Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
17 čudných telesných javov, ktoré sú zvyčajne neškodné. Aj vás už vydesili?
Zdielať na

17 čudných telesných javov, ktoré sú zvyčajne neškodné. Aj vás už vydesili?

Archívna reportáž

Kŕče v žalúdku môžu byť neškodné, no aj problematické.

Naše telo občas reaguje na rôzne podnety zvláštnymi prejami, ktoré môžu pôsobiť až strašidelne. Našťastie, hoci môžu vyzerať dramaticky, väčšinou sú neškodné. Čo ich spôsobuje?

1/17 Zamrznutie mozgu

Dáte si niečo studené a máte pocit, že bolesť váms trieľa až do mozgu. „Zmrzlinové bolesti hlavy“ sa vyskytujú, keď sa niečo studené dotkne nervov v podnebí a spustí opuch krvných ciev v prednej časti hlavy. Tento rýchly opuch spôsobuje známu, bodavú bolesť pri zamrznutí mozgu. Ľahké riešenie? Skúste jesť zmrzlinu alebo iné studené jedlá pomalšie, aby ste sa vyhli bolestiam hlavy.

2/17 Nadmerné potenie (hyperhidróza)

Iste, nie je to nič príjemné, ale tento problém je veľmi častý a vyskytuje sa u úplne zdravých ľudí. Aj keď sa môže vyskytnúť na tvári, potenie je zvyčajne horšie na dlaniach, chodidlách a v podpazuší. Pomôcť môžu antiperspiranty na báze chloridu hlinitého, botoxové injekcie, alebo dokonca chirurgický zákrok.

3/17 Vertigo

Ak máte pocit, že sa miestnosť hýbe, hoci nie ste na lodi, môže to byť vertigo.  Veľmi nepríjemné sú aj závraty, ktoré sú niekedy spôsobené problémami vnútorného ucha alebo poškodením nervov, môžu trvať minúty, dokonca hodiny. Na rozlíšenie vertiga od závratov:pri vertigu musí existovať pocit pohybu; ďalšie príznaky, ktoré sa môžu vyskytnúť, zahŕňajú stratu sluchu, nepohodlie v ušiach a nezvyčajné pohyby očí. Liečba vertiga závisí od príčiny. Choďte k svojmu lekárovi na úplné vyšetrenie.

4/17 Stŕpnutá ruka alebo noha 

Mali ste niekedy po zobudení  tupý pocit v ruke alebo nohe, akoby bola mŕtva? Tento dočasný a neškodný pocit je spôsobený neustálym tlakom na nervy, vďaka čomu nie sú schopné prenášať správy do vášho mozgu. Liečba je jednoduchá: zmeňte polohu. Keď sa do oblasti začne vracať cit, môžete na chvíľu pociťovať mravčenie („mravčenie“). Chronické brnenie naznačuje vážnejší základný stav, ktorý by sa mal vyhodnotiť.

5/17Štikútka

Štikútka je nekontrolovateľná kontrakcia bránice (dýchací sval pod pľúcami). Môže ju spôsobiť príliš veľa jedla alebo príliš rýchle jedenie, štipľavé jedlo alebo prehĺtanie vzduchu.  Zvyčajne zmizne sama, ale môžete vyskúšať prostriedky, ako je zadržanie dychu, rýchle pitie vody a dýchanie do vrecau, ktoré vám pomôžu zastaviť čkanie.

6/17  Hrudky na mandliach

Hoci tieto nepríjemne zapáchajúce hrudky môžu byť nepríjemné, sú vo všeobecnosti neškodné. Tvoria sa, keď sa baktérie a nečistoty zachytia na mandliach a vytvoria tvrdú hmotu. Malé kamene môžete odstrániť tampónom, ale ak vás neobťažujú, nie je potrebná žiadna liečba.

7/17 Pukanie v ušiach

Všetci sme zívali na výlete lietadlom, aby sme si „uvoľnili“ uši. To, čo robíme, je vyrovnávanie tlaku medzi vnútornou a vonkajšou stranou nášho bubienka pri zmene nadmorskej výšky. Toto „puknutie“ znamená, že kanálik spájajúci vaše stredné ucho so zadnou časťou hrdla sa otvoril a uvoľnil tlak. Ak si chcete pomôcť, môžete tiež zavrieť ústa, držať si nos a jemne fúkať; alebo skúste žuť žuvačku alebo zívanie.

8/17 Kŕč v lýtku

Tento prekvapivý svalový kŕč môže trvať niekoľko sekúnd, dokonca niekoľko minút. Na vine môže byť dehydratácia, nadmerné zaťaženie svalov, podráždenie nervov a nízke hladiny určitých minerálov - ako je draslík a vápnik - môžu byť vinníkmi. Prejdite sa, aby ste si uľavili od bolesti, alebo potraste nohou a natiahnite sval. Ak kŕče pretrvávajú, navštívte svojho lekára.

9/17 Tvorba ušného mazu

Hlavne si nepchajte do zvukovodov prsty a vatové tampóny. Ušný maz pomáha bojovať s infekciou, udržuje uši čisté a naše telo sa prirodzene zbavuje prebytočného ušného mazu cez ušný otvor. Keď sa pokúšame vyčistiť si uši tampónom alebo iným predmetom, môžeme si prepichnúť bubienok. Medzi príznaky nárazu patrí bolesť, svrbenie, zvonenie v ušiach alebo strata sluchu. Váš lekár môže odstrániť prebytočný ušný maz výplachom alebo manuálnym odstránením.

10/17  Čierny jazyk

Nie, toto nie je z hororu. Čierny chlpatý jazyk sa vyskytuje, keď sa malé hrbolčeky na vašom jazyku zväčšia a rastú na nich baktérie. Úlohu môže zohrávať zlá ústna hygiena, fajčenie, niektoré ústne vody, radiačná terapia hlavy a krku a niektoré lieky. Ak si chcete pomôcť, čistite si zuby a jazyk dvakrát denne, používajte škrabku na jazyk a vyhýbajte sa priťažujúcim faktorom.

11/17 Zášklby očí

Kŕče očných viečok sú nepredvídateľné, obťažujúce a neškodné. Zášklby očí môžu byť spôsobené stresom, únavou, únavou očí, kofeínom a suchými očami, hoci závažnejšie zášklby môžu byť spôsobené neurologickými poruchami, ako je Tourettov syndróm. Kŕče očných viečok zvyčajne zmiznú samy o sebe, ale ak sú závažné, môžu sa odporučiť injekcie botoxu.

12/17 Nadmerný rast mužských prsníkov

Gynekomastia je zvyčajne spôsobená normálnymi zmenami hladín hormónov pri narodení, puberte a neskôr v živote. U novorodencov a chlapcov sa pomer estrogénov (ženské hormóny) k androgénom (mužské hormóny) časom vyrovnáva. Je tiež častá u mužov, keď starnú, často v súvislosti s určitými liekmi, problémami s pečeňou alebo obličkami alebo nádormi.Postatná je príčina, ale samotný stav je zvyčajne neškodný.

13/17 Tmavé kruhy pod očami

Ľudia obviňujú z týchto tmavých kruhov vek alebo únavu a majú pravdu. Nedostatok spánku spôsobuje, že vaša pokožka je bledá, čím sa zdôrazňujú tmavé kruhy. Vyšší vek zase znamená aj tenšiu pokožku okolo očí, takže je ľahšie vidieť akékoľvek sfarbenie. Alergie môžu tiež viesť k tmavým kruhom a svoju úlohu zohráva aj dedičnosť.

14/17Nadmerný rast ochlpenia

Prebytočné ochlpenie na tvári a tele je síce spoločensky nie veľmi akceptované, no hirzutizmus môže byť trápny, vo všeobecnosti je neškodný. Hirzutizmus postihuje asi 5 % žien. Môže to byť genetický problém ale ochlpenie môže byť spôsobené aj syndrómom polycystických ovárií (PCOS), čo je stav charakterizovaný nadbytkom androgénov (mužských hormónov). V zriedkavých prípadoch je hirzutizmus spôsobený nádormi vylučujúcimi hormóny. Liečba závisí od príčiny a môže zahŕňať bielenie chĺpkov, elektrolýzu, hormonálne terapie a laserové odstránenie chĺpkov.

15/17 Farebné fľaky na nechtoch

 Asi 50 % problémov s nechtami je spôsobených plesňovými infekciami. Zelenkasté nechty môžu pochádzať z baktérií pseudomonas a ľahko sa liečia antibiotikami. Žltkasté nechty sú často znakom plesní. A červený, fialový alebo čierny fľak pod nechtami môžu byť spôsobená krvou v dôsledku zranenia. Zmeny môžu súvisieť aj s liečbou alebo signalizovať vážnejší stav. Nie ste si istí? Dajte si skontrolovať nechty!

16/17 Červený "karfiolový" nos 

Rosacea často spôsobuje červené škvrny na citlivej pokožke tváre. V zriedkavých prípadoch nos zhrubne a hrboľatie, čo je stav nazývaný rinofýma.  Je to ochorenie bežnejšie u mužov ako u žien a svoju úlohu zohráva genetika. Liečba v tomto štádiu môže zahŕňať laserovú a iné svetelné terapie, dermabráziu a elektrokauterizáciu.

17/17  Afty

Afty sú malé vredy vo vnútri úst.  Na rozdiel od oparov, ktoré sa javia ako bolestivé, malé pľuzgiere a sú veľmi nákazlivé, opary nie sú spôsobené vírusom. Môžu ich vyvolať určité potraviny, rovnako ako emočný stres a poranenie úst. V prípade potreby liečba zahŕňa lokálne lieky a roztoky ústnej vody.

Súvisiace články

Najčítanejšie