Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vadci: vaše gény môžu zvýšiť vaše riziko obezity až šesťkrát
Zdielať na

Vadci: vaše gény môžu zvýšiť vaše riziko obezity až šesťkrát

Vedci stále skúmajú podiel genetiky na obezite a jej vplyv na rýchlejšie priberanie či ukladanie tuku. Obezita je významným rizikovým faktorom pre ďalšie závažné ochorenia, vrátane srdcových chorôb a cukrovky 2. typu. Vedci teraz objavili zriedkavé génové rozdiely, ktoré by mohli zvýšiť riziko obezity až šesťkrát.

Štúdia identifikovala genetické varianty v dvoch génoch BSN a APBA1 , ktoré majú jeden z najväčších doteraz objavených vplyvov na riziko obezity. Odborníci naznačujú, že zriedkavé varianty v génoch BSN a APBA1 sú jedny z prvých identifikovaných génov súvisiacich s obezitou Profesor Giles Yeo, autor štúdie z Medical Research Council (MRC) Metabolic Diseases Unit, povedal: „Identifikovali sme dva gény s variantmi, ktoré majú najzávažnejší vplyv na riziko obezity na úrovni populácie, akú sme kedy videli. Ešte dôležitejšie je, že táto genetická variácia súvisí s nástupom obezity u dospelých a nie s detskou obezitou. Tieto zistenia nám teda dávajú nové ocenenie vzťahu medzi genetikou, neurovývojom a obezitou."

Výskumníci použili údaje z biobanky Veľkej Británie indexu telesnej hmotnosti ( BMI ) u viac ako 500 000 ľudí a ďalšie informácie,aby mohli sekvenovať exóm- je to typ genetického sekvenovania používaného na pochopenie toho, čo môže spôsobovať symptómy alebo ochorenie. Zistili, že genetické varianty v géne BSN, známeho aj ako fagot, môžu zvýšiť riziko obezity až šesťnásobne. Súviselo to aj so zvýšeným rizikom nealkoholického stukovatenia pečene a cukrovky 2. typu.

Zistilo sa, že varianty fagotového génu postihujú jedného zo 6 500 dospelých. Profesor John Perry, autor štúdie a vyšetrovateľ MRC na University of Cambridge, povedal: „Tieto zistenia predstavujú ďalší príklad významu rozsiahlych genetických štúdií ľudskej populácie na zlepšenie nášho chápania biologického základu chorôb.

"Genetické varianty, ktoré identifikujeme v géne BSN majú najväčšie účinky z najväčších účinkov na obezitu, diabetes typu 2 a stukovatenie pečene, ktoré boli doteraz pozorované, a poukazujú na nový biologický mechanizmus regulujúci kontrolu chuti do jedla." Obezita je významným rizikovým faktorom pre ďalšie závažné ochorenia, vrátane srdcových chorôb a cukrovky 2. typu. Genetické dôvody, prečo sú niektorí ľudia náchylnejší na priberanie, však nie sú úplne pochopené. Na rozdiel od génov obezity identifikovaných v predchádzajúcich štúdiách, varianty v BSN a APBA1 nie sú spojené s detskou obezitou. To viedlo vedcov k presvedčeniu, že mohli odhaliť nový biologický mechanizmus obezity.

Na základe publikovaného výskumu a ich laboratórnych štúdií vedci naznačujú, že neurodegenerácia súvisiaca s vekom by mohla ovplyvniť kontrolu chuti do jedla. Pre novú štúdiu výskumníci úzko spolupracovali s AstraZeneca , aby replikovali svoje zistenia v existujúcich skupinách pomocou genetických údajov od ľudí z Pakistanu a Mexika. Je to dôležité, pretože vedci teraz môžu svoje zistenia aplikovať aj na inú populáciu ako na ľudí s európskymi predkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie