Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Parkinson postihuje aj štyridsiatnikov, dnes sa dajú prejavy choroby "vypnúť" jedným tlačidlom.
Zdielať na

Parkinson postihuje aj štyridsiatnikov, dnes sa dajú prejavy choroby "vypnúť" jedným tlačidlom.

Archívna reportáž

Tam, kde končí farmakologická liečba, môže nastúpiť hĺbková mozgová stimulácia.

Na Slovensku trpí Parkinsonovou chorobou približne 15-tisíc ľudí, najčastejšie po 50. roku života. Hoci so zvyšujúcim vekom rastie riziko ochorenia, nevyhýba sa ani štyridsiatnikom.

Parkinsonova choroba sa prejavuje najmä trasom, stuhnutosťou svalstva, pomalým pohybom, nestabilitou či stratou rovnováhy. Príčina ochorenia spočíva v ubúdaní dopamínu v štruktúrach mozgu. Pri doposiaľ nevyliečiteľnom ochorení, ktoré v krátkom čase vyradí človeka z bežného života, majú vďaka pokroku medicínskych technológií pacienti opäť nádej na kvalitnejší život. Terapia spočíva v tzv. hĺbkovej stimulácii mozgu, ktorá môže prejavy Parkinsonovej choroby doslova "vypnúť" jedným tlačidlom.

Najčastejším a typickým iniciálnym príznakom je tras jednej z horných končatín. Neskôr sa pridružujú samovoľné pohyby, stuhnutosť, pomalosť, problémy s artikuláciou, písaním či nehybná tvár,“ vysvetľuje neurológ prof. MUDr. Peter Valkovič, PhD. a dodáva: „Pacienti prestávajú byť schopní sa sami o seba postarať a sú odkázaní na pomoc najbližších. Prichádzajú o prácu. Väčšina z nich trpí depresiami.“

Ochorenie najčastejšie začína medzi 40. a 70. rokom života, no jeho nárast sa vekom zvyšuje. Len na Slovensku trpí Parkinsonovou chorobou približne 15-tisíc ľudí. V Európe je to viac ako milión pacientov. Medzi známe osobnosti, ktorých toto ochorenie zasiahlo, patrí pápež Ján Pavol II., maliar Salvador Dalí, herečka Catherine Hepburn, boxer Muhammad Ali či herec Michael J. Fox.

Zapnutý- vypnutý 

Tam, kde končia možnosti farmakologickej liečby, prichádzajú na rad moderné medicínske technológie a inovácie. Tie dnes dávajú nádej aj pacientom s Parkinsonom a vo svete sa už používajú niekoľko rokov. V Švajčiarsku predvádzal novinárom túto technológiu 45-ročný klavirista, ktorý ochorením trpí.  V mozgu má implantovaný neurostimulátor a elektródy, ktoré mu pomáhajú pomocou pravidelných elektrických impulzov zmierňovať nepríjemné prejavy Parkinsonovej choroby. Ak je "zapnutý", vôbec sa netrasie, môže fungovať ako zdravý človek a adokonca aj bez problémov hrať. V okamihu, keď stimulátor jedným tlačidlom vypne, jeho telo sa začne nekontrolovane triasť. 

Hĺbková stimulácia mozgu dokáže vrátiť pacientom a ich rodinám stratenú kvalitu života a psychickú pohodu. „Táto technika nahradila staršie operácie, ktorých nevýhodou bola určitá „nezvratnosť“, nemožnosť modulácie efektu a často permanentné nežiaduce účinky,“ vysvetľuje docent Valkovič. Celosvetovo už podstúpilo takúto liečbu viac ako 150-tisíc pacientov. Na Slovensku je ich viac ako 100. Terapia, ktorá je plne hradená z verejného zdravotného poistenia, sa vykonáva v rámci Slovenska na troch pracoviskách: v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a v Košiciach a v nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.Pacienti však musia spĺňať viaceré kritériá. 

Po spustení hĺbkovej stimulácie mozgu sa život pacientov s Parkinsonovou chorobou zlepší. Hoci choroba ich sprevádzať doživotne, vďaka pôsobeniu hĺbkovej stimulácie mozgu a tlmeniu jej nepríjemných príznakov sa znovu dokážu zapojiť do plnohodnotného života – sú schopní sa o seba sami postarať, nie sú odkázaní na svoje okolie, mnohí sa vrátia späť do práce, môžu sa venovať svojim koníčkom a žiť úplne bežný život. „Získavajú späť sebaúctu, sebadôveru, vieru vo vlastné sily, celkovú psychickú pohodu, čo len napomáha celkovej liečbe,“ zdôrazňuje docent Valkovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie