Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Lekári skúmajú novú liečbu obezity, pri ktorej nie je nutná redukčná diéta
Zdielať na

Lekári skúmajú novú liečbu obezity, pri ktorej nie je nutná redukčná diéta

Kto by nechcel veľa jesť, a popri tom chudnúť? Štúdia ukázala potenciálny nový spôsob liečby obezity- mimo liekov na chudnutie. Ide o génovú terapiu, ktorá "oklame telo,"aby spaľovalo viac kalórií.

Nový výskum ukazuje, že odstránenie jediného génu z tukového tkaniva môže oklamať telo, aby spálilo viac kalórií bez nutnosti pravidelnej diéty. PHD2 je gén, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri regulácii hnedého tuku – typu tkaniva, ktoré udržuje človeka v teple pri nízkych teplotách. Vedci však zistili, že odstránenie tohto génu z hnedého tukového tkaniva spôsobilo zrýchlenie metabolizmu v tele – procesu, ktorý premieňa živiny z potravy na energiu. Výsledky publikované v časopise Nature Communications ukázali, že myši bez génu PHD2 spálili o 60 % viac kalórií ako myši s génom – napriek tomu, že jedli podstatne viac.

Doktorka Zoi Michailidou, výskumníčka na Fakulte vedy a technológie NTU, uviedla, že zistenia by mohli pripraviť cestu pre nové spôsoby liečby obezity, cukrovky 2. typu a iných chorôb spojených s nadváhou. Povedala, že zníženie účinku génu „môže prerušiť spojitosť medzi nadváhou a cukrovkou 2. typu, čo znamená, že zistenia môžu byť dôležité pre ľudí so zvýšeným rizikom tohto ochorenia“. Dr Michailidou vyhlásila, že hoci je výskum ešte len na začiatku a na ľuďoch je potrebný ďalší výskum, zameranie sa na gén PHD2 „by mohlo otvoriť nové možnosti na udržanie chudnutia zvýšením metabolizmu bez potreby neustálej diéty“.

Terapia fungovala na myšiach i v ľudských bunkách

Vedci vychádzali z faktu, že pobyt vo vysokých nadmorských výškach - ako sú vrcholy alebo hory, kde je hladina kyslíka nižšia ako hladina mora - môže zvýšiť metabolizmus človeka. Tím chcel zistiť, či dokážu napodobniť tento vysokohorský efekt odstránením génu PHD2, ktorý vedci opisujú ako „kyslíkový senzor pre telo“, z hnedého tukového tkaniva. Po testoch na myšiach, ktoré ukázali, že ľudia bez génu spálili podstatne viac tuku a kalórií, vedci analyzovali krv od viac ako 5 000 ľudí, aby lepšie pochopili účinok génu PHD2.

Zistili, že hladiny proteínu PHD2 – ktorý je kódovaný génom PHD2 – boli vyššie u tých, ktorí mali viac brušného tuku. Dr. Michailidou povedala: „Hnedý tuk je špeciálny druh tkaniva spaľujúceho kalórie, ktoré je u ľudí aktívnejšie, keď sú vystavení nízkym teplotám. Odstránením proteínu, ktorý umožňuje tukovým bunkám vnímať kyslík, sme dokázali, že spaľovanie kalórií môže nastať u myší a ľudských buniek, aj keď nie sú vystavené nízkym teplotám." Aj keď sú teraz k dispozícii lieky na chudnutie, ako je Ozempic, ktoré pomáhajú bojovať proti obezite, povedala, že „nie všetky lieky fungujú pre všetkých ľudí, takže potrebujeme alternatívy." Tím tiež zistil, že gén je spojený so zvýšeným rizikom metabolických ochorení, ako je cukrovka a poruchy štítnej žľazy.

Súvisiace články

Najčítanejšie