Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Alkohol a úzkosť: Tento druh je podľa vedcov najhorší!
Zdielať na

Alkohol a úzkosť: Tento druh je podľa vedcov najhorší!

Pocit strachu a úzkosti, či dokonca hrôzy. Po niektorých alkoholických nápojoch cítime túto nepríjemnú kombináciu emócií, ktoré sa hovorí „hanxiety“.

Hoci každý alkohol vie nasledujúci deň spáchať menej či viac škody, podľa odborníkov na duševné zdravie je pravdepodobné, že niektoré alkoholové nápoje pocit úzkosti privodia viac ako iné. Lisa Gunn, vedúca prevencie duševného zdravia v spoločnosti Nuffield Health, pre server HuffPost UK prezradila, ktorým alkoholickým nápojom sa vyhnúť.

„Alkohol je depresívna látka, ktorá môže spočiatku pôsobiť upokojujúcim dojmom. Keď tento účinok odznie, obvykle sa dostaví spätný efekt, kedy sa zvýši hladina úzkosti. To je čiastočne spôsobené tým, že alkohol narúša rovnováhu neurotransmiterov a chemických poslov v mozgu,“ vysvetlila s tým, že horšie môžu byť na tom tí, ktorí už sklony k úzkostiam majú alebo nimi v súčasnosti trpia.

Všeobecne platí, že čím vyššie je percento alkoholu, tým prudšie sú účinky. Liehoviny spôsobujú intenzívne zvýšenie hladiny alkoholu v krvi, čo môže viesť k výraznejšiemu návalu úzkosti, akonáhle ich prvotné účinky odznejú.

Čím viac alkoholu, tým horšia úzkosť

Koktaily kombinujú liehoviny s cukrom, čo podľa vedkyne môže tiež zvýšiť úzkosť tým, že hladina cukru v krvi v priebehu noci stúpa a klesá. Na vrchole zoznamu „najhoršieho alkoholu“ je aj červené víno, v ktorom sa vyskytujú látky tyramín (spúšťač záchvatov migrény) a histamín (zapojený napríklad do centrálneho nervového systému a trávenia), ktoré môžu vyvolať úzkosť. Existujú pochopiteľne aj druhy alkoholu, ktoré nemajú tendencie tieto stavy vyvolávať. Medzi nimi je napríklad pivo. Po požití piva s nízkym obsahom alkoholu je riziko duševnej nepohody nízke. Vždy je ale pri požívaní alkoholu zásadné, v akej miere ho človek konzumuje. Viac v tomto prípade naozaj spôsobuje viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie