísk je rôznorodé. Kým niekto má iba jedno ložisko na určitom mieste tela, iní sú postihnutí chorobu po celom tele. Existujú rôzne formy psoriázy, ktoré sa odlišujú podľa miesta výskytu a vzhľadu ložiska. Výskyt a rozloženie psoriatických ložísk je rôznorodé. Kým niekto má iba jedno ložisko na určitom mieste tela, iní sú postihnutí chorobu po celom tele. V 60 až 70 percentách je ochorenie sprevádzané svrbením. Psoriáza nie je infekčná a nie je nákazlivá.

Súvisiace články

Najčítanejšie