Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
9 spôsobov, ako dlhodobý stres ničí telo: Čo vám pomôže?
Zdielať na

9 spôsobov, ako dlhodobý stres ničí telo: Čo vám pomôže?

Svaly sa napínajú, srdce sa rozbúši a dych sa zrýchli – všetci túto reakciu na stres poznáme. Je za tým reakcia „bojuj alebo uteč“: hormóny pripravia telo buď prijať hrozbu, alebo pred ňou utiecť. Ak sa to však deje príliš často – povedzme každý pracovný deň , nazýva sa to „chronický stres“ a môže si vybrať daň na rôznych častiach vášho tela a celkovom zdraví.

Čo spôsobuje stresovú reakciu tela? 

Hormóny. Sú to chemické látky, ktoré pri strese mobilizujú telo. Nadobličky tvoria práve tie hormóny, ktoré pomáhajú vášmu telu pripraviť sa na boj alebo útek pred nebezpečenstvom (adrenalín, noradrenalín, kortizol). Keď zostávajú dlhodobo na vysokej úrovni, môžu oslabiť kosti a imunitný systém, narušiť spánok a spôsobiť stratu svalov.

Ako dlhodobý stres vplýva na telo? 

Bolesť brucha

Ak ste v dlhodobom strese, môžete cítiť nevoľnosť a môže vás bolieť brucho. Je to prirodzené, pretože telo počas reakcie na boj alebo útek môže spomaliť alebo zastaviť trávenie, aby vám pomohlo sústrediť sa na to, "čo by malo prísť".

Problémy  s vyprázdňovaním

Ak stres príliš často spomaľuje váš tráviaci systém, môže to spôsobiť hnačku alebo zápchu a ovplyvniť schopnosť vášho tela prijímať živiny. Lekári sa domnievajú. že existuje spojenie medzi stresom a syndrómom dráždivého čreva, ktorý môže spôsobiť bolesti brucha a kŕče, ako aj zápchu a hnačku.

Pálenie záhy a reflux kyseliny

Ľudia, ktorí sú pod veľkým stresom, často jedia viac alebo jedia viac nezdravého jedla. Môžu tiež piť viac alkoholu alebo fajčiť častejšie. To všetko môže viesť k páleniu záhy a refluxu kyseliny.  Ak sa nelieči, môže spôsobiť vredy (otvorené rany) a zjazvené tkanivo.

Bolesti hlavy

Keď ste v strese, svaly na hlave, krku a ramenách sa napínajú. To môže viesť k tenzným bolestiam hlavy a migrénam. Relaxačné techniky môžu pomôcť znížiť váš stres, ako aj počet týchto bolestí hlavy.

Poruchy menštruácie

Stres môže spôsobiť nepravidelnosť ženského cyklu a spôsobiť jeho vynechanie alebo bolestivú menštruáciu. Môže tiež zhoršiť predmenštruačný syndróm (PMS) - zmeny nálady a kŕče, ktoré niektoré ženy dostanú pred menštruáciou.

Poruchy libida

Každý stres môže spôsobiť, že muži a ženy majú menší záujem o sex, ale chronický stres môže mužom v spálni spôsobiť skutočné problémy. Môže to viesť k erektilnej dysfunkcii a ovplyvniť spermie - ich počet aj kvalitu.

Problémy s dýchaním

Keď ste v strese, môžete sa vám dýchať ťažšie a môžete dýchať rýchlejšie, čo zhoršuje napríklad astmu alebo pľúcne ochorenia, ako je emfyzém, ktorý sťažuje prísun dostatočného množstva kyslíka do pľúc.

Problémy so srdcom

Hormóny, ktoré sa vyplavia do vášho tela, keď ste v strese, môžu byť zlé pre vaše srdce, ak dlhodobo zostanú na vysokej úrovni. Môžu zvýšiť krvný tlak, čo môže viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode. Môžu tiež spôsobiť zápal krvných ciev, ktoré zásobujú krvou srdcový sval, a to môže tiež viesť k infarktu

Diabetes

Keď ste v strese, pečeň uvoľňuje glukózu do krvi, aby podporila vašu reakciu na "boj alebo útek." Ak ste obézni alebo máte iné rizikové faktory, môže to viesť k cukrovke. Ale dobrá správa je, že zvládanie stresu môže pomôcť zároveň popri liečbe kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Čo môžete urobiť na zmiernenie dopadov stresu na telo?

Cvičte

Len 30 minút mierneho cvičenia denne, ako je rýchla chôdza alebo plávanie, vám môže pomôcť zlepšiť náladu a obmedziť účinky stresu na telo. A ak to urobíte vonku na slnku, možno sa budete cítiť ešte lepšie.

Pozitívne myslite

Stres môže byť v niektorých situáciách dobrý – napríklad vám môže pomôcť dodržať skorý termín alebo sa lepšie sústrediť na test či prezentáciu. Ak sa na to pozriete v tomto svetle, že stres je priateľ, nie nepriateľ - vaše telo sa s ním môže vysporiadať zdravším spôsobom. Môžete tiež znížiť úroveň stresu, ak budete častejšie myslieť na druhých. V jednej štúdii ľudia, ktorí robili pekné veci pre priateľov a rodinu počas stresujúcich období, mali menej zdravotných problémov ako tí, ktorí to neurobili.

Súvisiace články

Najčítanejšie