Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čo môže napovedať vzhľad vášho moču?
Zdielať na

Čo môže napovedať vzhľad vášho moču?

Farba moču, jeho vzhľad či konzistencia môžu byť pre lekára dôvežitým signálom: Čo všetko môže napovedať?

Jasný

Pravdepodobne ste v poriadku, ak váš moč vyzerá takto. V niektorých prípadoch je moč takmer priesvitný,lebo pijete príliš veľa vody. To môže znížiť množstvo základných minerálov a solí, ako sú elektrolyty. Môže to tiež viesť k chemickej nerovnováhe vo vašej krvi.

Bledožltý

Ak má váš moč takúto farbu, pravdepodobne ste zdravý a pijete dostatok vody. Majte na pamäti, že stále môžete byť chorý, aj keď váš moč vyzerá normálne. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak cítite bolesť, máte horúčku alebo iné nezvyčajné príznaky, najmä ak trvajú dlhšie ako niekoľko dní.

Tmavožltý

Môže to byť normálne, ale budete musieť čo najskôr vypiť viac vody. Keď začnete smerovať k žltkastohnedej alebo jantárovej farbe moču, pravdepodobne ste dehydrovaní - alebo k tomu blízko.

Neónový

Je váš moč taký žltý, že vyzerá ako neónové svetlo? Dôvodom môžu byť výživové doplnky. Ak ich prijmete veľa, najmä vitamín B2, nazývaný aj riboflavín, môže mať váš moč aj neónovú farbu. Niektoré doplnky vám môžu spôsobiť vážne problémy, ak ich užijete príliš veľa. Vždy informujte svojho lekára o akýchkoľvek doplnkoch, ktoré užívate. Môže vám povedať, koľko - a čo je bezpečné - užívať.

Oranžový

Túto farbu môže spôsobiť príliš veľa určitých živín, ako je vitamín C a karotén. Rovnako aj lieky ako fenazopyridín (utlmuje močový mechúr) alebo antibiotikum rifampicín. Keď máte ochorenie pečene, látka nazývaná bilirubín sa môže hromadiť vo vašom moči a sfarbiť ho do oranžova.

Svetlohnedý

Extrémne cvičenie alebo cvičenie vo veľmi horúcom alebo chladnom počasí môže narušiť svalové vlákno,ktoré sa začína rozpadať.Nazýva sa to rabdomyolýza. Odpad z tohto rozpadu zmení farbu moču na hnedastú alebo čajovú farbu. Svetlohnedý moč môže byť tiež príznakom vážnej dehydratácie. Iné stavy, ako je žltačka, Gilbertov syndróm (porucha pečene) a ochorenie alebo zlyhanie obličiek, môžu tiež zmeniť farbu moču na svetlohnedú.

Tmavohnedý

Potraviny ako napríklad rebarbora môžu spôsobiť tmavohnedé močenie, najmä ak ich jete veľa. Môže to byť tiež vedľajší účinok extrémneho cvičenia a takýto moč môže signalizovať problémy s pečeňou alebo obličkami. Niektoré antimalariká (chlorochín a primachín), antibiotiká (metronidazol a nitrofurantoín), metokarbamol (uvoľňujúce svaly) alebo laxatíva s cascarou alebo sennou môžu tiež zafarbiť vaše močenie do tmavohneda.

Červený alebo ružový

Váš moč môže sčervenať alebo mať ružovkastý odtieň, ak konzumujete červené ovocie alebo zeleninu, ako je repa, rebarbora a čučoriedky. Krv môže tiež spôsobiť, že moč bude načervenalý.

Zelený

Dôvodom je zvyčajne potravinárske farbivo, ale môže to byť aj špargľa. Baktérie Pseudomona , ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, môžu tiež zafarbiť vaše močenie na zeleno. Rovnako aj liek propofol.

Modrý

Testy, ktoré ukazujú, ako dobre fungujú vaše obličky a močový mechúr, používajú farbivá, ktoré menia farbu moču na modro. Lieky ako amitriptylín, indometacín, cimetidín a prometazín alebo močové analgetiká môžu zmeniť farbu na modrú alebo modrozelenú. Familiárna benígna hyperkalcémia-vrodený nabytok vápnika, tiež známa ako syndróm modrej plienky, je zriedkavá genetická porucha, ktorá spôsobuje modrý moč.

Sivý alebo biely

Vo vašom tele môže byť príliš veľa určitých bielkovín alebo minerálov, ako je vápnik alebo fosfát. Môžete pociťovať bolesť, ak máte infekciu močových ciest alebo sa minerály hromadia v drobných kamienkoch- obličkových kameňoch, ktoré uviaznu vo vašich obličkách. Pite viac vody a zavolajte svojho lekára, najmä ak máte zimnicu a horúčku.

Penivý

Ak mávate často penivý moč, mali by ste to povedať svojmu lekárovi. Vo vašom tele môže byť príliš veľa bielkovín. Alebo môže byť problém s vašimi obličkami. Môže to tiež signalizovať infekciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie