Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prerástla vám práca cez hlavu? Toto je 14 signálov, že ste vyhoreli
Zdielať na

Prerástla vám práca cez hlavu? Toto je 14 signálov, že ste vyhoreli

Archívna reportáž

V niektorých povolaniach je ľahšie vyhorieť

Vyhorenie je veľmi nepríjemný duševný aj fyzický stav, ktorý súvisí s prácou. Ako zistíte, že ste vyhoreli?

1/14 Ste vyčerpaní

Ste taký unavený, že nedokážete pohnúť ani svalom? Vlečiete sa ráno z postele do práce? Zdá sa vám vaša 8-hodinová zmena akoby trvala 80 hodín? Vyhorenie je druh pracovného stresu charakterizovaný tromi špecifickými vecami. Prvým je pocit, že ste vyčerpaní - emocionálne aj fyzicky.

2/14 Začínate byť cynickí

Druhá vec, ktorá charakterizuje syndróm vyhorenia, je cynizmus -- nezáujem o prácu, negativizmus alebo dokonca bezcitnosť. Často k tomu vedie vyčerpanie.

3/14 Cítite sa zbytoční

Tretím pilierom vyhorenia je pocit neschopnosti, pocit, že jednoducho nemôžete byť efektívni. Vedie to k nedostatku výkonu a produktivity. Niekedy sa zdá, že tento pocit je výsledkom ďalších dvoch stanových pólov vyhorenia - vyčerpania a cynizmu. Inokedy sa na vás vrhnú všetky tri naraz.

4/14 Ste v depresii

Ak ste vyčerpaní, cynickí a cítite sa zbytoční, niet divu, že sa u vás môže objaviť depresia. Výskum ukazuje, že vyhorenie je hlavne vecou zamestnania, zatiaľ čo depresia ochorením prežívania a vôle, ktoré môže zahŕňať aj vašu prácu. Sú však prepojené - štúdie ukazujú, že ak máte sklony k depresii, ste náchylnejší na syndróm vyhorenia.

5/14 Nenávidíte svoju prácu

Štúdie ukazujú, že nespokojnosť s prácou je jedným z niekoľkých vedľajších účinkov syndrómu vyhorenia.

6/14 Všetko sa vás dotýka

Ak je stres z vašej práce priveľký, alebo ak ste podráždení na svojich spolupracovníkov (alebo v horšom prípade na zákazníkov alebo klientov), ​​vinníkom môže byť syndróm vyhorenia. Môže sa to aj zhoršiť: Silný hnev, či závat zúrivosti je ďalším znakom, že vám vaša práca mohla spôsobiť vyhorenie.

7/14 Vaša myseľ blúdi

Problémy so sústredením sú jedným z mentálnych znakov (spolu so zábudlivosťou), ktoré vám môžu napovedať, že sa blíži syndróm vyhorenia. Niektoré štúdie obsahujú viac ako 100 príznakov blížiaceho sa vyhorenia.. Zahŕňajú motivačné symptómy ako dezilúzia a strata idealizmu.

8/14 Zle spíte

Niektoré štúdie spájajú problémy so zaspávaním a zotrvaním v spánku so syndrómom vyhorenia (hoci iné štúdie nenachádzajú jasnú súvislosť). . Ak nemáte dostatok spánku, môže to priniesť vyššie riziko srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku, mŕtvice, cukrovky a ochoreniea obličiek.

9/14 Často vás bolí hlava

Herbert Freudenberger, psychológ, ktorý v roku 1974 vytvoril koncept vyhorenia, uviedol časté bolesti hlavy ako fyzickú charakteristiku poruchy. Podobne ako problémy so spánkom, ani toto nie je vedecky podložené.

10/14 Bolieva vás žalúdok

Bolesť žalúdka a čriev, ktorú cítite, môže súvisieť aj s vyhorením. To spolu so stresom, ktorý ho sprevádza, môže oslabiť váš imunitný systém a spôsbiť aj  problémy s vaším bruchom.

11/14 Pijete alkohol, užívate drogy alebo sa prejedáte

Užívanie jedla, alkoholu alebo drog, aby ste sa cítili lepšie, môže byť vážnym príznakom pracovného vyhorenia. Zneužívanie alkoholu a drog môže viesť k najrôznejším zdravotným problémom a prejedeanie sa spôsobuje obezitu

12/14 Stúpa vám krvný tlak

Ak je váš krvný tlak zvýšený, vaša práca s tým môže súvisieť. Spolu so zvýšení tlaku sa vám môže zvyšovať aj tep. Ani jedno nie je pre vás dobré. Mohli by poškodiť nielen vaše srdce, ale aj mozog a obličky.

13/14 Môžete mať príznaky cukrovky

Prílišný smäd a rozmazané videnie sú dva príznaky cukrovky. Vyhorenie môže zvýšiť vaše riziko cukrovky 2.typu.  Ak sa u vás prejavujú tieto alebo iné príznaky cukrovky – a máte problémy v práci, ktoré môžu súvisieť so syndrómom vyhorenia – môže to spolu súvisieť. Informujte svojho lekára, ak máte zvýšený smäd, a okamžite vyhľadajte lekársku pomoc pri akýchkoľvek zmenách zraku.

14/14 Pribúdajú dni, keď vám je fyzicky zle

Výskum zistil, že syndróm vyhorenia môže zvýšiť počet dní, ke´d sa cétite tak zle, že musíte zostať doma,alebo naopak idete do práce, aj keď ste chorí. A funguje to aj naopak. Všetky tie dni práceneschopnosti a tiež pocit mrzutosti, keď ste v práci, hoci vám je zle, môžu viesť k ďalšiemu vyhoreniu.

Súvisiace články